Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Proč a jak začít s JavaScriptem?

#
min

Pokud tě láká svět IT a máš zájem o tvorbu moderních webových aplikací, JavaScript je skvělou volbou.

Pokud tě láká svět IT a máš zájem o tvorbu moderních webových aplikací, JavaScript je skvělou volbou. Tento jazyk je klíčovým nástrojem pro webový vývoj a otevře ti dveře k širokému spektru kariérních možností.

Proč je dobré se v IT naučit JavaScript?

Dnes už není pochyb o tom, že JavaScript je klíčovým jazykem pro webový vývoj. Od tvorby interaktivních webových stránek až po vytváření moderních mobilních aplikací – JavaScript je všudypřítomný.

Ačkoli JavaScript patří do stejné rodiny jazyků jako C++ a Java, je zásadně odlišný. Určitě jsi slyšela o HTML a CSS. Právě JavaScript, HTML a CSS tvoří tři základní pilíře moderního webového vývoje. Rozdíl mezi nimi spočívá v jejich funkcích. HTML (HyperText Markup Language) se používá pro strukturování obsahu webových stránek, CSS (Cascading Style Sheets) je zodpovědný za jejich vizuální vzhled a JavaScript dodává stránkám interaktivitu a dynamiku.

JavaScript samotný je hojně využíván pro tvorbu interaktivních uživatelských rozhraní, efektních animací, validaci formulářů a mnoho dalšího. A co je nejlepší, umění programovat v JavaScriptu nabízí nejen skvělé kariérní příležitosti, ale také možnost tvorby vlastních kreativních projektů. Naučit se tento jazyk znamená získat dovednosti, které jsou v současné době velmi žádané na trhu práce.

Uplatnění JavaScriptu v praxi také zahrnuje využití front-end frameworků jako je React a Angular. Tyto frameworky poskytují programátorům mocné nástroje, které zjednodušují a urychlují vývoj webových aplikací. 

Jak se naučit JavaScript?

Možná si říkáš, že vykouzlit animaci nebo rozpohybovat web je složité. Ale nemusíš se bát! Vždycky je fajn začít s dobrým základem, a proto ti doporučujeme náš semestrální kurz JavaScript 1, který ti poskytne veškeré potřebné znalosti a dovednosti. Stačí jen ovládat základy HTML/CSS a chápat základní principy programování (např. proměnná, podmínka a cyklus). Po absolvování kurzu JavaScript 1 pak můžeš pokračovat kurzem JavaScript 2.

Kromě kurzů můžeš rozšiřovat své znalosti pomocí online tutoriálů a dalších online zdrojů, které nabízejí interaktivní příklady a cvičení. Je důležité pravidelně trénovat své programovací dovednosti a neustále hledat příležitosti k jejich praktickému použití.

Uplatnění JavaScriptu v praxi

JavaScript je široce využíván ve front-end vývoji. Pokud se specializuješ na JavaScript, můžeš se stát front-end vývojářkou a pracovat na tvorbě moderních webových aplikací.

Dobrá znalost JavaScriptu ti také otevře dveře ke kariérním možnostem v oblasti mobilního vývoje. Mobilní aplikace často využívají JavaScriptové frameworky pro vývoj.

JavaScript je také využíván v backendovém vývoji pomocí Node.js, což umožňuje tvorbu serverových aplikací a API. Další oblasti, kde se JavaScript uplatňuje, zahrnují například vývoj her, internetu věcí (IoT) a umělé inteligence.

Jak si tu práci představit v praxi? Každý den budeš řešit různorodé úkoly, jako například implementace nových funkcionalit, ladění kódu a spolupráce s týmem na vytváření skvělých uživatelských rozhraní. Ať už se jedná o vývoj e-commerce platforem nebo inovativních mobilních aplikací, tvoje práce bude mít skutečný dopad.

Programování v JavaScriptu ti také poskytne možnost neustálého učení a rozvoje. Technologie a nástroje se neustále vyvíjejí, a proto budeš mít příležitost zlepšovat své dovednosti a sledovat nejnovější trendy v oboru.

Pokud jde o mzdové ohodnocení, začátečnice (junior programátorky) v JavaScriptu mohou očekávat průměrnou mzdovou úroveň, která se s postupem času a získáváním zkušeností zvyšuje. Po určité době praxe se můžeš stát seniorní programátorkou a tvé mzdové ohodnocení se může výrazně zvýšit za relativně krátkou dobu. Přesná výše mzdového růstu a doba, za kterou se z juniora stane senior, se však mohou lišit v závislosti na konkrétní firmě a individuálním rozvoji.

Závěrem

Přemýšlíš-li o svém budoucím směru v IT, neváhej začít s JavaScriptem. Naučit se tento jazyk ti otevře širokou škálu kariérních příležitostí a umožní ti stát se tvůrkyní moderních webových aplikací. Začni svou cestu ještě dnes a otevři si dveře do světa moderního IT s JavaScriptem jako tvým průvodcem.

Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Anžela Macháčková
Team Member

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter