Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Plavba na Jávu – ostrov koření

#
min

Náš lektor Kamil napsal článek o letošních kurzech Javy. A ne jen tak ledajaký. Rozhodně doporučujeme přečíst.

Naše plavba začala v polovině září. Vyplouval jsem já jako kapitán (v Czechitas se říká lektor), 4 důstojníci (v Czechitas je nazýváme koučové) a 28 členů posádky (studentky a studenti). Kurz byl jasný – Java 1. To je ostrov v Asii. Roste tam výborná káva, spousta drahocenného koření, kterého je všude nedostatek (ve firmách je o Javu velký zájem) a já jako zkušený mořský vlk se tam a zpět plavím již 16 let. Se mnou se nikdo jen tak neztratí. 

Kamil1

Z loděnic firmy JetBrains jsme na cestu dostali nejlepší loď, jakou si kapitán může jen přát. Jmenuje se IntelliJ IDEA a plaví se s ní ti největší profesionálové zaoceánských plaveb (v IT se jim říká, bůh ví proč, programátoři). Samozřejmě existují i konkurenční lodě – NetBeans nebo Eclipse, ale plavba s IntelliJ IDEA je jako jízda první třídou. Ve všech kajutách luxusní nábytek (IntelliJ perfektně rozpoznává, obarvuje a formátuje zdrojový text), při psaní máte pocit, jako by vám napovídal samotný Poseidon (našeptávání při psaní v IDE se podobá návrhům při vyhledávání v Googlu, jen jsou mnohem chytřejší a nováčka nenásilně vedou k cíli). Kdekoliv byste sešli z cesty, ihned vás varovná červená vlnka vrátí zpět na zamýšlený kurz.

Všichni jsme se tedy v pořádku nalodili a směle se vydali na několikaměsíční cestu.

Angrybirds

Už první dva týdny jsme zažili spousty zábavy. Na palubě se nám přemnožili rozzlobení ptáci a zelená prasata a bylo potřeba je zkrotit. Další dva týdny nás provázely mořské želvy, které dokážou vytvořit nádherné obrazce na vodní hladině.

Když jsme následující týden otevřeli naše okno kajuty, spatřili jsme nádherné rozlehlé moře a začali jsme vytvářet skutečné okenní aplikace. Pustili jsme se do nich polehoučku, přepočtem teploty ze stupňů Celsia na stupně Fahrenheita nebo třeba kilometrů na míle. Plavba je dlouhá a v mnoha zemích nepoužívají naše evropské míry a váhy, takže se to bude hodit.

Pak nám do plachet začal vát příznivý vítr a my jsme zkusili vytvořit Ping pong, úspěšně jsme prošli Bludištěm a vyhnuli se i mořským Minám.

A to už jsme dorazili na Javu.

Část posádky se rozhodla, že jim cestování již stačilo, ale my jsme se s nejvěrnějšími vydali na další plavbu. Přece jenom, největší a nejrozsáhlejší cesty skýtá oceán webových aplikací, který se rozprostírá za Jávou. Na tuto cestu by nám už základní IntelliJ IDEA Community Edition nestačila, moc rádi jsme proto přijali posilu ve formě větší, zaoceánské lodě IntelliJ IDEA Ultimate Edition, kterou nám opět vystrojila firma JetBrains z ostrova Kotlin u Petrohradu. Vstupenka na tuto impozantní loď stojí několik tisíc korun, ovšem celá naše posádka ji dostala zdarma

Java2

I nyní byl kurz zcela jasný: Java 2. Kolem Jávy se tyčí spousta zajímavých vedlejších ostrůvků. Naším jasným favoritem byl Spring Boot. Zkoušeli jsme proplouvat databázovými tabulkami, vytvářet webové stránky a to všechno řídit z webového serveru Tomcat. Věřím, že se o tom naší posádce před vyplutím ani nesnilo.

Finálním kouskem, které si na nás toto východoasijské moře připravilo, byl celodenní hackathon, kde posádky 5 lodí měly za úkol proplout stanovenou trať a dovézt svoji loď bezpečně k cíli. Nikdo neztroskotal, někteří se do cíle dostali s většími či menšími potížemi. Všem je ale nutné vzdát holt, protože to, co zvládli za tři čtvrtě roku svého života po večerech, je skvělé.

A co vy? Poplujete s námi a firmou JetBrains také? Vyplouváme opět v září!

Poznámka pod čarou: Jestli máte pocit, že pořád vychvaluji IntelliJ IDEA, tak to máte zcela správný pocit. Je to vážně skvělé programátorské IDE. Pod to se i podepíšu ☺

 
Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Kamil Ševeček
Senior Lecturer, Consultant

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter