Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Pomáháme rekvalifikovat ženy na rodičovské

#
min

IT odborníků je na trhu práce málo a předpovědi varují, že deficit bude v dalších letech ještě narůstat. Kde je tedy hledat? Vhodní kandidáti už možná ve firmě pracují, jen na jiné pozici.

Interní reskilling žen na rodičovské do IT

Generali Česká pojišťovna díky pozitivním zkušenostem nabírá do svých řad čím dál víc absolventek Czechitas kurzů. Chválí si na nich jejich přístup, zápal a chuť prohlubovat nově nabyté znalosti. IT vzdělávání nabízí i svým zaměstnankyním, které se vracejí z rodičovské, ale z různých důvodů, jako je například zánik pracovního místa, stěhování nebo nedostatek časových možností, se nemohou vrátit na původní pozici.

Právě pomoc motivovaným maminkám po rodičovské formou rekvalifikace a následně i podpora při získávání práce v IT, ať už v Generali České pojišťovně, nebo v jiné společnosti, byly dalším společným projektem s Czechitas.

Do tohoto programu se dostaly dvě maminky – Radana a Petra. Firma jim připravila a uhradila vzdělávací plán pro reskilling na juniorní IT pozici testera sestavený z krátkodobých kurzů Czechitas. Po jejich absolvování pak nastoupily na praxi do IT oddělení a nyní, po několika měsících, obě pracují na testerské pozici. Ze začátku se IT bály, ale teď jsou rády, že na možnost rekvalifikace kývly. Jaká byla cesta Petry a Radany z jiné pozice do IT? Tady je jejich příběh.

Jaká byla vaše první reakce na nabídku na interní rekvalifikaci?

Radana (původní pozice: Metodik kontaktního centra): V Generali České pojišťovně jsem pracovala už od roku 2002. Na rodičovské jsem byla 8 let se svými třemi dětmi, prostřední syn je handicapovaný. Chtěla jsem zde pracovat nadále, zároveň jsem si však neuměla představit, jak bych se mohla vrátit na původní pozici. Když přišla nabídka od kolegyně z HR oddělení k rekvalifikaci do IT, jen jsem se zasmála, jestli to myslí vážně. Přišlo mi, že IT není vůbec nic pro mě. I když jsem se s “ajťáky” setkávala na původní pozici, vůbec jsem si neuměla představit, že bych jednou mohla být součástí IT. Ale řekla jsem si, že výběrko do tohoto programu prostě zkusím. A úplně mi to změnilo život. Otevřel se mi nový svět.

Petra (původní pozice: Asistentka ředitele v oddělení finančního a nákladového controllingu): Já jsem byla na rodičovské 6 let. Věděla jsem, že potřebuju částečný úvazek, a taky mě lákala možnost ovlivnit si trochu svou pracovní dobu. Když mi HR nabídlo práci v IT, vyděsila jsem se. Z počítačů jsem měla respekt a na hlášková okna, co na nich vyskakují, jsem měla vždycky muže nebo tátu. Ale pak jsem si řekla: „Nemám co ztratit, naopak nakouknu někam, kde jsem ještě nebyla.” Snažila jsem se během rodičovské nezakrnět, ale stejně jsem měla obavy, jestli obstojím. Zkrátka jsem si chtěla ověřit, zda můžu uspět, a navíc v něčem úplně jiném.

Jaké to bylo na kurzech Czechitas?

Radana: Když jsem slyšela, že budou online, neuměla jsem si to představit. Smekám před všemi lektory Czechitas. Vysvětlují vše na konkrétních příkladech, uvádí příklady z praxe, co bychom měly do začátku vědět. Zároveň jsme získaly video záznamy z lekcí, mohla jsem se tak ke školení kdykoliv vrátit. Vážím si bezpečného prostředí, které bylo na každém školení. Bylo to úžasné.

Petra: Těšilo mě, že jsem dokázala držet krok a učit se něco, na co bych se sama nikdy nepodívala. Vždyť já jsem do té doby měla s IT společného jen to, že když je mi zima, tak si občas vezmu ponožky do sandálů (pozn. humor, nadsázka). Přišla mi skvělá i možnost se dodatečně spojit s lektorem, kdybych něco nechápala. Péče o klienta je v Czechitas luxusní, dávám jedničku s hvězdičkou.

A jaký byl vlastně začátek v novém týmu, v nové roli?

Radana: Jsem nejstarší v týmu, to je zvláštní pocit :). Moje nadřízená je žena, která si umí se vším poradit. V našem týmu převládají muži. Vážím si toho, jak jsou všichni neuvěřitelně zkušení, milí a nápomocní, ale zároveň se klade i důraz na samostatnost. Podporují mě a uklidňují, ať se nestresuji. Někteří z nich sami prošli začátky a nyní patří mezi nejlepší.

Petra: Mám sice nadřízenou ženu, ale jinak jsou v mém týmu jen muži a jsou to miláčkové. Jsou strašně ochotní a se vším mi pomůžou. Pořád mi přijde, že jsem ještě před startovní čárou, ale mám z toho dobrý pocit, že mi to jde čím dál lépe. Na pohovoru jsem si říkala: „Sem bych chtěla patřit.” A ono to pomalu, ale jistě jde. Moc děkuji týmu i pojišťovně, že mi to umožnili a že mě podporují.

Jaké jste vlastně na samotném začátku měly povědomí o testingu?

Radana: Já jsem povědomí měla, v kontaktním centru jsme testovali aplikace z business hlediska. Měli jsme vlastní testovací scénáře, ale samozřejmě úplně jiné než v IT, to už teď vím. Kurz Czechitas, i přesto že se jednalo o jednodenní kurz, mi pomohl o samotném testu přemýšlet úplně jinak.

Petra: Já jsem jen věděla, že to existuje. A pak jsem měla také ten jeden jednodenní kurz.

Jak se tedy naplnila vaše očekávání, s kterými jste do toho šly? Jak se vám pracuje?

Radana: Do práce chodím stále s respektem a pokorou, těším se na každý den. Kdybyste slyšeli, jak “romanticky” umí kolega vysvětlit různé kódy, pracovní atmosféra je skvělá. A můj úžasný muž mi říká, že jsem se změnila, mám více energie, elánu do života. To je pro mě obrovský kompliment a já podle toho vím, že jsem na správné cestě. Dokázala jsem si, že dělám něco, co není do šuplíku a pomáhá nejen businessu. Díky “mně” bude někomu líp. Je to sci-fi a jsem za to fakt vděčná.

Petra: Pokud jde o využití času a skloubení s rodinou, je to dokonce lepší než původní očekávání. Pokud jde o samotnou práci, mám pocit, že se začínám orientovat, a dokonce mě to baví. Takže to nakonec vypadá, že budu dělat něco, co mě bude naplňovat. Vstupovala jsem do toho s obavami a s velkým respektem. Teď se strach a ostych pomalu vytrácejí. Velkou roli při tom sehrál kolektiv, ve kterém pracuji. To, jak se tváří, když se na něco ptám. Nikdy necítím, že bych je obtěžovala.

Co vám vlastně pomáhalo v těžkých chvílích?

Radana: Myšlenka na to, že potřebuju fungovat pro děti, mít šanci pracovat z domova. Nesnesla bych, že jsem jako matka zklamala a nevyužila příležitost pracovat i se věnovat rodině. A taky příběhy z Czechitas i z našeho týmu. Díky pojišťovně jsem mohla před časem vystudovat vysokou školu. Měla jsem pocit, že mám ještě co pojišťovně “splatit”. To byl další důvod, proč jsem se chtěla překonat a vrátit zpět.

Petra: Mně také pomáhalo neztratit ze zřetele, proč jsem do toho původně šla – mít možnost práce z domu, čas na rodinu. Říkávala jsem si: „Přece na tom nejsem tak špatně, abych to nezvládla.” Takže v tom možná hrála roli i nějaká moje ješitnost a potřeba dokázat si, že to zvládnu.

„Jako matky malých dětí mají větší požadavky na flexibilitu, je to ale vykompenzováno efektivitou, motivací, samostatností při zaučování. To se díky tomuto projektu začíná dít.“ (Specialista náboru Generali Česká pojišťovna)

Co byste vzkázaly ostatním ženám v podobné situaci, jako jste byly vy na začátku?

Radana: Doporučila bych hned vyrazit a nepřemýšlet o tom, aby tě nepřemohl strach. IT svět je tak široký, že si v něm místo najde každý, stačí si jen vybrat. Otevřít TY dveře, nadechnout se a vykročit správnou nohou. Pomáhalo mi slyšet od lektorů i ostatních žen, že na začátku taky nic neuměli. Vím, že to musím odmakat já, ale teď získávám noty jak na to.

Petra: Nebát se, překonat počáteční strach, vyzkoušet to. Co horšího vás může potkat? Není co ztratit, v nejhorším zůstanete tam, kde jste. Jenže když tam to vaše původní místo není, tak tam prostě není, a vy se potřebujete někam posunout, tak proč ne do IT. A ono to fakt jde. Když jsem slyšela příběhy ostatních, kterým se to povedlo, moc jsem jim nevěřila, ale ono to vážně funguje! Takže nenechte se paralyzovat strachem a jděte do toho.

Spolupráce Generali České pojišťovny s Czechitas

Diverzita na pracovišti se pro Generali Českou pojišťovnu stala důležitým tématem. K tomu se přidaly vlastní pozitivní zkušenosti s absolventy kurzů Czechitas (za poslední 2 roky do pojišťovny nastoupilo přes 20 absolventů, už předtím zde pracovalo asi 10, včetně jednoho muže) i kladné ohlasy na spolupráci od ostatních firem, a tak netrvalo dlouho a společné projekty byly na světě.

Co si Generali Česká pojišťovna myslí o absolventkách Czechitas kurzů? 

„V porovnání s ostatními juniory mají rekvalifikované ženy z Czechitas větší motivaci, pokoru, chuť a schopnost se učit. Zároveň vědí, co zvládnou, a neutečou při prvním problému.“ (Specialista náboru Generali Česká pojišťovna)

Spolupráce Czechitas a Generali České pojišťovny v oblasti reskillingu, diverzity a náboru trvá přes 1 rok a plánujeme ji rozšířit. Díky partnerství s námi získala pojišťovna nový zdroj lidí na juniorní IT a BI pozice a návod k udržení kvalitních a loajálních zaměstnanců.

Kdo pro tebe napsal tento příběh?

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter