Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Míša Kuchařová: Moje cesta k IT

#
min

Ajťačka na první dobrou

Míša není úplně typická absolventka našich kurzů – o IT se zajímá už od malička. Jsme ale moc rádi, že se s námi podělila o svůj příběh, který tu můžeme prezentovat. Na Czechitas kurzy ji přivedlo odhodlání získat v oboru více praxe. Absolvovala u nás workshopy HTML/CSS, JavaScript, programování v C# a Úvod do GIMP. Její zapálení neuniklo naší pozornosti, a tak několikrát navštívila Czechitas workshopy i jako koučka. Teď pracuje na projektech ve firmě Space Systems Czech.

Do IT díky rodičům

Misa Kucharova 01

„K technice jsem měla blízko už jako malá holka. Táta měl počítač doma už v době, kdy ho u nás měly převážně firmy pro práci. Já jsem se tak už od základní školy seznamovala s tím, co všechno je možné a jak rychle pokrok v této oblasti jde. Díky výše zmíněnému a také díky tomu, že mě bavila a dobře mi šla matematika (člověk si toho nemusí moc pamatovat, stačí pár základů a z toho se dá většina již odvodit), jsem šla na střední průmyslovou školu se zaměřením na výpočetní techniku.
Po ní jsem plynule přešla na Technickou univerzitu v Liberci na obor zaměřený na Informační technologie.“

„Od samotného začátku, co v Czechitas pořádáme kurzy, se s námi Míša vzdělává. Jsme moc rádi, že si díky nám vyzkoušela kariéru testerky. Později jsme ji však nadchli do programování a když se poohlížela po nové práci, obrátila se právě na nás. Míše jsme doporučili několik pozic, z nichž jedna byla ve vývoji pro vesmírný průmysl, a to u ní vyhrálo. Díky tomu strávila pracovně pět měsíců ve Finsku. Jsme na ni moc pyšní!“

- Monika Ptáčníková
Co-founding & Governing Board Member, Business & Career development Senior advisor

„U Czechitas mě nadchl jejich přístup k přibližování IT světa ženám. Prošla jsem si několika kurzy od HTML/CSS přes JavaScript a programování v C# až k týdennímu kurzu Test Analyst, díky kterému jsem získala zaměstnání u jedné velké české společnosti poskytující testování softwaru. Brzy jsem ale zjistila, že práce ve velké společnosti pro mě nebude úplně to pravé, a tak mi Monča Malátková zajistila pohovor u Space Systems Czech.

Když jsem si firmu vyhledala, byla jsem si jistá, že u nich nemám šanci. Přesto jsem se chtěla alespoň pokusit dostat se do společnosti, která mimo jiné vytváří software pro satelity a jejíž produkty skutečně dokáží měnit svět.

A ono to vyšlo!

Teď už jsem součástí týmu téměř rok. Pracuji na několika projektech a moje pracovní náplň obsahuje všechno možné – od psaní nabídek na projekty, přes programování a nezávislé testování až k psaní technické dokumentace a jednání se zákazníkem. Pracujeme tu v malých týmech, takže je snazší se na něčem dohodnout, zároveň jsme neustále v kontaktu s různými odborníky, takže se v podstatě každý den naučím něco nového.“

- Michaela Kuchařová

Ze začátečnice klíčová součást týmu

„V Space Systems Czech | SSF máme příležitost realizovat unikátní projekty, např. software, který řídí umělé družice ve vesmíru. Všechny systémy, na jejichž vývoji se podílíme, spojuje společný jmenovatel – buď se jedná o software, který nesmí selhat (třeba protože na něm závisí lidský život), nebo musí zpracovávat komplexní data (např. pro optimalizaci výrobního procesu). Takový vývoj sice poskytuje zadostiučinění z dobře odvedené práce, ale vyžaduje špičkové programátory, na něž jsou kladeny vysoké nároky. Proto je dobře, že jsme přijali Michaelu.

Na začátku sice neuměla jazyk ADA, který potřebovala k práci na zaškolovacím projektu ve Finsku, ale to pro ni nebyla překážka. Nový programovací jazyk zvládla, stejně tak standardy pro vesmírný vývoj. Nyní je zcela klíčovou součástí našeho týmu. Když vše půjde podle našich plánů, možná příští rok dokonce povede projekt pro Evropskou jižní observatoř.“

- Daniel Štefl, zakladatel a ředitel Space Systems Czech

Zaujal tě Míšin příběh? Uvažuješ o změně zaměstnání a láká tě IT? Neváhej a ozvi se naší Lucce!

 
Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Martina Kovaříková
Marketing & Event Manager​

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter