Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Terka Kulichová: Moje cesta k IT

#
min

Z módy do IT

Ještě před rokem by Terezu ani nenapadlo, že by pracovala v IT. K programování ji přivedla náhoda. Z náhody se vyklubala zvědavost, ze zvědavosti se stala záliba, ze záliby touha se tomu jednou věnovat naplno a z touhy je teď skutečnost. Začátky nebyly růžové, ale stály za současnou spokojenost.

„S Terkou jsem se poprvé setkal v září 2016 na úvodní hodině tříměsíčního kurzu Java 1, kde seděly se spolubojovnicí Kamilou v jedné lavici vzadu u dveří. Úspěšně se pak pro-programovala i do navazujícího kurzu Java 2 Web, kde jsme už lámali pokročilejší oříšky. Když mi v červnu 2017 řekla, že úspěšně absolvovala pohovor v MoroSystems na pozici Java vývojářky, byl jsem na ni hrdý skoro jako rodič na svoje dítko, když složí maturitní zkoušku. Přeji Terce hodně štěstí v další kariéře.“ - Kamil Ševeček, Senior Lecturer/Consultant

Teri, vím, že jsi teď nastoupila do nové práce jako programátorka, ale pojďme to projet od začátku - cos dělala posledních pár let a kdy ses poprvé dozvěděla o Czechitas?

Na výšce jsem studovala chemii, ale přestala jsem, protože se mi nelíbily předměty. Pokusy o technickou kariéru jsem tehdy opustila a šla jsem druhou cestou, která mě odjakživa také velmi lákala - věnovala jsem se aktivně módě. Nakonec jsem v tomto oboru zůstala celých 7 let. Necítila jsem možnost kariérního růstu, chyběl mi nějaký cíl, za kterým bych si šla. Pak mi blikla na Facebooku reklama na Czechitas kurzy a moc mě to zaujalo. A tak jsem to ze zvědavosti zkusila.

Jakými kurzy jsi prošla?

Celkem jsem prošla několik vašich kurzů. Úplně první byl ale týdenní kurz Javy s Annou Pascenko minulý srpen v Praze. Navíc probíhal v angličtině, a tak to byla do začátku celkem náročná kombinace. Každopádně byl to pro mě start, a tak jsem se přihlásila na 3měsíční kurz Javy pro začátečníky. Java mě zajímala víc. O víkendu jsem si sem tam odskočila na jednodenní kurz a zkoušela všechno možné, co svět IT a kurzy Czechitas nabízí. Rozhodla jsem se využít každou příležitost s Czechitas, protože se mi líbilo, co holky dělají! Pořád jsem ale neměla moc jasno, co z toho bude - brala jsem to spíše jako rozšíření obzorů. Začalo mě to hrozně bavit, a tak jsem přirozeně pokračovala z kurzu pro začátečníky na navazující kurz Java 2 pro pokročilé. Studovala jsem i sama po večerech, někdy se mi vůbec nechtělo, ale zatnula jsem zuby a pokračovala. Začátky byly opravdu těžké - byla to velká spousta informací, ale chtělo to jen čas, aby si to tzv. sedlo. V jeden moment se to zlomilo a vše do sebe začalo zapadat. Rozhodně to není nic, co by se nedalo zvládnout. Jen to chce čas a vůli. To, že mě to tolik bavilo a jednou bych se tomu mohla věnovat naplno, byl pro mě největší hnací motor! Když skončil kurz, jela jsem na týden do Tater se svým přítelem vyčistit si hlavu a popřemýšlet o tom, co dál se svým životem a kariérou… A pak už to šlo samo. Přišly nabídky ze strany Czechitas, a tak jsem do toho šla. :)

To musel být velký krok, hlavně ukončit práci po tolika v letech v úplně jiném odvětví. Jak to celé proběhlo?

Adélka Pavlunová z Czechitas mi poslala nabídku do MoroSystems a pak ještě nějaké další. Každopádně hned první nabídka mě zaujala ze všeho nejvíce, strašně se mi to líbilo! Toužila jsem pro takovou firmu pracovat. Adélka mi domluvila nezávazný pohovor. Schůzka proběhla skvěle, cítila jsem se, jako bych si povídala se svou nejlepší kamarádkou. Intuice mě tam táhla. Neměla jsem ani jeden otazník, ani jednu stopku, proč do toho nejít. :) Jsem hrozně ráda, že mě MoroSystemáci vzali mezi sebe. Chtěla bych moc poděkovat Adélce, cítím se jí zavázaná, dělá ohromnou práci.

„Pro mě je důležité, abych měla práci, do které se budu těšit. Teď jsem v bodě, kdy mám všechno, co mi ke štěstí stačí, a vše je tak nějak příjemně v rovnováze. Cítím se fakt spokojená a hodně lidí mi to na potkání říká. Chce to silnou vůli a nikdy to nevzdát." - Tereza Kulichová

Pokud mám správné info, tak jsi nastoupila teď v pondělí. Jak se cítíš po prvním týdnu v práci?

Hodnotím to kladně, zatím tam není vůbec žádný negativum. Hodně informací a hodně nových pojmů. Sem tam se cítím, jakoby mluvili úplně cizím jazykem. Jako kdyby mě poslali do Číny! :D Ale poctivě se učím. Vždycky jsem byla dříč a vše dělám na 200 %. Před rokem by mě vůbec nenapadlo, že bych pracovala v IT! Dostala mě k tomu náhoda a teď to dělám. Když o tom tak mluvíme, přemýšlím, jestli jsem vůbec někdy byla spokojenější, a myslím, že ani ne. :)

Ještě mě napadá, jaký byl tvůj první den v práci? Bylas hodně nervózní?

Haha, jojo a strašně… Upřímně - ráno jsem myslela, že se pozvracím. Děsilo mě, jak velká ta změna je a všechno mi docvaklo až ten den ráno. Nikdy dřív by mě nenapadlo, že to doopravdy budu dělat. Míchaly se ve mně pocity. Většina lidí ani nevěřila, že se programátorkou doopravdy můžu stát. Když sama sobě věříš, že to zvládneš, tak to zvládneš. Ale zpět k prvnímu dni, největší obavy jsem měla, jestli dokážu být sama sebou a splním očekávání mých kolegů (pokud nějaká měli, haha). Bála jsem se, jestli se z té upovídané holky nestane na chvilku němá ryba, co se teprv rozkoukává. Dřív jsem bývala stydlivka. Ale už teď vím, že jsem se vůbec nemusela bát, kluci jsou super, naprosto skvělej kolektiv. Připadám si trošku jako Alenka v říši divů - vstoupíš za zrcadlo a všechno je nové a jiné. Noví lidi, nové prostředí a nové zvyky.

Jaký je u vás poměr můžu a žen?

Kluci jsou samozřejmě v převaze, holek je malinko. Ale kluci jsou neskutečně milí. Určitě budeme kamarádi. Doufám, že jsou rádi, že mají slečnu v týmu. :)

Jak to vidíš do budoucna? Chceš pokračovat s IT?

Rozhodně chci pokračovat. Moc mě to baví, vždycky mě vedla intuice a nikdy mě nezklamala. Vidím ohromnou možnost se rozvíjet různými směry. To je pro mě skvělá motivace.

Krásně řečeno, díky za motivaci pro nás všechny. Teri, nemůžu nezmínit, že vypadáš naprosto spokojeně. Je to tak, že se ti takhle splnil jeden ze tvých snů?

Určitě ano, pro mě je důležité, abych měla práci, do které se budu těšit. Teď jsem v bodě, kdy mám všechno, co mi ke štěstí stačí, a vše je tak nějak příjemně v rovnováze. Cítím se fakt spokojená a hodně lidí mi to na potkání říká, haha.

Chceš s Czechitas nějak pokračovat?

Moc ráda bych pomáhala jako kouč. Když to alespoň jednu další holku inspiruje jít do IT, tak to má smysl. Přihlásila jsem také na další dlouhodobý kurz, protože mě baví studium a učení se nových věcí. Jsem vám nesmírně zavázaná. Czechitas: moc děkuju!

„Buďte zvědavé a jestli se rády vzděláváte, může vám kurz přinést spoustu pozitivního. Myslete na to, že cokoliv si dokážete vysnít, je splnitelné. Teda, není to zrovna jízda na jednorožci :), ale na milion procent věřím, že všechno, opravdu úplně všechno, má řešení!" - Tereza Kulichová

Zaujal tě příběh Terky? Uvažuješ o změně zaměstnání a láká tě IT? Neváhej a přihlas se na dlouhodobý kurz Java!


           

Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Lenka Franců
COO

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter