Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Projekty Digitální akademie: Web v Českých Budějovicích - jaro 2021

#
min

Přečti si o tématech projektů, které vypracovaly absolventky Digitální akademie: Web v Českých Budějovicích na jaře 2021.

Nejúspěšnější projekty

Hvězdný projekt a Miláček publika

  • Lesní stezka
    Verzichová Lenka

    Lesní stezka je zábavně vzdělávací hrou na poznávání zvuků lesních zvířat.Na herní mapě projde hráč cestou s deseti stanovišti, na kterých bude poznávat hlasy savců a ptáků. Při správné odpovědi se hráči zobrazí obrázek zvířete a krátká zajímavost o něm, navíc získá zvíře do své kolekce, kde si k němu může tyto informace včetně zvuku znovu prohlížet. Postupně si tak může vytvořit galerii všech zvířat ve hře. Při školní výuce se většinou učíme zvířata poznávat pouze podle jejich vzhledu a nemáme představu, jaký mají hlasový projev.  Hra je určená pro každého, kdo by si chtěl tyto, často nevšední zvuky, poslechnout. Může sloužit také jako podpůrný výukový materiál pro přírodovědně zaměřené spolky a školy

Technický unicorn

  • Kešpointka.cz
    Martina Hejná & Zuzana Babková

    Projekt se věnoval vytvoření webové aplikace zaměřené na platby správních poplatků pomocí QR kódu. Cílovou skupinou projektu je občan a město. Projekt se pilotně připravuje pro město Chýnov . Hlavní výhodou projektu je, že šetří čas i peníze.

Přesahový unicorn

  • Zmrz.li
    Davidová Kateřina & Tereza Schönbauerová & Klára Hapková

  • Zmrz.li je webová aplikace věnovaná stejnojmenné českobudějovické zmrzlinárně. Tady už pátým rokem vaří poctivou smetanovou zmrzlinu a sorbety neobvyklých příchutí. A protože produkt je na (nejen) místní poměry poměrně netradiční, bylo naším cílem udělat web, který bude stejně neotřelý a zábavný jako tamější zmrzka. Protože cílovou skupinou webu je převážně stávající klientela, která si chce rychle ověřit, jaká příchuť je právě „na čepu“, je důležitou sekcí webu denně aktualizovaná nabídka. Novým příchozím zase usnadní cestu netradiční kreslená mapka, která vede na Google maps. A protože si myslíme, že i dospělí si rádi hrají, přidali jsme na web i zábavný kvíz, který návštěvníkovi doporučí, kterou zmrzlinu by měl ve Zmrz.li ochutnat.

Další projekty

  • Appka Hypoška
    Stanislava Vavřínová & Veronika Sípalová

    Appka Hypoška je aplikace, která nic nenabízí ani neprodává. Projekt vznikl na základě našich vlastních zkušeností s hypotékou, zejména Slávka v oblasti hypoték pracovala. Appka Hypoška by měla uživateli, zájemci o hypotéku poskytnout komplexní informace o možnosti získání hypotéky, na co lze hypotéku žádat, co vše potřebné mít s sebou k vyřízení hypotéky, jaké dokumenty vzít, na koho se obrátit, na co si dát pozor při zřizování hypotéky. Provede zájemce celým procesem od zažádání přes podpisy smluv, schválení na katastru až po závěrečné vyplacení peněz z hypotéky. V aplikaci máme kalkulačku na výpočet disponibilní splátky (data čerpáme z formulářů) a anuitní kalkulačka, kterou je možné využít i pro spotřebitelský úvěr. Dále jsou zde rady, jak si porovnat nabídky hypoték a proč je dobré mít i pojištění.Aby to nebylojen o teorii a hromadě textu, připravili jsme zábavný kvíz – uživatel při správném zodpovězení otázky zlepšuje úroveň svého bydlení, po úspěšném složení kvízu se zabydlí v zámku.V appce je i mapa, na které jsou zobrazeny tipy na poradce a banky, ve kterých byli ostatní žadatelé spokojeni při zřizování hypotéky, kde to vážně umí. Data čerpáme z formuláře a databáze je zobrazuje v mapě. Na závěr je si  uživatel vygeneruje a vytiskne PDF, kde jsou stručně a přehledně shrnuté všechny informace. Je to taháček pro první schůzku v bance či u poradce.
  • Slovíčkomat
    Mili Wagnerová & Jindřiška Paďourková

    Slovíčkomat je hra na procvičování anglických slovíček pro dva až čtyři hráče. Každý hráč má možnost si vybrat obtížnost slovíčka a aplikace mu nabídne jedno náhodně vybrané slovo z databáze k překladu. Pokud hráč odpoví správně, přičte se mu odpovídající počet bodů, pokud ne, pokračuje s nulou. Vítězí ten hráč, který jako první dosáhne skóre šedesáti bodů. Hra vhodně kombinuje přirozenou touhu lidí soutěžit s učením se. Vycházíme z toho, že pokud je aktivita zábavná, náš mozek se snadněji učí.
  • Poznej hudbu
    Pavla Varechová & Markéta Hájková

    Webová stránka “Poznej hudbu” byla vytvořena za cílem vzdělávat děti na poli klasické i populární hudby. Projekt vznikl na základě vlastní zkušenosti s hudbou a co může do života přinést. Děti si samy mohou zahrát na klávesy, poslechnout hudební nástroje a na závěr vyplnit hudební kvíz. Naučí se rozeznávat základní noty, zvuky jednotlivých nástrojů, poznají skladatele a umělce a mohou se naučit zahrát jednoduchou písničku. To vše je pomalu uvede do světa hudby.Rády bychom projekt uplatnily v praxi ve výuce na základních školách.
  • Pracovní šance
    Lenka Růžičková & Ivana Klementová

    Pracovní šance je pracovní portál, který se specializuje na propojení těch, kteří přicházejí na pracovní trh s určitým sociálním nebo zdravotním hendikepem, např. zápisem v trestním rejstříku, zdravotním omezením, a zaměstnavateli ochotnými tyto osoby zaměstnat. Proces propojení těchto skupin má svá specifika, která se v projektu snažíme zohlednit. Umožňujeme například anonymní inzeráty a vyhledávání podle specifických pracovní kritérií, jako jsou např. invalidita, práce s možností ubytování. Na projektu spolupracujeme s organizacemi, které se tímto problémem dlouhodobě zabývají a vidí potřebu určité podpory těchto rizikových skupin a existenci takovéhoto projektu tedy vnímají jako velice přínosnou.
  • saveCO2
    Markéta Melounová & Andrea Příhoda

    saveCO2 je webová aplikace, kde si uživatelé mohou spočítat, jaké množství CO2 vyprodukují v rámci svých jednorázových nebo pravidelných cest. Do formuláře uživatel zadá buď místo odjezdu a příjezdu nebo vzdálenost v kilometrech, může zaškrtnout zpáteční cestu a vybere zvolený dopravní prostředek. U auta a motorky uvede ještě počet cestujících a v případě auta musí navíc vybrat typ pohonu. Pokud si uživatel zvolí pravidelnou cestu, požádá ho aplikace o vyplnění četnosti jeho cest. Po kliknutí na tlačítko "SPOČÍTEJ" je uživatel přesměrován na stránku výsledků. Aby byl ekologický dopad pro uživatele snáze uchopitelný, přepočítá aplikace množství CO2 v kg na počet stromů, které toto množství musejí za jeden rok absorbovat. Zároveň kromě výsledků pro uživatelem zvolený dopravní prostředek uvádíme i možné alternativy pro každou konkrétní cestu, dopravní prostředek, vzdálenost a případně i počet cestujících. Výsledky jsme doplnily ještě o metodologii a data a fakta ohledně CO2.
  • Kam na sřední
    Lucie Hasilová & Zuzana Kuřátková

    Projekt vznikl ve spolupráci s neziskovou organizací Projekt Budoucnost, která se dlouhodobě zaměřuje na rozvoj soft skills u dětí ze základních škol. Vybrat si správnou střední školu je pro mnoho dětí první důležité rozhodnutí v životě, které zásadně ovlivní jejich budoucnost. V tomto výběru jsou však velmi často naprosto ztraceni a netuší, jakým směrem se chtějí dál vydat. Kam na střední má hledajícím dětem pomoci s učiněním správné volby ohledně výběru střední školy, přičemž je vede k zamyšlení nad sebou samými, hledáním svých silných stránek a nadání. Děti se s problematikou seznámí prostřednictvím videí, mohou využít textový přepis i pracovní listy ke stažení. Kvízem si mohou ověřit své znalosti. V aplikaci naleznou i odkazy na přehledy středních škol.
  • Naftee Coffee Shop
    Oksana Mironova & Oleksandra Shapovalova

    Pro účely rodinného podnikání jsme vytvořili aplikaci Naftee CoffeShop, cílem které je nahradit existující internetový obchod. Předchozí verze obchodu je udělána na šablonách WYX.com  a podmínky použití SEO  na WYXu jsou nevyhovující, a zároveň obchod udělaný podle své představy dává víc prostoru pro kreativitu a rozšíření funkcionality. Nová aplikace  bude mít nový design a nové možnosti, například nejen prodej značkové kávy ale i rozšíření vědomostí zákazníků o kávě, její pěstování, odrůdách, a umístění na kávových soutěžích. Pro tento účel aplikace Naftee nabízí uživatelům krátký kvíz, odkud aplikace získá potřebná data pro usnadnění výběru druhu kávy . V budoucnu se bude prodávat nejen káva, ale i různé doplňky, například kávové skraby.
  • Help to Hope
    Blanka Bartoňová & Martina Chromá

    Webová aplikace Help to Hope si klade za cíl propojit dvě strany jedné mince. První stranu mince tvoří lidé, skupiny či dobrovolníci, kteří pomáhají nezištně druhým a přinášejí tak světu naději. Druhou stranou mince jsou lidé z IT, kteří chtějí a mohou této naději pomoci být lépe a více vidět v online světě. Na stránkách nalezne uživatel výpis již existujících projektů nebo IT odborníků. Pokud si některého z nich vybere pro spolupráci, pak může zažádat o propojení. My obdržíme e-mail, který co nejdříve zpracujeme a dané strany propojíme. V případě, že uživatel na stránkách nenalezne vhodný projekt/IT odborníka, pak se může na web zaregistrovat - zobrazí se pak ve výpisu projektů/IT odborníků a může tak získat šanci, že jiný návštěvník webu jej osloví za účelem spolupráce.
  • Kytkovo
    Tereza Sudíková & Tereza Vecková

    Kytkovo je šikovný průvodce světem rostlin a jejich pěstováním, který přijde vhod každému kytkomilovi. Snadno vám poradí s výběrem nejvhodnější kytky pro vás – ať už chcete kytku, která nepotřebuje moc zalévat nebo která vám přežije i v tmavém bytě. Také vám pomůže s naplánováním zalévání, hnojení nebo přesazování, takže už nikdy na nic důležitého nezapomenete. Díky článkům na blogu přináší i rady a tipy ohledně pěstování.   
  • Webovky Bézův grunt  a poznávací kvíz Bylinář
    Martina Korandová & Marie Fardová

    Webová stránka Bézův grunt je uceleným zdrojem informací o možnostech trávení volného času v čisté přírodě, včetně ubytování a stravování na klidném místě vybudovaném vlastnoručně majitelem v Benešově u Letovic. Na stránce klient najde fotogalerii prostorů a okolí Bézova gruntu, nabídku bio lokálních produktů, zdravou restauraci, možnosti netradičního ubytování, možnost uspořádat různé semináře a exkurze, řemeslné dílny, možnost získat hlubší informace o budování takového gruntu a jeho přínosech  pro člověka a přírodu. K podrobným informacím se klienti dostanou buď přímo na webové stránce, nebo mohou shlédnout při prokliknutí na odkazy různá videa majitele, autora myšlenky a zároveň realizátora, facebookovou stránku Bézova gruntu nebo Bézovy akademie soběstačnosti, nebo kontaktovat majitele přes kontaktní formulář.
  • Pečuji doma
    Kubičková Ivana & Říhová Kristýna & Drachovská Barbora

    Pečuji doma je úzce specializovaný informační web, určený pro pečující osoby, které se starají doma o své blízké, případně pro ty, kteří sami hledají pomoc po úraze, po operaci, v nemoci nebo ve stáří.  Výhodou webu je komplexní přístup a jednoduchá navigace uživatelů k užitečným a přehledným informacím o typu služeb a finanční pomoci, kterou lze v dané situaci využít. Díky vlastním zkušenostem jsme hledali ideální řešení pro pečující, kteří se ze dne na den ocitnou v těžké situaci a potřebují se zorientovat.





Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Anna Mai
Lecturer & Partnerships Coordinator

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter