Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Projekty Digitální akademie: Data v Ostravě –⁠ podzim 2021

#
min

Přečti si o tématech projektů, které vypracovaly absolventky Digitální akademie: Data v Ostravě na podzim 2021.

Nejúspěšnější projekty

Hvězdný projekt & Miláček publika

Analýza fotovoltaických systémů v České republice na základě dotací: Pavla Spisarová, Martina Valášková, Helena Urbášková

Na schůzce se zadavatelem, firmou SOLIDSUN, s.r.o. jsme potřebovali sladit vzájemná očekávání a také naše možnosti. Společně jsme definovali seznam analýz, které by byly pro firmu užitečné. Cíl našeho projektu jsme stanovili takto: Analyzovat a vizualizovat potenciál pro další výstavbu fotovoltaických systémů v rámci jednotlivých krajů, s využitím pro stanovení obchodní strategie a dále pro marketingové účely, případně umístění dodatečné pobočky. Naším osobním cílem bylo především naučit se používat v praxi nástroje pro datovou analýzu, které jsme se učily v průběhu akademie. A také se podílet na projektu, který má reálné využití.

Přesahový unicorn

Analýza dat a vizualizace podpořených změnových projektů a klientů Moravskoslezského inovačního centra (MSIC): Lenka Altmanová, Tereza Moravcová, Jana Schwarzová

Podrobná analýza reálných dat podpořených změnových projektů a klientů MSIC s použitím dosud nevyužívaných vizualizačních nástrojů s cílem nabídnout další možnou cestu, jak upravit a zefektivnit svou dosavadní analytickou činnost. Poukázat na existenci a činnost MSIC v Moravskoslezském kraji, a to s ohledem na jednotlivé programy a služby, které pomáhají malým a středním podnikům (dále jen “klientům”) s působností v našem regionu při nastartování a dalším rozvoji jejich businessu.

Technický unicorn

Analýza aterosklerotického postižení cév: Michaela Bellová, Andrea Valentová, Kateřina Grohmannová

Ateroskleróza je degenerativní onemocnění cévního systému, kdy dochází k ukládání tukových látek na stěny tepny a vznikají tak aterosklerotické pláty. Pokud se tyto pláty zvětšují, může dojít k trombóze, tromboembolii a tím tedy k ischemické příhodě. Rizikových faktorů je celá řada, včetně genetických. Např. vysoký krevní tlak, cukrovka, cholesterol, vyšší hladina homocysteinu či nikotinizmus, obezita, věk na 50 let, nesprávný životní styl, převaha živočišných tuků ve stravě, stres a další. Toto téma jsme vnímaly pro projekt jako atraktivní, a to ze dvou důvodů: Onemocnění se může týkat každého z nás, takže výstupy analýzy považujeme za společensky přínosné. Právě na tomto tématu nás lákalo použít a zúročit vše, co jsme se na datové analýze naučily (a že toho v tak krátkém čase nebylo málo😊).

Ostatní

Analýza zubařů v ČR: Daniela Doležalů, Dominika Lattenberková, Eva Žídková

V našem týmu vzniklo hned několik námětů na projekt, ale protože jsme všechny shodou okolností řešily podobný problém se svými zubaři a ani napříč kraji jsme nemohly sehnat nové, zalíbila se nám myšlenka, podívat se detailněji na problematiku, která se týká prakticky každého. Objektivně z pohledu dat zjistit, jak to s těmi zubaři doopravdy je. Tak tedy vznikl náš nápad na projekt — budeme analyzovat situaci zubařů v ČR. Pro projekt jsme použily data z České stomatologické komory (ČSK), u které musí být každý zubař zaregistrovaný. Informace, které ČSK shromažďuje, nejsou kompletní, protože zubaři nemají povinnost vyplňovat všechny údaje. Proto jsme pro zajištění ucelenějších dat o zubařích požádaly o údaje konkrétní pojišťovny a použily data z Národního registru poskytovatelů zdravotních služeb a portálu firmy.cz.

Projekt DA pro Dáme jídlo: Miluše Fratričová & Tereza Hrušková & Karolína Nowaková

Na začátku digitální akademie nás nadchlo společné nadšení pro téma počasí. Terka s Miluškou už byly spolu v týmu a díky škatulatům v rámci skupinek se k nim připojila i Kája. Chtěly jsme projekt, který bude mít smysluplné využití. Původní plán byl porovnat předpovědi s reálnými naměřenými daty a analyzovat jak moc jsou předpovědi reálné a jestli splnily naše očekávání. Ale naše původní představy vzaly rychle za své na akci Meet Your Mentor. Na tomto speed datingu s mentory jsme měly pár minut na to, představit náš projekt osmi mentorům z partnerských firem. S Břéťou z DámeJídlo.cz jsme během pár minut propojily naše myšlenky s nápady ohledně vlivu počasí na počet objednávek. Nadchlo nás, že má k dispozici data set objednávek a nebudeme muset složitě shánět data. Následný match nám vyšel, a tak nám začaly hlavou běžet otázky. Objednávají lidé více když prší? Objednávají pizzu nebo raději fast food? A co když je venku krásně a svítí sluníčko? Ideální čas na zmrzlinu?

Vizualizace prodejů Stora Enso: Ludmila Sklenářová, Petra Singh Jirková, Tereza Hlostová

Analýza prodejů společnosti Stora Enso na základě jednotlivých výrobních závodů, teritorií, kategorií produktů, jejich porovnání v čase a následná vizualizace pomocí nástroje PowerBI.

Vizualizace mzdových a platových podmínek v ČR dle jednotlivých profesí: Markéta Rolincová, Klára Brhláčová, Klára Maršálková

Cílem projektu bylo umožnit uživateli (jednotlivci) zjistit, jak si stojí ohledně své mzdy/platu v ČR až do úrovně jednotlivých profesí. Nechybí krajské porovnání, porovnání vůči krajskému průměru a také trendy - časová řada vývoje 5 let zpátky. Cílem rovněž bylo ukázat souhrnný pohled na data, počty pracovníků v jednotlivých oborech, a sférách, nelukrativnější profese co se týče odměny a další souhrnná data.

Interaktivní mapová analýza pivovarů, vinařství a palíren v ČR a SR: Veronika Valášková a Renáta Dimitrov

Cílem projektu bylo vytvořit interaktivní mapu pivovarů, vinařství a pálenic v ČR a SR s možností filtrace, která usnadní uživatelům orientaci v nových místech a umožní jim nové gurmánské zážitky.

Kdo pro tebe napsal tento příběh?

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter