Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Proč je dobré budovat svou osobní značku na Linkedinu

#
min

Mít profil na Linkedinu se ti jako (budoucí) ajťačce vyplatí! Zjisti, proč je dobré tuto profesní síť aktivně používat.

Osobní brand, neboli osobní značka, je průnik toho, jak vnímám sebe a jak mě vnímají ostatní. Osobní značku si můžeš představit jako balíček, který obsahuje různé dovednosti, znalosti, hodnoty, vášně či vize. Je proto vždy jedinečná a nenapodobitelná. Na chvilku se přesuňme do marketingového světa. Jaké pocity se ti vybaví, když se řekne Nike? Aniž by sis musela kupovat sportovní výbavu s fajfkou, máš ze značky nějaký dojem, že? A firmy se snaží aby tvá zkušenost právě s jejich značkou byla jedinečná a pozitivní. Díky silnému brandu se totiž můžou odlišit od konkurence. A podobně to funguje i se značkou osobní. Budování osobního brandu je proces, díky kterému můžeš dosáhnout svých osobních i profesních cílů. A jeden ze způsobů, jak osobní značku můžeme budovat, je LinkedIn.

Tahle profesní sociální síť vznikla už v roce 2002 a původními uživateli byli především IT profesionálové, personalisté, či recruiteři. Přestože tam dnes najdeme zastoupení všech oborů i profesí, tato síť je pořád nejvyužívanější právě v IT prostředí. Proto, pokud pracuješ v IT oboru, nebo se teprve chystáš, určitě bys na Linkedinu neměla chybět. 

Představ se

Linkedin je skvělé místo pro prezentaci. Prvním krokem při založení LinkedInu je vyplnění profilu. Nezapomeň vyplnit všechny relevantní části profilu, abys na síti byla dobře vidět. Určitě se zaměř na sekci O mně, kde můžeš popsat svou cestu do IT, ale i své dosavadní zkušenosti a výzvy. Pokud jsi s námi absolvovala Digitální akademii nebo dlouhodobý kurz, v části Vzdělávání určitě nezapomeň uvést Czechitas jako školu – díky tomu se ti bude zobrazovat naše logo u daného kurzu a tvůj profil tak bude vypadat lépe i vizuálně. Další důležitou části jsou také tvé pracovní zkušenosti, dovednosti či jazyky.

Velkou výhodou LinkedInu je, že do svého profilu můžeš vkládat přílohy, fotografie či odkazy. Přílohy můžou sloužit i jako prezentace tvé dosavadní práce. Pokud jsi tedy pracovala na úspěšném projektu, zde je skvělá příležitost se s ním pochlubit. Díky nim zvýšíš svou šanci na zviditelnění i získání nabídky práce. Nezapomeň nahrát získané certifikáty (včetně těch od Czechitas).

Navazuj kontakty

LinkedIn by ale neměl sloužit jen jako virtuální CV. Umí toho totiž daleko víc! Neváhej navazovat spojení se svými kolegy, spolužačkami z kurzu nebo komunitou Czechitas a začni budovat svou profesní síť. Nemusíš se bát oslovit ani uživatele, které osobně neznáš. LinkedIn je síť, která slouží k online networkingu, a navazování kontaktů ti může přinést nejen profesní inspiraci, ale třeba i zajímavou pracovní nabídku. Zkrátka navazuj spojení lidmi, se kterými spolupracuješ, nebo bys chtěla spolupracovat.

Přispívej a zajímej se

Buduj si svůj brand a začni psát své postřehy nebo úspěchy z tvého profesního života. Sdílej své hodnoty. Diskutuj. Jak jsme psali na začátku – snaž se, aby zkušenost právě s tvou osobní značkou byla jedinečná a pozitivní. Stejně jako na ostatních sociálních sítích, na Linkedinu nejsou pouze osobní profily, můžeš zde sledovat i stránky například firem či organizací, které tě zajímají. Z jejich Linkedin profilu se tak můžeš dozvědět informace, které na jejich webu nemusíš najít.

Chceš se o LinkedInu či osobním brandu dozvědět víc? Pak se určitě přihlas na naše kariérové workshopy, kde se potkáš s Petrou Drahoňovskou, držitelkou Národní ceny za kariérové poradenství. 

Vyber si:

Kdo pro tebe napsal tento příběh?

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter