Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Terka Hrbková: Moje cesta k IT

#
min

Za programováním až do USA

Terka Hrbková momentálně studuje střední školu. V Americe. Vyrazila tam za studiem programování. U ní na gymnáziu se totiž nevyučuje, a protože Terku IT baví a chodí na naše workshopy, rozhodla se do toho pořádně šlápnout a vyrazila za informatikou až za oceán. Jak se to celé událo, se dočteš v jejím příběhu. My jsme moc vděční, že se s námi o svou cestu podělila a přejeme jí spoustu úspěchů, ať už v USA, ČR nebo kdekoliv ve světě.

Terka Hrbkova01

„Můj IT příběh začal před dvěma lety, když na mě okolí tlačilo, abych začala přemýšlet o tom, co chci po ukončení gymnázia dělat. Odjakživa mě bavila matematika, ale nevěděla jsem, jak svoje dovednosti chytře uplatnit. Potom jsem ale čirou náhodou narazila na Ditu Přikrylovou s projektem Czechitas, která mě naprosto uchvátila světem IT, který nabízí neuvěřitelné množství možností. Bylo to pro mě něco převratného a nadšeně jsem se pustila do vzdělávání.

Nejprve jsem se zúčastnila grafického workshopu a zaujalo mě to natolik, že jsem nezůstala jen u jednoho. Za jeden den jsem se naučila něco úplně nového, něco, v čem jsem viděla smysl. :)

Postupem času jsem Czechitám začala pomáhat při organizaci workshopů, chodila jsem koučovat… A už se to se mnou vezlo. Teď už jsem součástí Czechitas a mám hned několik rolí. Loni jsem byla ambasadorkou Akademie programování, zároveň jsem součástí projektu Czechitas New Generation. To znamená, že se snažím šířit vizi Czechitas a inspirovat ženy a především středoškolačky, aby se nebály IT. Potkat mě můžete třeba na Letní škole IT, ale koučuji i na jednodenních workshopech, zejména těch o grafice a programování.

„Terku jsem potkala, když byla ve své IT cestě úplně na začátku a upřímně mohu říct, že její nadšení a odhodlání mě dostalo. Navštívila všechny workshopy, které jsme měli; když už nebylo, co dál zkoušet, tak nám začala pomáhat jako koučka. Tohle všechno je ještě více fascinující, když si uvědomíte, že Terka s námi začínala ve 14 letech. V té době bydlela v Havířově, kde workshopy (alespoň zatím) nemáme. Žádná cesta nebyla jejímu nadšení dlouhá, jezdila za námi na kurzy do Prahy, Brna i Ostravy.

Terka nás hodně inspirovala a jsem si jistá, že o této akční holce ještě uslyšíme!“

- Eva Maliňáková
Community Event Manager


Spolupráce s Czechitas a sebevzdělávání v IT mě nesmírně baví, ale dlouhou dobu mě mrzelo, že se na mém gymnáziu nevyučuje programování. Poté, co jsem poznala Czechitas, mě začalo mrzet, že to, čím bych se jednou chtěla živit, vlastně ve škole nestuduji a svůj čas věnuji všem ostatním předmětům.

Začala jsem přemýšlet, jak bych se mohla posunout dál. Jelikož jsem odjakživa chtěla studovat v zahraničí, řekla jsem si, že teď je pro to ideální příležitost. Mé rozhodnutí utvrdily krátké projekty pro středoškoláky přes Erasmus+. Jsem zapojena do několika z nich a pokaždé to je velice cenná zkušenost; díky nim se mi mění pohled na svět, efektivně se dozvídám nové věci a setkávám se se spoustou inspirativních lidí.

Najednou to do sebe začalo všechno zapadat. :)

Zúčastnila jsem se výběrového řízení zprostředkovaného nadací Open Society Fund, která spolupracuje s nejlepšími britskými a americkými středními školami. Prošla jsem třemi koly a při pohovorech se zástupci škol jsem mluvila také o informatice a Czechitas. Výběrové řízení bylo náročné, ale nakonec to klaplo!

Teď už mám za sebou čtyři měsíce studia na The Hotchkiss School v Americe a nemůžu si to vynachválit. Studuji tady programování v Javě a nesmírně mě to baví. S programováním tady přijdu do styku každý den, takže to není jen nárazově jako v Česku. Hodiny probíhají v přátelském stylu, jsou hodně dynamické a stejně jako v Czechitas platí, že žádná otázka není hloupá. Studium v Americe beru jako jednu z klíčových příležitosti v mém životě.

Před pár lety by mě vůbec nenapadlo věnovat se IT a podívejte, kam mě to dovedlo. :) A věřím, že je to teprve začátek.

Informatika pro mě znamená budoucnost, nejenom tu moji, ale celého světa. IT je čím dál tím víc potřebné v každém oboru. Například základy programování by proto podle mě neměly chybět nikomu, a tak vám doporučuji, aby jste to aspoň vyzkoušeli. Je to zábava, Czechitas jsou ve workshopech mistryně a nikdy nevíte, jak vám to změní život.“

- Terka Hrbková

A co ty? Makáš na sobě, uvažuješ o změně zaměstnání a láká tě IT? Neváhej a ozvi se naší Lucce.

 
Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Martina Kovaříková
Marketing & Event Manager​

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter