Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Iryna Černatkina: Z bezradné uprchlice jsem nyní ženou, která věří ve své schopnosti

#
min

Ukrajinská uprchlice Iryna Černatkina utekla před válkou s dětmi do Česka. Nejprve pracovala na farmě, ale po absolvování Digitální akademie se jí otevřely dveře do světa IT.

Začít nový život v cizí zemi není nikdy snadné. Ukrajinská uprchlice Iryna Černatkina utekla před válkou s dětmi do Česka. Nejprve pracovala na farmě, ale po absolvování Digitální akademie se jí otevřely dveře do světa IT. Irynin inspirativní příběh ukazuje, jak ti může odvaha a odhodlání naprosto změnit život.

V České republice se stále nachází více než tři sta tisíc ukrajinských uprchlíků, kteří se už téměř dva roky snaží začlenit do nové společnosti. Především pro ženy, které do nové země přišly samy s dětmi, je situace velmi obtížná. Z finančních, jazykových a jiných společensko-kulturních důvodů jsou často nuceny přijmout nejisté pracovní podmínky. Více než 65 % Ukrajinek tak v Česku stále pracuje na horší, často nízko kvalifikované pozici[1], než jakou měly na Ukrajině. Dostat se z toho je pro ně je pak kvůli péče o děti v kombinaci s fyzicky náročnou prací v továrním provozu nebo ve službách velmi složité. 

V Czechitas od začátku konfliktu na Ukrajině otevíráme ukrajinským ženám svět IT. Podporujeme je a vzděláváme v IT dovednostech a tím se snažíme zlepšit jejich postavení na českém trhu práce. Do Digitální akademie jsme přijali již více než 60 ukrajinských žen. Jednou z nich je také dvojnásobná maminka a bývalá novinářka Iryna Černatkina, které se, jak sama říká, změnil díky Czechitas celý život.

Přečtěte si, jak svou cestu Iryna hodnotí: 

Když jsem sama se dvěma čtyřletými dětmi přijela v březnu minulého roku do Česka, neměli jsme nic jiného, než tašku plnou dětských věcí a batoh s notebookem a doklady. Neuměla jsem česky a nevěděla jsem, kde budu bydlet a pracovat. Na Ukrajině jsem působila jako šéfredaktorka v novinách, ale to jsem v Česku bez znalosti jazyka dělat nemohla. Naštěstí se mi podařilo najít si práci i ubytování na farmě u koní. O pár měsíců později jsem ale s prací kvůli úrazu musela skončit. Proto jsem se začala intenzivně učit česky a hledala jsem nové příležitosti, ať už práci nebo možnosti rekvalifikace. Bylo to pro mě ale složité, protože naše bydlení na farmě bylo příliš vzdálené od větších měst, které tyto možnosti nabízely. 

V lednu jsem narazila na Digitální Akademii od Czechitas, která nabízela ukrajinským ženám stipendia na studium IT. Počítače mi nikdy nebyly úplně cizí, tak jsem se rozhodla to zkusit a přihlásit se. Tušila jsem, že zájem o tento kurz bude mezi Ukrajinkami vysoký, takže jsem ani nedoufala, že by to mohlo vyjít. Když mi pak volala koordinátorka Tereza, že jsem přijata, vůbec jsem tomu nemohla uvěřit. 

Začátek studia byl náročný. Byl to pro mě úplně nový svět. Pochybovala jsem, jestli to vůbec zvládnu. Kromě mě byly ve stejné třídě ještě další čtyři Ukrajinky a všechny měly stejné obavy jako já, takže jsme se snažily se navzájem podporovat. Velmi nám pomáhal také tým Czechitas - naše koučky Victoria a Kristina a také hlavní lektoři, kteří nás to prostě za žádnou cenu nenechali vzdát. Na přednášky jsem ale chodila moc ráda, protože jsem cítila, že jsem součástí komunity. Bylo to úplně jiné, než když jsem chodila na univerzitu.

Postupně jsem všemu začínala rozumět a při práci na projektu jsem si uvědomila, že opravdu dokážu využít všechno, co jsem se naučila. A hlavně jsem zjistila, že tento obor opravdu miluji. Analýza dat totiž není vůbec rutinní práce s čísly, ale já bych ji přirovnala třeba i k hazardu nebo skutečné detektivní práci. V průběhu studia nám také kariérní koordinátor Martin pomáhal napsat skvělý životopis i profil na LinkedIn a naučily jsme se připravit se na pracovní pohovory, které jsou v Česku úplně odlišné od těch na Ukrajině. To pro mě bylo stejně důležité jako samotný kurz datové analýzy. 

Když jsem po úspěšném dokončení Akademie hledala práci, zjistila jsem, že datová analýza je velmi široký pojem a každá firma na ni nahlíží úplně jinak. Příjemně mě potěšilo, že mezi juniorními pozicemi nebyly prakticky žádné, na které by mé znalosti nestačily. Díky Digitální akademii jsem získala potřebné základy, na kterých můžu stavět dále. Zadařilo se a našla jsem si skvělou stabilní práci jako analytička řízení dat v ČSOB.

Pracuji zejména s SQL a Pythonem. Dostávám i odlišné úkoly než ty, se kterými jsem se setkávala v průběhu studia, takže se snažím dále vzdělávat, hodně googlím, koukám na videa a občas si říkám, že bych se ráda přihlásila na nějaký pokročilý kurz, abych se posunula ještě o kousek dál.

Teď zpětně vidím, že za tři měsíce Czechitas obrátili náš život o sto osmdesát stupňů k lepšímu. Z uprchlíků v bezvýchodné situaci se z nás staly ženy, které věří ve své schopnosti a kterým se otevírají nové příležitosti. Díky Digitální akademii mám nyní moc zajímavou práci a mohla jsem se s dětmi z farmy přestěhovat do většího města blízko Prahy. Cesta do města nám trvá jen chvíli, děti konečně mohou chodit do kroužků a kdykoli je to možné, jezdíme i na výlety. 

Pokud jste dočetli až sem, už asi vidíte, jak moc mi Akademie dala. Navždy budu vděčná jak Czechitas, tak sponzorům, díky kterým bylo možné vše, co nyní já a mé děti máme.

Jsme rádi, že můžeme pomáhat

Ukrajinským ženám v Czechitas pomáháme díky podpoře našich partnerských firem. V rámci projektu Czechitas pro Ukrajinu realizujeme dva vzdělávací programy, které si kladou za cíl zvýšit ženám kvalifikaci a tím jim tak umožnit lepší uplatnění na českém trhu práce. Prvním je INCO Academy – Work In Tech, v rámci kterého jsme ve spolupráci s INCO nabídli ukrajinským ženám stipendia na kariérní certifikáty od Googlu se specializací na IT podporu nebo digitální marketing. Druhým programem je Digitální akademie, rekvalifikační kurz, kde jsou ukrajinské zájemkyně zařazeny mezi české studentky a absolvují tříměsíční intenzivní studium, po jehož absolvování jsou připraveny na práci juniorní datové analytičky, testerky nebo webové vývojářky. 

Na jaře 2024 proběhne poslední běh Akademie, do kterého Czechitas bezplatně přijme ukrajinské uprchlice. Registrace jsou otevřeny do 21. 1. 2024 a zájemkyně se více informací dočtou na www.czechitas.cz/ua 

Na podpoře projektu Czechitas pro Ukrajinu se podíleli AT&T, Avast, Accenture, Barclays, ČSOB, Google.org, Gasnet, Gen, Hlavní město Praha, INCO Academy Work In Tech, IKEA, Microsoft, Oracle NetSuite, SAP, ThermoFisher a Unicef. Všem zapojeným tímto velmi děkujeme!

Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Barbora Břusková
Marketing Coordinator

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter