Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Máma má práci. 5 tipů, jak podpořit (nejen) pracující mámy

#
min

97 % žen na rodičovské dovolené chce pracovat. Ve skutečnosti ale do dvou let věku dítěte pracuje jen 45 % žen. Inspirujte se, jakými kroky pomáháme rodičům v našem týmu skloubit práci s rodinou.

97 % žen na rodičovské dovolené chce pracovat. Jenže pro to nemají vhodné podmínky. A tak do dvou let věku dítěte pracuje jen 45 % žen. V Czechitas podporujeme mámy ve všech fázích mateřství. Jak u nás taková podpora vypadá? Inspirujte se našimi tipy.

Nezaměstnanost v Česku je jedna z nejnižších v EU. Firmám chybí desetitisíce pracovníků a pracovnic, a přitom máme stovky tisíc žen s malými dětmi, které chtějí pracovat, ale nemají pro to vhodné podmínky.

Nepřicházejte o svůj ekonomický potenciál. Budováním prorodinné firemní kultury, ve které se (nejen) mámy cítí dobře a mají možnost se zapojit, pomůžete sobě i jim. V Czechitas vidíme v diverzních a flexibilních týmech velkou příležitost, jak získat výhodu před konkurencí. Inspirujte se pěti tipy, které pomohou vašim rodičům skloubit práci s péčí.

1. Podporujte ženy od samého začátku 

Přechod na mateřskou dovolenou je pro spoustu žen zásadní životní změnou. Usnadněte to mámám a pomozte jim se připravit.

V Czechitas máme pro nastávající mámy připravený přehledný manuál, který je seznámí se vším, co je čeká. Od nezbytných administrativních úkonů po možnosti, jak s námi dále zůstat v kontaktu. Na mateřskou si maminky odnáší i malý dárek pro miminko - Czechitas body. Na cestě je přece další malá Czechitka nebo Czechiťák! 

batole v Czechitas body

2. Zůstaňte v kontaktu

Podle průzkumu Mumdoo chce skoro tři čtvrtiny žen zůstat se svým zaměstnavatelem v kontaktu.

V Czechitas s maminkama počítáme, ať už se rozhodnout zůstat na rodičovské jakkoli dlouho. Zveme je na komunitní akce, zjišťujeme, jak se mají a motivujeme je ke vzdělávání. Mohou se neomezeně účastnit všech našich kurzů a posilovat si digitální a IT dovednosti, které jim pomohou zůstat v obraze pro návrat do práce. 

3. Nabídněte práci na zkrácený úvazek

Do práce se už během rodičovské chce vrátit více než půlka žen. 76 % z nich preferuje zkrácené úvazky nebo projektovou spolupráci, které jim umožní využívat své schopnosti a zkušenosti, zůstat v kontaktu s oborem, ale zároveň mít i dostatek prostoru na nového člena rodiny. 

Ženy u nás mají pro návrat do práce dveře otevřené. Některé mámy chtějí s prací začít dřív, jiné využívají plné délky rodičovské dovolené. Vždy hledáme individuálně cestu, která bude oběma stranám vyhovovat. Zjišťujeme, na jaký úvazek se chce žena vrátit, jaká pozice by se jí líbila a kam chce kariérně směřovat.

„Neuměla jsem si představit, že budu tři roky jenom na rodičáku. Nebyla bych spokojená já ani mé dítě. Já jsem se začala vracet zpátky na malý úvazek už po pěti měsících od porodu. Šlo to hlavně díky tomu, že má Czechitas velmi vstřícný a chápající postoj k rodičům malých dětí a umožňuje zkrácené úvazky i velkou flexibilitu. Nikomu u nás nezáleží na práci od-do, ale na výsledcích.”  - Kateřina Králiková, Head of Finance 
pracující máma

4. Umožněte týmu pracovat flexibilně

Věděli jste, že firmy, které svým zaměstnancům umožňují práci z domu jsou o čtvrtinu produktivnější? Při návratu maminek do pracovního procesu, ale taky pro už pracující rodiče, je klíčem k úspěchu flexibilita. Práce z domu a volná pracovní doba umožňuje lépe balancovat mezi prací a rodinou.

V Czechitas fungujeme ve virtuálním prostředí a většina pracovních pozic nevyžaduje pravidelnou osobní přítomnost v kanceláři. Flexibilní pracovní doby se taky nebojíme. Důležitější jsou pro nás výsledky. Každý si může svůj pracovní týden plánovat i s ohledem na potřeby rodiny. 

„Už jenom mít příležitost začlenit se jako máma do pracovního procesu není samozřejmost. Nikde tě nechtějí, protože se bojí, že budeš pořád doma. Obzvlášť v Moravskoslezském kraji, kde žiju, je tohle úplně mimo realitu. V minulé práci neexistovalo přeložit poradu, když vám onemocní dítě. V Czechitas jsou s tím všichni v pohodě a ještě ti popřejí, ať jste všichni brzo zdraví. Cítím, že jsem v bezpečném prostředí, kde se nemusím omlouvat, když si musím kvůli malé přizpůsobit kalendář nebo když se na nějaké schůzce ukáže společně se mnou.” - Jana Benešová, People Specialist for Extended Team
„Nikdy jsem si nemyslela, že si s malým dítětem budu schopná vzít celý úvazek. V Czechitas jsem si na to troufla a dá se to dobře skloubit. Když si člověk nemusí vybírat jen jednu roli, buď pracovat nebo být máma, je to prostě skvělý.” - Kateřina Jeřábková, Marketing Manager
pracující máma

5. Podporujte virtuální spolupráci 

Podporující prostředí je základ. Budujte bezpečnou a prorodinnou firemní kulturu. Zefektivňujte spolupráci a tam, kde je to možné, fungujte asynchronně. 

V Czechitas nám skvěle fungují virtuální nástroje, které usnadňují spolupráci na dálku. Meetingy mají předpřipravené agendy, zápisy a často je i nahráváme. Ke komunikaci, zadávání úkolů a sdílení potřebných dokumentů nám skvěle slouží Slack, Trello a nástroje G Suits. Google kalendáře jsou v týmu sdílené a časová okénka, kdy je třeba si od počítače odskočit za dítětem, všichni respektují. 

„Být mámou a pracovat v Czechitas je prostě boží. S malým dítětem nejvíc oceňuju flexibilitu. Mám třeba v kalendáři vybookovaný čas, abych zavezla ráno dítě do školky a pak ho zase vyzvedla. Všichni to respektují a nestává se, že by mi tam někdo hodil meeting. Zároveň můžu kdykoli pracovat z domu, takže když je dítě nemocné, nemusím si vybírat, zda zůstat s ním, nebo shánět hlídání. V předchozích pracích jsem to měla úplně obráceně. Fixní pracovní doba a práce v kanclu mě dostávaly pod tlak. Proto jsem moc ráda, že v Czechitas je to úplně jinak. Všichni jsou lidští, ochotní a vstřícní.” - Anna Luštická, Community Manager

Mámy si nemusí vybírat mezi prací a péčí. Vytvořte pro ně vhodné pracovní podmínky, díky kterým pro ně bude návrat do práce radost.

„Jsem dvojnásobná máma a za manžela mám námořníka. Naštěstí mám v Czechitas velký poklad, protože ten náš rozhozený režim není nevýhodou, ale prostě jen faktem, se kterým pracujeme. Přála bych každé mámě a tátovi malých dětí, aby všichni zaměstnavatelé vycházeli rodičům takhle vstříc. Děkuju Czechitas za to, že být mámou není překážka.” - Žaneta Kubová Andělová, Head of Delivery & Projects

Krásný Den matek!

Czechitas_tym

Zdroj dat: Mumdoo & Deloitte, 2023, Flexibilní práce: příležitost pro české rodiče, firmy i ekonomiku

Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Barbora Břusková
Marketing Coordinator

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter