Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Kristýna Marková: Moje cesta k IT

#
min

Z architektky UX designérkou

Kristýna se s námi seznámila v roce 2015 na MashUpu v Impact Hubu v Brně, kde poprvé Dita a Mirka veřejně vykládaly o Czechitas a našich aktivitách. I když Kristýna odjela na stáž do Londýna, zůstala s námi v kontaktu a začínala se přes nás poohlížet po nové práci v IT zaměřené na design a grafiku. Ve stejnou dobu jsme byli v kontaktu s Martinem Koperniechem z Qestu, který byl otevřený začínajícím talentům do svého týmu v Praze. S Kristýnou se setkal a nabídl jí pozici šitou na míru jejím zkušenostem a znalostem.

K IT jsem se dostala ze dne na den

„Vystudovala jsem architekturu a vždy to bylo to, co jsem chtěla dělat. Když se ohlédnu zpětně, architektura mě vlastně dostala k IT. Od mala jsem kreslila, vyráběla, vymýšlela. Bavilo mě tvořit věci – jak budou vypadat a fungovat. Jak je můžeme používat. Jak nás mohou ovlivnit. Když jsem tou dobou procházela seznam zaměstnání – architektura odpovídala tomu, co mě bavilo.

Začala jsem tedy architekturu studovat. A moje projekty se začaly točit kolem technologií, ráda jsem chodila do hloubky.

Postavit dům mi nestačilo, zajímalo mě, jak ovlivní své budoucí obyvatele, jak jim může pomoci, co jim přinese.

Kdo jsou vlastně ti lidé, kteří tam budou bydlet. Během studia jsem odjela do Dánska na letní školu. Chtěla jsem se naučit něco nového a dostat se k programování. Tohle byl asi první impuls, kdy jsem začala přemýšlet, jak můžu využít to, co vím, v IT. Po návratu domů jsem objevila Czechitas, holky které byly ochotny pomoct a naučit vás víc. Začala jsem chodit na jejich kurzy a přibližovat se k programování i designu.

Foto Kristyna 2

Měla jsem pár semestrů do konce školy, když jsem začala přemýšlet o změně. Architektura mě přestávala bavit. Proces je zdlouhavý, kreativita jde občas stranou a vy vlastně ani nemáte žádnou záruku, že to bude fungovat podle toho, jak jste to vymysleli. Pamatuju si, že jsem tou dobou byla na stáži v Londýně a holky z Czechitas začínaly s nabídkou propojování holek a jejich potenciálních zaměstnavatelů. Mail od Moniky přišel doslova na zavolanou! Byl tu jediný problém – neměla jsem co ukázat, vždyť celé moje portfolio byly vizualizace domů.

Došlo mi až zpětně, že bylo jedno, co mám v portfoliu, důležitější bylo, co vím, jak nad věcmi přemýšlím.

Hlásila jsem se na pozici designera a kluci z Qestu hledali UX designera. Ponětí o tom, co je UX, jsem měla, ale zkušenosti žádné. Nebylo nic jednoduššího, než se do toho vrhnout po hlavě. Četla jsem knížky, blogy, procházela online kurzy a postupně se všechno naučila. Myslím, že nejdůležitější je začít, nečekat, až někdo přijde a řekne vám, co máte dělat.

Běžte do toho po hlavě a zkoušejte. Pokud budete mít odhodlání učit se, okolí vám rádo pomůže.

Začátky jsou těžké, ale stojí to za to! Nesmíte to vzdát při prvním neúspěchu.

Díky klukům z Qestu jsem dostala odrazový můstek, i přesto že jsem neměla žádné zkušenosti. Od začátku mě podporovali a pomáhali. Teď spolu budujeme nové produkty a já vlastně dělám to, co jsem vždy chtěla. Je uplně jedno, co máte vystudováno nebo jakými pozicemi jste prošli, změnit to můžete kdykoliv.

Pokud vám nevyhovuje to, co dnes děláte, nebude vám to vyhovovat ani zítra, ani pozítří. Nebojte se změn a dělejte chyby. Hlavně něco dělejte, jinak se k tomu snu nikdy nedostanete.

Na závěr bych chtěla moc poděkovat holkám z Czechitas a především Monice, protože to, co dělají, pomáhá holkám plnit si své sny!“

- Kristýna

Z „oživení týmu“ se stal jeden z top lidí formujících naši identitu

„Kristýna byla jednou z pěti holek, které k nám dorazily na pohovor po navázání spolupráce s Czechitas. Komunikovali jsme spolu již v průběhu její stáže v Londýně a čekali jsme na setkání dva měsíce.

Po čtyřech neúspěšných pohovorech s ostatními adeptkami přišla na řadu Kristýna. Úvodní rozhovor byl na mnohem vyšší úrovni. Byli jsme příjemně překvapeni. Navíc se Kristýna zajímala o práci pro Qest na UX/UI pozici. Jako většina firem, ani my jsme neměli moc zkušeností se ženami v týmu. Měli jsme však velkou chuť to změnit a náš tým oživit. Myšlenka zkusit na pozici junior UX designera právě holku pro nás byla dost zajímavá. K tomu šlo v tomto případě o holku, která studuje architekturu. Tato kombinace nás dostala, a proto jsme se s Kristýnou dohodli. Zpočátku ještě studovala a umožnili jsme jí také účast v různých akademiích jako např. iCollege. Následně se plně zapojila do práce pro Qest.

Když na rozhodnutí spolupracovat s Kristýnou pohlížím zpětně, vidím to jako jeden z nejlepších kroků, který jsme kdy udělali. Určitě jsme tehdy nečekali, že se z onoho oživení týmu stane jeden z top lidí formujících naši identitu. Dnes tvoří Kristýna společně s dalšími profesionály páteř Qestu. Je autorkou návrhů klíčových aplikací. Jedna z nich byla prezentována v Silicon Valley investorům z několika venture kapitálových fondů.

Právě díky této úspěšné spolupráci se náš pohled na ženy v IT změnil a do týmu jsme zapojili několik dalších holek. Nepopírám, že je v našem oboru stále problém najít na trhu zajímavé a kvalitní lidi a ženy obzvláště. Situace se však těžko změní, pokud změnu nebudeme sami iniciovat a překonávat stereotypní přístupy. A jak je vidět, můžete tím získat mnohem více než jen dalšího člena týmu. Nám se to prostřednictvím Czechitas v podobě Kiky povedlo.“

- Martin Koperniech, CTO, Qest

Zaujal tě příběh Kristýny? Uvažuješ o změně zaměstnání a láká tě IT? Neváhej a ozvi se naší Lucce!

 
Kdo pro tebe napsal tento příběh?

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter