Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Tým Chacharky aneb naše putování vesmírem Digitální akademie: Testování v Ostravě

#
min

Jaká je Digitální akademie: Testování online? Tým Chacharky, který získal nejvyšší hodnocení poroty za testování webové aplikace, se s námi podělil o své tři měsíce plné velkých změn.

Pět děvčat – různá povolání, různý počet dětí a zvířat, různá bydliště – A PŘECE! Semkly jsme se v onlinu, využily všechny síly (někdy i nadpozemské) a dokázaly dotáhnout celou Digitální akademii, včetně celodenního Hackathonu a závěrečného testu, až do úspěšného konce.


Tým založila neustále milá, usměvavá a technicky nadaná Peťka Luptáková. Ivana Trávničková, obdařená suchým humorem, nás pojmenovala, pozvání přijala i od přírody programátorským uměním nadaná Marťa Kučerová a nekonečná studnice otázek Marťa Vetešková. Krista Sklářová nás oslovila svou „slohovou prací”, když po deadlinu pro vytvoření týmů zjistila, že by asi měla taky v nějakém být :).

I když v online prostředí zpočátku nebylo jednoduché se seznámit, Robinovy Sprinty 1 a 2, při kterých jsme si během několika dnů vyzkoušely prakticky manuální testování, a práce v nástroji Jira z nás během nočních sedánků vytvořily silný tým, který spolupracoval, podporoval se, vařil si mozky, překračoval limity únavy a hlavně se bavil :).


Už během vytváření testovacích scénářů a reportování bugů jsme se v týmu profilovaly, ale teprve programování s Peťou a následná automatizace s Vojtou rozhodla, jak bude vypadat naše spolupráce a rozdělení sil během Hackathonu. Kariérní workshopy s Irčou, exkurze a Mentoring Open Hours přednášky byly zajímavým a přínosným bonusem a také relaxem, při kterém jsme se seznámily s dalšími tématy a skvělými lidmi z oblasti IT.


Dny v průběhu Digitální akademie ubíhaly nadpozemskou rychlostí a nastal den D – Hackathon! Díky vesmíru (a dalším faktorům) jsme se mohly sejít osobně u nejlepší hostitelky Kristýnky a projekt řešit všechny společně u jednoho stolu. Dvanáct hodin plného nasazení a soustředění, dvanáct hodin strávených ve společnosti testované webové aplikace, product ownera Robina, skvělých a podporujících mentorů Kuby, Armany a Terky! Dvanáct hodin vytváření manuálních test casů, automatizovaných testů, nacházení a reportování nasazených bugů a nespočet hodin příprav během celé Digitální akademie, které jsme mohly poprvé zužitkovat a prakticky otestovat. To byla výzva!


Následující týden jsme zpracovávaly dokumentaci – testovací strategii a plán, a zároveň už se jsme se připravovaly na závěrečný test. Tady už jsme každá pociťovala úbytek sil. Tři měsíce intenzivní práce a Hackathon se na nás podepsaly, ale zabraly jsme! 


Na Galavečer jsme připravily týmovou prezentaci, která i přes tužší počáteční rozjezd slavila nečekaný úspěch a při vyhlášení jsme skákaly radostí a nevěřily vlastním očím a uším! Opravdu jsme vyhrály!?!?!?

Slavilo se do brzkých ranních hodin... :)


Digitální akademie: Testování ti změní život! Určitě. Je to nový začátek. Holky, které se s IT nikdy nesetkaly, dostanou skvělý start a odrazový můstek, aby se učily dál. Jsou to velice intenzivní tři měsíce. Někdo si během té doby může na chvilku sáhnout na své dno, ale ze strany lektorů, koučů i celého Czechitas týmu tyto chvíle předčí neskutečná podpora, pochopení a dobrá nálada. U nás v týmu jsme postupně prodělaly Covid-19, řešily jsme úraz hlavy, hlídání dětí, požár lesa, stěhování, odchod účastnice z týmu a mnoho dalších nečekaných záležitostí. 


Ale chtěly jsme to zvládnout, věřily jsme sobě i týmu. A kromě podpory Czechitas jsme měly také podporu „prasat”, která tě, když se přihlásíš, budou provázet úkoly úvodu do testování, či „lišek”, o nichž se dozvíš víc jen když splníš všechny úkoly do automatizace, a tomu prostě odolat nelze :).


Loučí se Chacharky.

Simply the Be

                    Early

                    Super

                    Testers


Petra Luptáková, Ivana Trávničková, Martina Kučerová, Martina Vetešková, Kristýna Sklářová

Kurz Digitální akademie: Testování Ostrava na jaře 2021 byl realizován díky podpoře našich partnerů – společnostem Devoteam, Quadient, Unicorn a Verizon, dále pak díky Vysoké škole báňské - Technické univerzitě Ostrava a Evropské Unii.



Kdo pro tebe napsal tento příběh?

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter