Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Konference o novinkách Kybernetické bezpečnosti očima Anny Michalovové

#
min

V květnu jsme se již podruhé měli možnost se zúčastnit konference QuBit Prague, o které se všeobecně ví, že dokonale funguje jako místo setkání profesionálů z oboru kybernetické bezpečnosti.

V květnu jsme se již podruhé měli možnost se zúčastnit konference QuBit Prague, o které se všeobecně ví, že dokonale funguje jako místo setkání profesionálů z oboru kybernetické bezpečnosti. Letošní ročník to jen potvrdil, byla to opravdu nezapomenutelná zkušenost.

Jak to celé vypadalo?

Celá akce je rozdělena na dvě části: odborné a technické přednášky a konferenční část.

V té první si přednášející pro návštěvníky připravili praktické ukázky škodlivého kódu, demoverze řady nástrojů nebo ukázky analýz a jejich vyhodnocení. Mezi vystupujícími byli i letos top odborníci, kteří nabízejí hluboký vhled do dané problematiky. Velký prostor dostaly také dotazy ihned po přednášce či na neformálních akcích, které celý event doplňovaly.

Druhý paralelní blok konference byl zaměřen na podnikatelský a strategický pohled na kybernetickou bezpečnost nejen v organizacích, ale i mimo ně. Jeho hlavním přínosem bylo ukázat, že kybernetická bezpečnost není jen práce v příkazové řádce, ale také legislativa či procesy v organizaci. Zaškolení zaměstnanců do bezpečnostní politiky firmy, diskuze nad lidskými zdroji či risk management, i s takovými tématy přednášek jsme se mohli letos setkat. A aby to nebylo všechno jen jednosměrná komunikace, dostalo prostor rovněž sdílení zkušeností (best practices z různých firem v ČR i zahraničí) v rámci panelových diskusí.

Co mě zaujalo?

Jelikož šlo o dva dny nabité přednáškami, panelovými diskusemi a networkingem, je těžké vypíchnout ty nejzajímavější. Opravdu mě překvapilo představení integrace Azure OpenAI se Sentinelem. Nebo to, jak ChatGPT může pomoci SOC analytikům snadno a rychle ušetřit dobu odezvy při vyšetřování bezpečnostních incidentů. Proč? Informace jsem obratem předávala pracovní skupině kybernetické bezpečnosti, která pracuje na vývoji produktů pro dané téma a především na nové Digitální Akademii Kybernetická bezpečnost. Zároveň keynote od Lukase Okala a Romana Russeva ukázal úplně nový pohled na využití AI v malých firmách i velkých korporacích a jejich četné využití na denní bázi k zefektivnění činností i rozhodovacích procesů.

Blízko jsem měla také k tématu nedostatku profesionálů v oblasti Kyberbezpečnosti a s tím spojené téma jak tento nedostatek snížit díky ženám. Tématu se chopila profesionálka Marcela Zimová ze společnosti Piano, která se aktivně věnuje rozvoji organizace Women4Cyber Slovakia. Ta představila koncept Akademie, která pomáhá ženám získat potřebné znalosti v kyberbezpečnosti a zároveň si najít práci na juniorních pozicích v této oblasti.

Anna Michalovová na konferenci QuBit Prague 2023
Zdroj: https://prague.qubitconference.com/gallery-prague-2023/

Zážitek z konference se opírá také o její organizaci a prostory, ve kterých probíhala. Již od prvního registračního emailu až po samotný organizační tým přímo na místě byli všichni nesmírně milí a vstřícní. Je zkrátka vidět, jak velké úsilí do organizace konference celý tým vložil. Zapomenout ale nesmím ani na doprovodný program, ve kterém nás čekaly společné večeře, coffee breaky či soutěž o ceny, která probíhala na konci konference. To vše a navrch přátelská a zároveň profesionální komunikace. Sečteno a podtrženo, nevšední a příjemný zážitek.

Děkuji organizátorům za příležitost a pozvání. Odcházím plná nových vědomostí a s novými a zajímavými kontakty na firmy nebo potenciální lektory našich kurzů zaměřených na kybernetickou bezpečnost. Je zkrátka vidět, že konference Qubit Prague má díky profesionálům v České republice nezastupitelné místo. Věřím, že my jako Czechitas v budoucnu přispějeme s tématem Žen v oboru kybernetické bezpečnosti.

Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Anna Michalovová
Lecturer

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter