Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Sedmý ročník Ceny Czechitas je za námi

#
min

Cena Czechitas, soutěž o nejlepší dívčí bakalářskou práci psanou na téma související s IT, se konala už po sedmé. A které práce oslnily porotu?

V Czechitas už několik let zvyšujeme diverzitu v IT oboru a víme, že je důležité se zaměřit i na mladé dívky, které inspirujeme k tomu, aby se z nich nestaly pouze uživatelky, ale i tvůrkyně v čím dál víc digitálním světě. Pro studentky VŠ pořádáme soutěž o nejlepší dívčí bakalářskou práci v IT. Cílem soutěže je upozornit na nadané dívky zapálené do IT.

Do soutěže byly přijaty bakalářské práce, které byly napsané v rozmezí únor 2022 až únor 2023. Práci mohly přihlásit nejen samotné autorky, ale také rodinní příslušníci, kamarádi nebo například vedoucí prací. Zastoupení univerzit bylo i tentokrát velmi pestré! Bakalářské práce pocházely z 5 různých vysokých škol (Masarykova univerzita v BrněČeské vysoké učení technické v Praze, Česká zemědělská univerzita v Praze, Univerzita Palackého v Olomouci, Ostravská univerzita).

Největší zastoupení měla Masarykova univerzita, ze které bylo přihlášeno celkem 16 bakalářských prací. 

Přihlášené bakalářky jsme pak předali zástupcům partnerských IT firem, aby práce přečetli a vybrali ty nejlepší. Do finálového kola postupuje 8 prací, respektive finalistek. Ty jsme potom rozděleny do partnerských firem a následující měsíc měli možnost využít mentoringu od zaměstnanců v daných společnostech. Kromě mentoringu na konkrétní téma a networkingu s lidmi z praxe je cílem také aby dívky získaly možnost poznat prostředí a atmosféru IT firem. 

Ve čtvrtek 27. 4. 2023 se uskutečnilo slavnostní vyhlášení vítězek. Toto datum není vybrané náhodně. Na čtvrtý čtvrtek čtvrtého měsíce v roce připadá Mezinárodní den dívek v IT, který se snaží zvýšit zastoupení žen a dívek v technologiích a motivovat dívky po celém světě, aby dosáhly svých cílů.
Vyhlášení soutěže proběhlo online a v prostředí Zoom se kromě poroty a samotných finalistek setkali také jejich přátelé nebo rodina, zástupci partnerských firem a tým Czechitas. Večerem hosty provázela proděkanka MUNI FI, naše Barbora Bühnová společně s Miladou Šejnohovou.

Nejlepší práce vybírala porota složená ze zástupců firem Cisco, Oracle Netsuite a Czechitas. Finalistky představily veřejnosti a porotě své práce formou krátké prezentace a objasnily potenciál přesahu do praxe. Projekty se hodnotí v několika kategoriích: originalita nápadu, kvalita zpracování, přesah do praxe, inovační potenciál záměru, míra posunu projektu v rámci mentoringu a také prezentace na tomto galavečeru. 

Porota to ani v letošním roce neměla vůbec jednoduché, všechny práce byly úžasné, ale výherkyně mohly být jen tři. :) 

• Cena za vědecký přesah

Alexandra Skysľaková - Software for the detection of strand bias from the next-generation sequencing data

• Cena za praktický dopad

Veronika Hanulíková - Fuzzing of the OpenSC Project

• Cena za komplexní komerční řešení

Ester Vilímková - 3D Crystal Viewer

Za celý tým Czechitas gratulujeme!

Vítězky si odnesly věcné ceny a finanční odměnu ve výši 5.000 Kč. Velké díky patří partnerům AIS Servis, Cisco, Honeywell, Kentico, Nestlé, Oracle Netsuite, Red Hat a Tricentis, za podporu Ceny Czechitas 2023 a také všem talentovaným dívkám, které přihlásily svoji práci. Doufáme, že další ročník bude alespoň tak silný jako tento.

Partneři Ceny Czechitas 2023:
Kdo pro tebe napsal tento příběh?

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter