Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Zúčastnili jsme se zasedání Komise OSN pro postavení žen v New Yorku

#
min

Začátkem března jsme měli tu čest zúčastnit se s naší českou vládní delegací zasedání Komise OSN pro postavení žen, které se konalo v New Yorku.

Prioritním tématem pro rok 2023 jsou inovace, technologická změna a vzdělávání v digitální době jako prostředek dosahování rovnosti žen a mužů a podpory všech žen a dívek. Rovné příležitosti a kariérní růst jsou klíčovým tématem Czechitas, a tak jsme dostali velkou příležitost nás na konferenci prezentovat a vydat se vládním speciálem přímo do centra dění, budovy OSN v New Yorku.

V Czechitas se poslední rok snažíme přispívat ke strategii vzdělávání dospělých, ale i dětí, i na centrální úrovni. Jako zástupci neziskového sektoru nahlížíme do vládních orgánů a přispíváme naší expertízou ke strategii o Digitálním Česku. Tahle cesta pro nás byla další střípek do naší skládačky pro celospolečenskou změnu.

Konference probíhá každý rok vždy kolem Mezinárodního dne žen a sjede se zde většina členských států OSN z celého světa. Na programu jsou ministerské kulaté stoly, expertní panelové diskuze či interaktivní dialogy s cílem prezentovat vnitrostátní aktivity v oblasti genderové rovnosti a sdílení dobré praxe všech stakeholderů.

Komise OSN pro postavení žen byla zřízena v roce 1947 jako mechanismus pro podporu a monitorování záležitostí týkajících se politických, ekonomických, občanských, sociálních a vzdělávacích práv žen, a je vrcholným orgánem OSN v oblasti genderové rovnosti a posilování postavení žen. Komise je složena ze 45 členských států a ČR letos kandiduje na její členství.

Delegace Úřadu vlády ČR byla vedená panem ministrem Mariánem Jurečkou za MPSV mimo vládní zástupce se zúčastnila i náměstkyně ministra pro evropské záležitosti a zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. Letos vyjela i větší skupina za občanský sektor –⁠ zástupci nevládních organizací, jako jsou společně s Czechitas i Člověk v tísni, Jsme fér, Česká ženská lobby, Rodinný svaz, Krása pomoci či Nesehnutí. ČR organizovala hned tři panelové diskuze na téma integrace uprchlic, ale i velmi ožehavé a aktuální téma násilí v online prostoru a odstraňování překážek pro překonání digitální propasti mezi muži a ženami a podporu vzdělávání a transparentnosti odměňování, kde jsme měli možnost prezentovat naše aktivity a sklidili za ně celosvětové uznání.

Věděli jste, že našimi aktivitami od popularizace, vzdělávání až po kariérní směrování prošlo už přes 60 000 účastnic a účastníků z celé ČR? Jen loni po naší Digitální akademii (intenzivního rekvalfiikačního kurzu zameřeného na datovou analytiku nebo testování) změnilo práci hned polovina absolventek do tří měsíců po ukončení a víc jak polovina okamžitě zaznamenala platový nárůst průměrně o 3 300 Kč. A to je teprve začátek, častokrát úplně nové kariérní cesty v IT.

Sdílení, networking a inspirace je dalším skvělým nástrojem k posunu. Jsme neskutečně vděční, že máme v Česku rovný přístup ke vzdělávání, ale jako společnost ještě musíme zapracovat na odstranění předsudků a stereotypů, které u nás panují a ženám stěžují podmínky pro práci v nejlukrativnějších oborech nebo na vyšších pozicích. V Czechitas na tom intenzivně makáme. Obrovsky děkujeme za možnost poznat tolik inspirativních lidí, pro které jsou rovné příležitosti a odměňování pro všechny kariérním posláním a Ta Greta za přistihnutí při činu a krásné fotky. Byl to nezapomenutelný zážitek.

Tímto, přímo z centra OSN v NY, posílám jedno velké poděkování všem, kteří se v naší organizaci aktivně zapojují do organizace, obsahů výuky, lektorování, všem, kteří podporují naši činnost a sdílejí naši myšlenku dál. Má to smysl. 

Monika Ptáčniková, spoluzakladatelka Czechitas 

Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Monika Ptáčníková
Fundraising Specialist, Career Development Mentor, Co-founding & Governing Board Member

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter