Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Hračky pro malé i velké geeky

#
min

IT je zábava. A aby bylo ještě zábavnější, podívali jsme se na pár šikovných hraček, které lze sehnat u nás či v zahraničí.

Spoustu rodičů a dalších nadšenců do technologií se nás ptá, co bychom jim doporučili pro jejich malé i velké geeky. Také přemýšlíš nad nějakými novými hračkami (nejen) pro děti?

Podívali jsme se na pár šikovných hraček, které můžeš sehnat u nás či v zahraničí. Jen pozor, je docela možné, že si je budeš chtít nechat pro sebe.

Ozobot

Malý a roztomilý robot, kterého strčíš do kapsy, takže si s ním lze hrát prakticky kdekoli. Tahle interaktivní hračka je super pro rozvoj kreativity a logického myšlení. Existuje ve dvou variantách – základní BIT a novější EVO.

Jak funguje a co umí?

Programovat Ozoboty je možné několika způsoby. Online pomocí OzoBlockly, jednoduchého a intuitivního editoru, který funguje jako puzzle. Prostě skládáš kód v jakémkoli webovém prohlížeči, načteš jej robotem a je to. Ale pokud nechceš sedět za počítačem, stačí si vzít fixy, papír a načrtnout cestu, po které se má robot vydat. Jasně, že cesta kreslená černým fixem by byla pěkně nudná. Barevnými příkazy – ozokódy – lze přimět robota k různým otočkám, zpomalení, zrychlení nebo zastavení na pár vteřin. K tomu všemu Ozobot různě poblikává – pod pláštěm má totiž sadu barevných LED. Posledním způsobem, jak si s malým robotem vyhrát, je využití aplikací pro smartphony a tablety. Postavíš Ozobota na displej a řešíš různé logické úlohy, tančíš s ním nebo hraješ hry.

V čem je EVO jiný?

Komunikuje přes Bluetooth 4.0, takže je lehce ovladatelný z tabletu či chytrého telefonu. Díky tomu si můžeš robota upravit na míru. A aplikace je mnohem zábavnější – s podle nás návykovější, než Candy Crush. Ozobot EVO je během své “práce” opatrnější – díky infračervenému senzoru nenarazí do jiného Ozobota, raději si s ním popovídá. To totiž nesmíme opomenout. Tento model je docela užvaněný a jeho legrační hlásek si určitě zamiluješ. Je dost společenský, takže se připrav na to, že bude-li zapnutý, bude se snažit získat pozornost.

Na co si dávat pozor?

Ozobot BIT hůř čte některé barevné kódy. Proto je potřeba nakupovat kvalitní fixy (třeba Centropen Flipchart Art. 8560), případně si vytisknout na tiskárně sadu barevných kódů a lepit je na papír. Model EVO čte barvy přesněji, ale pořád záleží na kvalitě barev.

Co se nám na něm líbí, kde se dá sehnat a který model vybrat?

Nejvíc oceňujeme jeho skladnost – tedy poměr velikost-výkon. Víme, že se s ním vyřádí děti doma i ve škole. Na oficiálních stránkách Ozobot také existuje řada výukových materiálů, jež zlehčují implementaci robotiky a výuky programování do škol.

Cena Ozobot Bit se pohybuje kolem 1 700 Kč, zatímco EVO stojí ještě o dva tisíce víc. Z vlastní zkušenosti doporučujeme model EVO – jednoduše bude všechny bavit déle a umí toho více. A také se k němu dá sehnat více převleků, takže může vypadat třeba jako marvelovský superhrdina. Pokud tedy můžeš, investuj více. Bude bavit děti od 6 let (i jejich mladší sourozence), ale také teenagery i dospělé.

Sehnat oba modely lze například na easystore.cz.

Ozobot

LEGO Boost

LEGO Boost je multifunkční robot, kterého lze poskládat do jednoho z pěti modelů. Samotné stavění zabere několik hodin a určitě stojí za to. Obrovská krabice však neobsahuje žádný papírový plánek, jak jsme byli všichni zvyklí. Je potřeba si do tabletu stáhnout speciální aplikaci, vybrat vytoužený model a pustit se do stavění krok po kroku. Po dostavění se uživateli také postupně odemykají různá kola a úrovně, která je možno vyzkoušet. Děti tak objevují možnosti robotů postupně a vcelku systematicky. Proto pozor na odinstalování aplikace – vymažou se (samozřejmě) automaticky všechny kódy a odemčené úrovně.

Na LEGO Boost nás neuvěřitelně baví pár věcí. Programování je natolik jednoduché, že je tento model vhodný i pro předškoláky. Seznamuje milovníky lega s principy programování a učí je logickému myšlení.

Oproti staršímu a známějšímu modelu Mindstorms je LEGO Boost podstatně levnější, avšak pořízení tohoto robota má jeden drobný háček. Komunikuje pouze s vybranými tablety – a bez tabletu je nevyužitelný. Proto je dobré před koupí zkontrolovat kompatibilitu zařízení a případně zvážit nákup nového tabletu.

LEGO Boost u nás prodává Alza.cz zhruba za čtři a půl tisíce. Potěší děti ve věku 7-12 let.
Lego Boost

LEGO Mindstorms EV3

Skvělý parťák mnoha učitelů informatiky. LEGO robot vhodný pro větší holky a kluky (od 10 let), kterého si mohou naprogramovat jak pomocí intuitivního rozhraní EV3, tak klidně pomocí Small Basic nebo Scratch. Na stránkách Mindstorms je spousta návodů na stavbu robota, objevují se tam různé výzvy a videa.

Robot LEGO Mindstorms EV3 kombinuje klasické LEGO stavebnice s inteligentní programovatelnou kostkou. Z jedné krabice lze postavit vždy jednoho robota, ale stavitel má na výběr z mnoha modelů a může tak zkoušet, co dokáže had (R3PTAR) oproti terénnímu robotovi (TRACK3R) či EV3D4, který se nápadně podobá R2D2 ze Star Wars. LEGO Mindstorms navíc prochází neustálým vývojem a zdokonaluje své stavebnice, takže doporučujeme nákup nové hračky oproti výběru bazarového kousku. Bude děti více bavit.

Kde a za kolik se dá stavebnice sehnat?

Stejně jako model Boost, i Mindstorms EV3 je k sehnání na Alza.cz. Cena se pohybuje kolem 10 500 Kč, ve slevě i skoro o dva tisíce levněji.
Lego Mindstorms

Quirkbot a Strawbees

Jednoduchá stavebnice pocházející ze Švédska, jejíž základním stavebním prvkem je… obyčejné brčko. Tak přesně to je Strawbees. Funguje tak, že spojuješ brčka pomocí speciálních dílků do všemožných tvarů. Následně připojíš servomotorek a ten rozpohybuješ (je řízený z jednotky Quirkbot).

Stavebnice poskytuje velkou míru volnosti a je možné stavět hodně složité i naopak jednoduché konstrukce. Děti kromě kreativity uplatní abstraktní myšlení a vyzkouší si v praxi, že plánování stavby je opravdu důležité, jinak se při skládání zamotají a výsledek nebude dávat smysl.

Samotný Quirkbot má zabudované senzory, výstupy a diody. Existuje k němu aplikace pro vizuální programování, ta trochu připomíná Scratch, ale v základu je dost rozdílná. Umožňuje viditělně propojit tok hodnoty ze senzorů s výstupy. Rozhodně je přívětivější než Arduino. Díky tomu je tedy Quirkbot vhodný i pro děti od 8-9 let (výrobci uvádí věk 10+), zatímco Arduino doporučujeme staršm dětem.

Strawbees i Quirkbot jsou vhodnými prostředky pro objevování tajů informatiky a algoritmizace, ale také jako součást fyziky. I díky tomu, že jsou brčka lehká, nabízí možnost zkoumat jinou problematiku, než napřiklad Lego – třeba létání. Doma zaměstnají celou rodinu a určitě si získají srdce každého modeláře. Quirkbota i Strawbees je možné objednat v několika různých variantách, ať již jako samotnou stavebnici z brček, sadu pro vynálezce nebo Coding & Robotics Kit přímo s Quirkbotem.
Strawbees

littleBits

Pokud máš z dětství vzpomínky na hraní si se stavebnicí pro učení se elektrických obvodů, určitě si zamiluješ littleBits. Jsou to malé, hravé a dost jednoduché elektronické bloky, s nimiž jde objevování vynálezů i programování samo. Představ si čtyři druhy součástek – power, input, output a různé rozdvojky, kabely a větve. Spojují se magnetky a jsou kompatibilní s dalšími stavebnicemi, třeba s Legem. Jednoduše je lze programovat z počítače a pro více zábavy doporučujeme zakoupit Rapsberry Pi, které je malými i velkými geeky využitelné také mimo littleBits a doma se neztratí. Dětem pomáhají s výukou programování, s pochopením elektrických obvodů i při prvních vědeckých pokusech. Rozvíjí kreativitu i logické myšlení. Jsou intuitivní a skladné.

LittleBits jsou výborným doplňkem nejen pro vyučující informatiky. Přímo pro školy existují speciální sady a na oficiálních stránkách littleBits můžou učitelé najít inspirativní videa i podklady pro jednotlivé lekce. Pro domácí použití jsou na trhu různé druhy menších sad – a jejich cena začíná někdy na stovce dolarů. Lze je objednat z USA, dostupné jsou prakticky po celém světě a u nás je distribuje shop.nvias.

Little Bits
 
Kdo pro tebe napsal tento příběh?

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter