Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Míša Glossová: Moje cesta k IT

#
min

Od faktur k datům

Od faktur přes Digitální akademii až do Etnetery. To je příběh Míši Glossové, o který se s vámi dnes podělíme. Míša je naší super-absolventkou, za poslední dva roky u nás prošla téměř desítkou workshopů a navíc ještě Digitální akademií. Potkat jste se s ní mohli na akcích zaměřených na data, programování, ale i tvorbu webu. Zkrátka na sobě neustále maká a my jsme moc rádi, že se s námi neustále vzdělává. Děkujeme, že se s námi podělila o svůj příběh a přejeme hodně štěstí v IT kariéře!

Dsc 6239

„Už od střední školy jsem měla k počítačům blízko. Brouzdala jsem na internetu, když ještě bzučely analogové modemy. Na gymnáziu byl vrchol výpočetní techniky Word a Excel. Ačkoliv byl můj neoblíbenější předmět matematika a učitelé vyzdvihovali mé analytické myšlení, na VŠ jsem šla na ekonomku. Už při studiu jsem začala pracovat jako fakturantka, nejdříve na směny, později na částečný úvazek a po studiu na plný.

Studovat IT mě v té době upřímně ani nenapadlo. Možná i proto, že když jsem se rozhodovala, kterou VŠ zvolit, manžel začal studovat Informatiku a já viděla, jaké má odborné předměty – matematika, fyzika, algoritmizace, kybernetika a spousta dalších. Navíc jsem věděla, že ještě, než šel na VŠ, byly počítače a programování jeho velký koníček.

S nástupem na mateřskou jsme se přestěhovali do Prahy a já začala přemýšlet, co bude po mateřské. Uvědomovala jsem si, že v IT odvětví je čím dál větší nedostatek kvalifikovaných odborníků. Protože manžel věděl, že bych na takovou práci se svojí hlavou měla, začal mě po večerech zasvěcovat do různých témat. Například jsme spolu probírali základy programování v Javě a principy testování softwaru. Zpočátku se mi zalíbilo testování, a tak jsem se sama přihlásila na testerskou akademii. Ta mě sice bavila, ale zjistila jsem, že nechci zůstat jen u testování.

TIP: Pokud máte partnera/kamaráda, který v IT oboru pracuje, využijte toho a povídejte si s ním na toto téma. Zeptejte se ho, co ve své práci dělá. Když něčemu nebudete rozumět, tak se doptávejte… Takhle postupně „nasajete“ jen tak mimochodem spoustu vědomostí, které si postupem času zasadíte do kontextu.

Začali jsme tedy hledat kurzy, které by mě k IT více posunuly. Objevili jsme Czechitas, a tak jsem začala postupně navštěvovat jednodenní i vícedenní kurzy zahrnující programování, testování a SQL. Třešničkou na dortu pro mě byl kurz Digitální akademie, kde se skloubilo všechno, co by mě bavilo – programování, SQL a datová analýza. Poslala jsem přihlášku a pečlivě sepsaný motivační dopis. A vyšlo to! Byla jsem šťastná.

Následující 3 měsíce v Digitální akademii nebyly lehké, ale ohromně mě to bavilo a kurz se dal ideálně skloubit s mateřskou. Výuka probíhala po večerech a přes víkendy, takže v hlídání dcerky mě zastoupil manžel a během stáže už dcera začala chodit do školky. V rámci programu byla i povinná stáž, což hodnotím velmi pozitivně. Na stáž jsem nastoupila do společnosti Etnetera Activate, a mohla se tak podílet na menších úkolech v oblasti datové analýzy. Po skončení stáže jsem od firmy dostala pracovní nabídku na pozici Data Analyst. Požádala jsem o možnost polovičního úvazku, Etnetera souhlasila, a tak zde od konce dubna pracuji.

„Míša byla od začátku mezi našimi preferovanými stážistkami pro svůj očividný zápal pro věc a bonusový background v Rku, které využíváme pro analýzy a reporty. Když si nás vybrala, byli jsme šťastní, což jen nabíralo na intenzitě. Když jsme navíc zjistili, že je velmi samostatná a umí si sama dohledávat možné postupy řešení a dobře se ptát, po dvou týdnech nebylo pochybností a rovnou jsme jí u nás nabídli místo. Po půl roce si sama vede menší projekty u těch nejnáročnějších klientů, navrhuje měření dat, analyzuje kde co a dokonce zásadní měrou přispívá k našemu teambuildingu.“

- Hana Kalivodová, Etnetera

Navrhuji měření webů a podílím se na zajímavých analýzách dat. Mám perfektní oporu u kolegů. Jsme tzv. svobodná firma, což znamená, že máme např. otevřenou platovou politiku, komunikujeme mezi sebou na rovinu a slovo každého má stejnou váhu. Také mám možnost si vybírat klienty a projekty, které mě budou bavit. A v neposlední řadě mám za sebou podporu Etnetera Group, což je velká banda vývojářů, markeťáků a dalších lidiček, kteří jsou vždycky ochotni pomoci. Oproti předchozím firmám, v nichž jsem působila, je to obrovská změna. Máme opravdu hodně svobody, která ale musí být vyvážená velkou mírou zodpovědnosti, což nemusí být pro každého.

Ani mimo práci se nepřestávám vzdělávat, a tak chodím na další kurzy, koučuji další běhy Digitální akademie a v květnu jsme s kolegyní Lenkou vyrazily na hackathon, kde náš tým vyhrál 2. místo s naší vizualizací rozpočtu města Brna. Využili jsme k tomu „Rko“ (jazyk nejen pro statistickou analýzu dat). Poslední velká výzva je Google Android Basics Challenge, kde jsem byla přijata do online kurzu a učím se tak vyvíjet pro Android. Zatím mě to moc baví, tak uvidíme, zda zvládnu dotáhnout do konce některý z mých nápadů. “

- Míša Glossová

Líbil se ti Míšin příběh, uvažuješ o změně zaměstnání a láká tě IT? Neváhej a ozvi se naší Lucce.

 
Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Martina Kovaříková
Marketing & Event Manager​

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter