Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Hackathon Digitální akademie: Testování v Ostravě očima vítězného týmu

#
min

Drazí čtenáři a zejména drahé čtenářky blogu Czechitas, rády bychom vám na následujících řádcích, alespoň lehce přiblížily úžasné zážitky z Hackathonu a…

O Hackathonu

Součástí tříměsíčního kurzu Digitální akademie: Testování je celodenní Hackathon. V tomto jednom dni zužitkují účastnice kurzu své nabyté znalosti a vědomosti z oblasti testování. V týmu dostanou k otestování webovou aplikaci, ve které jsou implementované chyby, které musí najít a srozumitelně popsat.      

 
Jak to celé začalo...

Na začátku bylo 5 zcela obyčejných žen, které mají dohromady 9 dětí, bez jakékoli zkušenosti v IT. Tyto ženy však utvořily skvělý tým s názvem DREAM TEAM. Tým tvořila výborná organizátorka Kateřina Hýlová, která nás bavila svými hláškami. Srdečná Eva Koláčková, u které jsme měly jistotu, že co na srdci, to na jazyku. Věčně vysmátá Eliška Kotrlová, naše specialistka na design jak v IT, tak i v každodenním životě. Perfekcionistka Kateřina Melicharová, která dokud nemá vše splněno, okolní svět pro ni neexistuje. Pohodářka Renata Dimitrov, která řeší vše v klidu a nic nehrotí.

Naším úkolem bylo otestování webové aplikace, k čemuž vede řada kroků. Tyto kroky sestávají z vytvoření testovací strategie, plánu a scénáře. Vypracování sady Test Case za pomocí Jira Atlassian, spuštění manuálních testů v Zephyr Jira, vytvoření report bugů a napsání automatizovaných testů v Selenium framework. A to vše v rekordním čase dvanácti hodin alias 720 minut.

Důkladná příprava je klíčem k úspěchu, a tak naše cesta k přežití na Hackatonu začala už v týdnu před ním. Sešly jsme se v naší oblíbené sestavě a zahájily přípravu. V domnění, že skamarádit se s „Jírou“ bude snadné, jsme si plné optimismu uvařily kávu a otevřely předpřipravenou Jiru. Avšak začal souboj titánů, jak dostat z Jiry nastavení, které jsme měly k dispozici při výuce. Nevzdaly jsme to, Jiru nastavily k obrazu svému a my se tak mohly seznámit se všemi funkcionalitami tohoto nebetyčně složitého nástroje. Poté vypukla vášnivá diskuze ke strategii a kreslení na flipchart. I když následné zadání hackatonu (které nám bylo odhaleno teprve s úderem jeho začátku) nám vzalo ze startu trochu vítr z plachet, domníváme se, že díky této přípravě jsme byly schopné začít Hackathon s klidem.

I přes důkladnou přípravu pociťovala každá z nás mírné napětí. Kladly jsme si mnoho otázek. Zvládneme to vůbec? Jak si povedeme?

Se zadáním nás seznámil náš Product Owner Robin, který byl po ruce i během celého dne a neměl problém nám kdykoliv objasnit zadané požadavky. Na první otázku nyní zní odpověď určitě ANO! Už během DA se ukázaly silné a né zrovna silné stránky každé z nás, a tak jsme byly celkem rychle schopné rozdělit si jednotlivé úkoly při jejichž plnění jsme využily vše, co jsme se naučily během celé Digitální akademie. Když jsme se náhodou ocitly v úzkých, náš mentor Robert nás nenechal na holičkách. (Takže Roberte díky, že ses našeho babince nezalekl, a když bylo nejhůř dokázal jsi nás přibrzdit a navést správným směrem.)

Čas během Hackathonu běžel dvojnásobnou rychlostí a s přibývajícím časem rostla i nervozita, únava a hlad. I přes to jsme zcela pohlcené do hledání bugů téměř ani nepostřehly, že se venku setmělo a náš čas se blíží ke konci. S úderem 20:00 vypršel časový limit a my věděly, že ať bude výsledek jakýkoliv, odvedly jsme kus práce, na který můžeme být všechny pyšné.

Výsledkem bylo 64 vytvořených testů (58 manuálních a 6 automatizovaných) a 28 bug reportů (které jsme ve výsledné dokumentaci zredukovaly na 13 uznaných, a tudíž i relevantních).

Po ukončení Hackathonu na nás ještě čekal úkol vypracovat dokumentaci reportující naši strategii, výsledky, návrhy a vize budoucnosti aplikace. Zkrátka takový pěkný mnohastránkový výstup.

Hackathon nás především naučil, jak proměnit teorii v praxi, jak vypadá reálné vedení agilního projektu a jak pracovat se stresem a časovým presem.


Ale co jsme se na tom všem naučily ve skutečnosti nejvíce?

V první chvíli máte pocit, že nastupujete někam “do školy”, ale velmi rychle zjistíte, že vás adoptovala rodina úžasných lidí. Ti lidé vám chtějí předat maximum zkušeností a daří se jim to navíc přátelským a empatickým způsobem. Díky tomu máte od začátku pocit, že v tom nejste sami. A to je něco neuvěřitelného.

Digitální akademie dává prostor vzniku výjimečných vztahů nejen mezi lektory a studentkami, ale také mezi studentkami mezi sebou. Ani po skončení akademie nemáte strach komukoliv napsat a poradit se.

Celá Digitální akademie je nabitá učivem a na základech zde získaných se dá opravdu kvalitně stavět!


Chceš projít Digitální akademií: Testování jako holky z Dream Teamu? Nepropásni svou šanci a přihlas se ZDE.

Kdo pro tebe napsal tento příběh?

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter