Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Soňa Vyhnalová: Moje cesta k IT

#
min

Z vystudované ekonomky začínající programátorkou

Podobně jako pro mnoho ostatních, bylo i pro Soňu programování na první pohled příliš složité. Vzhledem k tomu, že absolvovala obchodní akademii, pokračovala ve financích i na vysoké. Pro IT ji nadchla až kamarádka, která se vzdělávala na online kurzech. Nebylo to ale tak jednoduché. Soňa na několik let odjela do zahraničí a k zájmu o IT se vrátila až díky kurzu od Czechitas. A jak se Sonin příběh odvíjel dál?                                                                                                                                         

„Vystudovala jsem ekonomickou fakultu, z obchodní akademie to byla tak nějak přirozená volba. Tehdy pro mne bylo programování něco příliš složitého, čemu rozumí jen vyvolení. Finance ani účetnictví nebyly mojí vášní, ale s vidinou stabilního perspektivního zaměstnání jsem školu dokončila. A co dál? Co vlastně chci dělat?

 V té době se mi kamarádka svěřila, že se přes internetové kurzy učí HTML a CSS. Já chci taky! Právě jsem dostudovala, hledala zahraniční stáž a měla spoustu času. HTML a CSS mě moc bavilo, ale nechtěla jsem vytvářet internetové stránky. Lákal mě Android a desktopové aplikace. Jasnou volbou byl programovací jazyk Java. Pokračovala jsem tedy v online kurzech tentokrát s Javou. Bylo to mnohem těžší než HTML a tak jsem se zklamáním, že „je to moc složité a nerozumím tomu“ studium Javy odložila. Sem tam jsem se k tomu vrátila čtením knih a opět i prostřednictvím online kurzů, ale pořád to nebylo ono.   

Asi po dvou letech, kdy jsem se vrátila ze zahraničí a začala pracovat v Praze, jsem se dozvěděla o Czechitas, které právě otevíraly dlouhodobý kurz Introduction to Java.

Žádné předchozí znalosti? Java? V Praze? V angličtině? Není co řešit! Tehdy by mě ani nenapadlo, že za rok již seženu svoji první práci v IT. Kurz mě nadchl kvůli skvělé lektorce a ochotným koučům, kteří pomohli, když jsme byly ztracené. Vytvářet „virtuální svět“ z ničeho mě velice lákalo a tak to u jednoho kurzu samozřejmě nezůstalo.

Během roku jsem se zúčastnila třech tříměsíčních kurzů, několika jednodenních workshopů a učila se navíc po vlastní ose. Po pochopení základů na Czechitas kurzech už nebyly online kurzy takovými strašáky. Po absolvování prvního dlouhodobého kurzu jsem také sebrala odvahu a začala docházet do Czechitas Coding clubu. Tolik odhodlání a nadšení do programování stran přítomných holek jsem snad nikdy neviděla.

Po absolvování kurzu Java 2 jsem dostala e-mail od Adély, zda nemám zájem o práci v IT. Jasně, že bych chtěla, ale jsem „dost dobrá“? Po několika měsících jsem se osmělila a koncem roku začala sama i prostřednictvím Czechitas hledat práci v IT. Během krátké doby jsem dostala 2 nabídky práce. Takový nečekaný vánoční dárek. Nakonec jsem se rozhodla pro nabídku DHL IT Services, kterou mi v Czechitas pomohli najít. Už je to půl roku a lhala bych, kdybych řekla, že je to jednoduché. Získáním zaměstnání opravdová práce na sobě teprve začíná. Já mám obrovské štěstí na kolegy, kteří mi se vším ochotně pomáhají a nemusím se bát pokládat „hloupé“ otázky. Tímto bych chtěla svojí „programovací alma mater“ poděkovat za vše, co dělají pro holky, jako jsem já. Bez nich a celé komunity bych se k práci v IT odhodlala jen stěží.“

Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Kateřina Blatná
Marketing Volunteer & Lecturer

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter