Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Projekty Digitální akademie: Data v Praze - jaro 2021

#
min

Přečti si o tématech projektů, které vypracovaly absolventky Digitální akademie: Data v Praze na jaře 2021.

Nejúspěšnější projekty

Hvězdný projekt

  • Analýza kapacit základních škol v ČR
    Kateřina Mackovíková & Jana Fialová

    Pro rodiče v současné době není na jednom místě dostupný přehled všech základních škol v ČR s informacemi o případných alternativních směrech typu Montessori, Začít spolu, apod. a dalšími informacemi. Cílem projektu je vytvořit přehledný dashboard pro potřeby rodičů vybírajících základní školu. V druhé části je cílem vytvořit dashboard pro potřeby zřizovatelů, kteří uvažují o navýšení kapacit stávajících nebo zřízení nové školy, který by jim usnadnil rozhodování, neboť v případě, že se někdo rozhodne založit novou školu, musí ji podložit vlastní analýzou, která zohledňuje dopad na kapacity ostatních škol.

Technický unicorn

Přesahový unicorn

  • Role Evropy v mezinárodním obchodě s ohroženými druhy zvířat
    Marie Horňáková & Žofia Zigová

    Cílem práce je popsat roli evropských zemí v mezinárodním obchodu s ohroženými druhy zvířat, a to včetně nelegálního. Podle nadnárodních reportů je Evropa vysoce angažovaná. Naším cílem bylo zmapovat její zapojení prostřednictvím dat z globální databáze CITES, která mezinárodní obchod s ohroženými druhy zvířat zaznamenává od 70. let, a informace obohatit o kontext díky datasetu mediálních výstupů získaných od firmy Merlon.

Miláček publika

  • Analýza dat e-shopu s vínem
    Lucia Bernádová & Pavla Hrabcová

    Přemýšleli jste někdy nad tím jaké je to mít svůj vlastní e-shop s vínem? Jaké vína se nejčastěji prodávají nebo jestli víno častěji nakupují muži nebo ženy? 🍷Na všechny tyto otázky odpovíme a kromě toho nahlédnete na chování zákazníků, základní finanční ukazatele, analýzy produktů a doporučení ke zlepšení fungování e-shopu.

Další projekty

  • Analýza vlivu nouzového stavu a zavedených opatření na kriminalitu v ČR
    Zdenka Bucknell & Petra Pilmannová

    Porovnáme období nouzového stavu a období s nařízeným omezením s předchozími roky. Jak se situace změnila? Které druhy kriminality poklesly, a které ne? Zaměříme se i na dopad podle území. Jsou změny stejné v různých lokalitách? Je ČR bezpečná země? A najdeme odpověď i na několik mýtických otázek.
  • Zpracovaní a vizualizace klíčových indikátorů recruitment procesu
    Barbora Pereira Dinis & Helena Jandáčová

    Cílem projektu je na základě reálných dat recruitmentové společnosti GoodCall sestavit dashboard, který bude zachycovat klíčové indikátory náborového procesu, a to časové (Time to Fill, Time to Hire) a kvalitativní (Candidates per Hire, Offer Acceptance Rate). Za účelem kategorizace pozic a platového srovnání (při Offer Acceptance Rate) bude původní zdroj dat obohacen o data z veřejných zdrojů.
  • Analýza chování uživatelů Showmax a analýza kvality streamování
    Aneta Křenová & Karolína Vršníková

    Cílem projektu je popsat chování uživatelů a jejich typických rysů v JAR. Druhou částí projektu je analyzovat kvalitu streamování uživatelů Showmaxu v JAR.
  • Ženy v politice
    Anna Krejčí & Lucie Nalejvačová

    Ženy a muži jsou ve společnosti zastoupeni půl na půl a tato skutečnost by měla být reflektována také v rámci zastupitelské demokracie.  Na slovenském příkladu, kdy prezentský post zastupuje žena, můžeme vidět pozitivní efekty této volby. Bohužel jsme si v České republice takovou možnost zatím nevyzkoušeli, ale je známo, že se ženy vyskytovaly a vyskytují v ostatních nejvyšších politických institucích. Proto jsme si stanovily výzkumnou otázku: Zvyšuje se zastoupení počtu žen v politice v průběhu let?
  • Prioritizace vhodných lokalit pro X-Brew
    Aneta Hájková & Vendula Mocová

    Jelikož pivní trh meziročně klesá a více piva se u nás zkrátka asi už nevypije, je třeba hledat nové cesty a místa na trhu. Pro menší (nepivní) provozovny, které se nespecializují na čepované pivo, inovační oddělení Plzeňského Prazdroje vyvinulo malý přenosný výčep. Cílem naší analýzy je pro zadavatele (Plzeňský Prazdroj) nejprve identifikovat preference typického spotřebitele pro tento produkt (pracovní název hipster) a následně prioritizovat seznam míst a vhodných provozoven, kde je největší potenciál pro umístění výčepu.
  • Typologie subjektů vedených v oficiálním registru ekologických podnikatelů
    Pavlína Milionová & Nelli Echtnerová

    Pomocí Registru ekologických podnikatelů (základní dataset) obohaceného dalšími daty jsme se pustily do mapování (typologie) subjektů, které používají certifikaci bio Ministerstva zemědělství. Primárním cílem bylo zjistit, zdali je možné si na základě profilu všech firem v Registru vydefinovat profil typické firmy s bio certifikací a jakou rozmanitost daný registr firem představuje.
  • Analýza očkování v jednotlivých okresech ČR
    Radka Steklá & Adéla Kohoutková

    Cílem je analyzovat očkování v ČR v rozpadu na jednotlivé okresy. Dostupné analýzy pracují většinou s informacemi na úrovni ČR či jednotlivých krajů, protože otevřené datové sady o očkování nemají informaci o okresu přímo k dispozici. Proto jsme se rozhodly najít způsob, jak přiblížit aktuální situaci a vývoj v čase na podrobnější úrovni - okresů a také blíže zmapovat očkovací infrastrukturu (rozdělení očkování mezi oficiální očkovací místa a ostatní očkující zařízení).
  • Overview Dashboard: Impact of Covid 19 on Aviation and its Sectors
    Vendula Pilatíková & Gabriela Mašková

    Project goal is to create a comprehensive overwiev of impacts of pandemic on aviation main sectors. Starting with comparing total amount of flights, flights acros different categories, continuing with transport of freight, mail and passengers, delays and movements in ATC sectors, all the way down to impacts on enviroment such as CO2 emmisions or amount of noise on airports. From each categories were chosen unexpected examples.
  • Analýza Helpdesku v bance
    Aneta Faltusová & Lenka Erbenová

    Cílem je zanalyzovat vývoj projektů a jednotlivých požadavků a jejich stavů až na úroveň uživatelů, kteří jsou do toho zapojeni. Kolik požadavků a jak často do projektu přibývá? Jak dlouho trvá zpracování požadavků dle jejich druhů a priorit? Má přiřazení priority skutečně vliv na rychlost odbavení? Jaký je trend v rychlosti odbavování v čase, klesá nebo roste průměrná doba vyřízení? Jaký je průběh řešení požadavků? Kteří uživatelé požadavek zdržují a jaká je jejich role?Výsledkem bude vizualizace za celé sledované období od 06/2019, která půjde filtrovat na detail dle požadovaného časového období, dle jednotlivých projektů a případně konkrétních požadavků.  
  • Analýza nabídky rekreačních nemovitostí
    Darina Gaľavská & Pavlína Habartová

    Tento projekt se zaměřuje na analýzu nabídky rekreačních nemovitostí a jejího vývoje v posledních několika letech. Cílem projektu je mimo jiné zjistit, zda a jakým způsobem se covidová krize odrazila na objemu, struktuře a ceně nabízených rekreačních nemovitostí, zda se vývoj průměrných mezd a cen nemovitostí vyvíjí časově i regionálně rovnoměrně či které faktory mohou ovlivňovat cenu nemovitostí.
  • Vliv politických subjektů na výdaje obecních rozpočtů
    Kateřina Večeřová & Uljana Bilynska

    Cílem je analýza rozpočtů samospráv z různých hledisek. Primárně nám jde o analýzu výdajů na různé oblasti (sociální, školství, životní prostředí...) a  zda existuje souvislost rozpočtu s tim kdo vládl v určitych letech na radnicích.





Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Anna Mai
Partnerships Coordinator

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter