Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Projekty Digitální akademie: Web – Jaro 2023

#
min

Podívej se na projekty, které vypracovaly absolventky jarní Digitální akademie: Web v Praze.

Podívej se na projekty, které vypracovaly absolventky jarní Digitální akademie: Web v Praze.

Nejúspěšnější projekty

Hvězdný unicorn

Slow Wear: Kristýna Nováková

Projekt Slow Wear je e-shop fungující na principu půjčovny oblečení. Hlavní motivací pro zvolení tohoto tématu je snaha efektivně redukovat množství nevyužitého oblečení v našich skříních a aktivně podporovat udržitelnost a zodpovědný přístup k módnímu průmyslu.Zákaznice si mohou vybrat libovolný počet kousků oblečení, zaplatit poplatek a zapůjčit si zboží na měsíc dopředu. Po uplynutí 30 dnů vrátí půjčené kousky a mohou celý proces opakovat. Tento model umožňuje mít vždy aktuální a stylový šatník bez nutnosti investovat do nových kusů oblečení, které by později zůstaly nevyužité.Během vývoje projektu byly využity různé technologie a nástroje. Pro tvorbu wireframů a prototypů byl použit grafický nástroj Figma, který umožňuje vizualizaci a sdílení návrhů. Pro stylování a formátování webové stránky bylo použito CSS a HTML. Jako hlavní framework pro vývoj byla zvolena JavaScriptová knihovna React, která poskytuje efektivní řešení pro tvorbu uživatelského rozhraní. Pro správu stavu aplikace byla využita knihovna Zustand, která umožňuje jednoduchou správu a synchronizaci dat (obdobně jako nástroj Redux, Redux Toolkit nebo React Query). Pro implementaci přihlašování uživatelů a ukládání objednávek byla zvolena platforma Supabase, která poskytuje přístup ke cloudové databázi a autentizačním službám.

Technický unicorn

FastFingers: Nataliia Hladii, Inna Červenková

FastFingers je interaktivní program zaměřený na výuku a trénink psaní na klávesnici všemi deseti prsty.

Přesahový unicorn

Inner OK: Mariana Sarovic, Vira Derevianko

Náš projekt je viacjazyčná webová platforma, navrhnutá v Reacte, s hlavným zameraním na podporu duševného zdravia detí, ktoré kvôli vojenovému konfliktu museli opustiť svoje pôvodné bydlisko. Ponúka rôzne funkcie - od poviedok až po tipy na aktivity, ktoré pomáhajú deti upokojiť sa v stresových situáciách, a relaxačné zvuky, ktoré majú upokojujúci účinok.Momentálne je platforma v angličtine, ale v pláne máme rozšíriť jazykovú podporu o ukrajinčinu, češtinu, neskôr slovenčinu a potenciálne aj jazyky niektorých štátov západného Balkánu. Táto multilingválnosť by mohla pomôcť deťom v adaptácii na nové jazykové prostredie v rôznych krajinách.Okrem detí je platforma určená aj pre rodičov a pedagogických pracovníkov, ako aj pre neziskové organizácie, ktoré sa zaoberajú pomocou deťom postihnutých vojnou. Po získaní potrebných autorských práv plánujeme poviedky rozšíriť aj o audionahrávky, aby bol obsah ešte prístupnejší a užitočnejší.

Miláček publika

Egyptská výprava: Eva Dobružská

Webová aplikace vytvořená pro děti na základní škole, vhodná jako doplněk výuky dějepisu. Obsahuje kvízy a pexeso s tematikou starověkého Egypta. V budoucnu bych chtěla stránku rozšířit o další témata a hry, případně komiksy a videa. Mým cílem je probudit v dětech zájem o historii.

Ostatní projekty

Hike It: Míša Trčková, Iva Havranová

Usínat s výhledem na kouzelnou oblohu a vycházející hvězdy. Nebo s vyloženě zaslouženým hrnkem čaje, přemítajíc nad vděčností za to, že existuje postel a sprcha a jaký to je vlastně luxus. Naplno si vychutnávat krás okolní krajiny. Luk, lesů, stromů lemujících polní cestu, hor, oceánu, i malebných vesnic na konci světa. A objevovat rozmanitost nejen samotné přírody, kultury, ale také potkat mnoho zajímavých lidí a proniknout hlouběji do sebe sama a do svých pocitů. To vše může člověk zažít v přírodě a na různých dálkových trasách, které skrze náš web můžete objevit. Pro nás je tento projekt nejen srdcovou tematikou, ale i skvělým způsobem jak využít naše nové technické znalosti a dovednosti a nadále se v této technické oblasti vzdělávat.

Hlídací Lama: Alina Khoptar, Tetiana Misiuk

Dnes je moc těžké vychytat nabídku za rozumnou cenu, a navíc u skvělé nabídky rychlost je  rozhodující. Pravděpodobnost bohužel, že by se všem to podařilo tak, že se pravidelně hledáme co je nového, je moc malá, protože se skvělá nabídka může objevit  kdykoliv. Nyní budete mít možnost založit si Hlídací Lamu, která sama neustále hledá relevantní nabídky. Jakmile bude k dispozici nová nabídka, obdržíte e-mail. Už nikdy nepřijdete o svou vysněnou nemovitost auto či jiné. Je to tak jednoduché!

Home Hub: Daniela Schneiderová, Eliška Buociková, Tereza Zahradníková

Aplikace umožňuje uživatelům mít provoz své domácnosti snadno pod kontrolou. Sdružuje na jednom místě všechny důležité termíny, které se jejich domácnosti týkají a na které může člověk v běhu dnů snadno zapomenout.

Frontend Ladies: Markéta Mížová

Frontend Ladies - web, který pomáhá propojit juniorní frontend vývojářky a firmy hledající nové talentované kolegyně. Naleznete zde portfolia absolventek Czechitas - Digitální akademie, které se rozhodly pro práci v IT.

Neztrať hlavu!: Susanne Krkoška, Kamila Semotánová

Jistě jste někdy, frustrováni odolností skvrny vůči zvolenému čistícímu prostředku, sáhli po něčem jiném. Možná jste dokonce dospěli k názoru, že čím víc, tím líp - nečistota jistě nemůže přežít zásah čtyř a více různých čističů! Neztrať hlavu! je tady pro to, aby vám prozradilo, že to občas nemusí přežít nejen flek, ale také vy. Aplikace inspirovaná hrůzou, kterou v nás vzbudily některé TikTok trendy nabádající uživatele ke zběsilému mixování všeho, co dům dal, má hráči zábavnou formou ukázat, co přesně mu hrozí, když smíchá jednu nevinně se tvářící látku s druhou, přiblížit mu reálný obsah některých komerčně dostupných čistících prostředků a připravit ho na to, že chemie je opravdu chemie i ve chvíli, kdy je prodávána s jásavou barevnou etiketou.

Jungle Pexeso: Lýdie Čiháková, Tereza Maninová

Interaktivní hra , která se skládá ze hry pexeso a laexikonu zvířátek, kde se děti dočtou základní informace. Vše je doprovázeno vyskakujícím prvkem , Adamem lenochodem, který čas od času prohodí zajímavost či oznamuje průběh hry.

Fibers&Fashion: Daniela Schalldach, Kristýna Adlofová

Fibers&Fashion je stránka pro ty, které zajímá udržitelná móda. Chtějí najít kvalitní oblečení a vědět, jak se o něj správně starat. Uživatel si vybere typ oblečení a pomocí několika otázek zjistí, který materiál je pro něj nejvhodnější. Řekneme mu základní informace o různých materiálech i to, jak o vybraný oděv pečovat.

Taskmate: Angelika Bauerová, Andrea Wimberská

Aplikace Taskmate je určena všem, kteří chtějí u každodenních úkolů trochu zábavy nebo motivace. Po přihlášení, zadání přezdívky a výběru barevného prostředí se uživateli otevírá minimalistický to-do list s nádechem pixelových her, a to díky animované postavě Todoella. Ta uživatele při příchodu pozdraví a podpoří při každém 5. odškrtnutém úkolu. Veškeré informace o uživateli a jeho úkolech jsou uložené v Supabase, tudíž si může aplikaci bez starosti otevřít i v jiném prohlížeči. Po těžkém dni se uživatel může motivovat v sekci “motto”, kde nalezne citát, který se objevuje díky již existující veřejné API.

Pawsitive Choice: Anna Kopylova

Aplikace Pawsitive Choice je webová (React) aplikace, která umožňuje uživatelům skenovat a ručně zadávat čárové kódy produktů. Hlavním cílem je ověřit, zda značka výrobce testuje své produkty na zvířatech a zvýšit povědomí o testování na zvířatech v kosmetickém průmyslu. Poskytuje informace o značce, jako je její název, země původu a status cruelty-free (nepraktikující testování na zvířatech). Díky tomu mohou uživatelé vědomě nakupovat produkty, které nebyly testovány na zvířatech a podporovat etické výrobce.

Rande Prahou: Johana Pokorná, Petra Pekařová

Díky projektu Rande Prahou mohou uživatelé získat tipy na nová místa. Ať už restaurace, kavárny, zajímavé aktivity či doporučení kam na procházku.

Vesmírem emocí: Veronika Bendová, Eliška Korencová

Vesmírem emocí je krátká zábavná hra,  která má malého hráče alespoň okrajově zasvětit do základního pojmenování emocí/pocitů a poskytnout mu prostor na otázky, jak s nimi pracovat. Proto jsme se rozhodly vytvořit hru o raketce, která ve vesmíru navštěvuje jednotlivé planetky a pomáhá jim s jejich emočními těžkostmi. Hra je určena jak menším hráčům tak i jejich rodičům.

Autismus a co dál: Lucie Trojanová

Autismu a co dál - tento projekt je souhrn informací, o všem, co nám na cestě s diagnózou PAS pomohlo. A věřím, že tyto informace mohou pomoci i dalším maminkám.

Poznejte pražské věže: Liudmyla Liaposhchenko

Webová stránka "Poznejte pražské věže" je vytvořena pro turisty a obyvatelé Prahy a poskytuje informace o nejoblíbenějších věžích a vyhlídkách v Praze: název, fotogalerie, popis, zajímavá historická fakta, otevírací doba a cena vstupenky. Pomáhá koupit e- vstupenky a snadno najít věž na mapě. Dává možnost  seřadit věže podle doby výstavby, výšky a přečíst si recenze návštěvníků.

Kdo pro tebe napsal tento příběh?

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter