Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Naše cesta k mezinárodnímu ocenění Equals in Tech

#
min

Ocenění EQUALS in Tech 2022 se konalo v Ženevě. Ze 155 projektů jsme zvítězili v kategorii Skills!

"Měla bys nominovat Czechitas na ocenění EQUALS in Tech Awards, Oli. Upozorňuju tě ale předem,  že Czechitas se již dvakrát neúspěšně pokoušeli. Tato cena vyžaduje solidní nominaci a vědět co s sebou vítězství přináší." - řekl můj mentor a kolega Ryan Turner na začátku roku 2022.

V tu dobu jsem byla ve své roli Head of Development poměrně nově a výzva ucházet se o ocenění znovu se pro mne stala příliš lákavou na to, abych ji ignorovala. Přiznám se, že jsem zprvu nebyla přesvědčená, že bychom mohli vyhrát. Soupeřili jsme totiž s iniciativami z celého světa.

CO JSOU EQUALS IN TECH AWARDS

Mezinárodní telekomunikační unie je specializovaná organizace OSN založená v roce 1865 za účelem usnadnění mezinárodní konektivity v komunikačních sítích.  Má 193 členů a Česká republika je jedním z nich. ITU se zavázala propojovat všechny lidi na světě – ať žijí kdekoli a ať už mají jakékoli prostředky. V roce 2022 ITU zvolila do funkce generální tajemnici Doreen Bogdan-Martin, první ženu ve 157 leté historii organizace a velkou podporovatelem lepší budoucnosti pro dívky a ženy ve STEM.

V roce 2016 spoluzaložila iniciativu Globální partnerství EQUALS pro rovnost pohlaví v digitálním věku: “Je to skupina vedoucích představitelů firem, vlád, podniků, neziskových organizací, akademických institucí, a komunitních skupin po celém světě, kteří se věnují podpoře genderové vyváženosti v technologickém sektoru prosazováním rovnosti přístupu, rozvoje dovedností a kariérních příležitostí. pro ženy i muže." EQUALS oceňují projekty po celém světě ve čtyřech kategoriích: Přístup, Dovednosti, Vedení a Výzkum.

CZECHITAS MÁ ŠANCI (opět):

Česká republika je v zastoupení žen v IT na chvostu všech členských zemí EU. Ženy v našem regionu nebyly nikdy vysloveně podporovány v studiích a kariéry v IT. My jim tak chceme ukázat, že skrz IT mohou mít smysluplnou kariéru, kterou by milovaly, a ekonomické příležitosti, z nichž by mohli těžit. IT nabízí oboje. Bourání stereotypů, posilování důvěry ve schopnosti rekvalifikace v IT a ukazovat, že IT není ani nudné, ani určené pro jedno pohlaví – tím Czechitas pomáhá uzavírat genderovou digitální propast. Náš dopad, to jsou už desítky tisíce žen, které prošly našimi kurzy a tisíc žen , kterým jsme od založení Czechitas pomohly s rekvalifikací a uplatněním na IT pozicích.S těmito daty podáváme v květnu 2022  další nominaci na cenu EQUALS in Tech. 

…pak se už těším na léto, na další projekty, a na chvilku vypouštím  na Equals myšlenky….a to až do září, kdy jsem dostala nadšený email od spoluzakladatelky a členky správní rady Czechitas Báry Bühnové: "Oli, jéeej, jsme ve finále!".

Je nám velkým potěšením informovat vás, že jste finalistou 2022 EQULS v kategorii Skills Tech Awards! Přijměte prosím naše srdečné blahopřání k tomu, že jste se stali finalistou; tato prestižní skupina byla vybrána ze silného pole více než 155 přesvědčivých nominací ze zemí po celém světě a různých zainteresovaných stran, které se zabývají genderovou rovností a zastoupením v technologiích. Blahopřejeme vám k vašemu vynikajícímu úspěchu, inspirativní práci a silné nominaci, na kterou můžete být obzvláště hrdí.

Moje srdce bije jako o závod. Jsem hrdá a nadšená, že Czechitas postoupili do finále. Vítězové budou vyhlášeni začátkem prosince v ústředí unie ve švýcarské Ženevě. Okamžitě googlim…. let do Ženevy, počasí a co si vzít na sebe 🙂. Ale také začínám přemýšlet, co říct, pokud bychom vyhráli…

JSME VÍTĚZOVÉ

Před prosincovým odletem do Ženevy nám bylo oznámeno, že v kategorii SKILLS jsme opravdu zvítězili. Bylo strašně náročné nechat si tu radostnou informaci jen v úzkém kruhu až do oficiální ceremonie. Ta byla ústřední součástí celosvětové konference Partner2Connect, na které se lídři všech zemí sešli a zavázali podporovat smysluplnou konektivitu a digitální transformaci po celém světě. Slavnostnímu předávání cen předsedala samotná Doreen Bogdan-Martin, a Czechitas představil Mats Grandyd, generální ředitel GSMA (spoluzakládající partner EQUALS). 

Když jsem šla na pódium, třásl se mi hlas ale musela jsem se smát, protože moje chytré hodinky signalizovaly zvýšenou srdeční činnost (já miluju ten adrenalin). 

"Bez ohledu na to, jaká je celosvětová digitální nerovnováha, co se týká přístupu k technologiím, genderová digitální nerovnost v IT pro ženy zůstává a nadále přestavuje sociální, kulturní a ekonomické bariéry.  Síla Czechitas spočívá v kvalitním vzdělávání v IT a podpoře rekvalifikace a propojováním různých světů: byznysu, nezisku, akademického světa a vlády. Především ale spočívá naše síla v komunitě, kterou budujeme, abychom zajistili ekonomické příležitosti pro všechny. Tato cena je poděkováním našemu týmu, partnerům, lektorům a celkově komunitě žen a mužů, kteří se denně zasazují za genderovou rovnost v IT. Jim děkuji. A děkuji vám, Equals in Tech, za tuto obrovskou poctu.”

Následuje obrovské uvolnění a euforie. Setkáváme se s výherci ostatních kategorií, jako je App Morada z Mexika, Women Technopreneurs ze Srí Lanky, Tech-driven Entrepreneur ze Zimbabwe a Education Digital Equity Initiative z Nigérie.

Cena v ruce... skupinové fotky…email týmu...úsměvy a potřesení rukou... další focení... Insta stories… další gratulace, networking…sklenka vína. Hlava se mi točí ale je to krásný pocit. 

Ocenění Equals in Tech je pro nás uznáním, že jsme respektovaná a silná organizace s velkým dopadem a může jít příkladem ostatním organizacím ve světovém měřítku. Toto ocenění jsme si přivezli během českého předsednictví v Radě EU, kdy je nejvyšší prioritou digitální transformace a zlepšování digitálních dovedností často nedostatečně zastoupené populace. Přivedli jsme pozornost do části světa, kde je často genderová digitální rovnost běžně považována za samozřejmost. Toto ocenění pro mě a mé kolegy znamená uznání těch, kterým máme tu čest každý den pomáhat.

Kdo pro tebe napsal tento příběh?

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter