Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Kariérní směry při práci s daty: Jak vybrat ten správný

#
min

V tomto článku ti přinášíme několik tipů na zajímavé a perspektivní kariérní cesty.

Právě jsi úspěšně dokončila Digitální akademii: Data a nyní máš v rukou všechny nástroje, které potřebuješ k tomu, abys mohla vstoupit do světa IT a začít budovat svou kariéru. V tomto článku ti přinášíme několik tipů na zajímavé a perspektivní kariérní cesty.

Život moderní společnosti je neodmyslitelně spojen s daty. Informace, které z dat získáváme, mají dnes klíčový vliv na fungování firem, organizací i průmyslových odvětví. Práce s daty se stává jedním z nejžádanějších směrů nejen v oblasti IT, ale i napříč různými odvětvími. A právě ty jsi nyní vybavena znalostmi a dovednostmi, které ti umožní stát se součástí tohoto dynamického světa. Otázkou je, kam přesně směřovat? 

Datová analytička 

Budeš vytvářet strategie, analýzy a závěry na základě dat. Tvá schopnost zkoumat a interpretovat data pomůže firmám odhalit klíčové vzory a trendy pro jejich další růst a strategii.

Dovednosti: SQL, statistické nástroje, Python, vizualizace dat, komunikační schopnosti.

Business Intelligence (BI) Specialist

Zaměříš se na interpretaci dat pro potřeby firmy. Tvá role bude spočívat ve vizualizaci dat, tvorbě reportů a analýze trendů.

Dovednosti: Práce s vizualizačními nástroji (např. Tableau, Power BI), analýza dat, schopnost převést data na strategické informace.

Data Engineer

Zajímáš se o zpracování, sběr a ukládání dat? Stát se Data Engineerem ti umožní pracovat s velkými objemy dat a navrhovat efektivní datové struktury.

Dovednosti: ETL procesy, programovací jazyky (zejména Python), SQL, databázové systémy.

Data Scientist

Tento směr spojuje statistiku, programování a hlubokou znalost oboru, ve kterém se pohybuje firma. Budeš tvořit modely, predikce a hledat v datech vzory, které mohou zlepšit podnikání.

Dovednosti: Statistické nástroje, programování (Python, R), odborná znalost daného oboru.

Data Modeler

Jsi tvůrkyní datových modelů. Tvá role spočívá v zajištění, že data jsou uložena efektivně a strukturovaně, aby byla snadno dostupná. Tvá práce je klíčová pro efektivní analýzu dat.

Dovednosti: Datové modelování, schopnost identifikace a návrhu datových struktur, znalost databázových systémů.

A až budeš mít jasno ve svém směrování, nezapomeň, že svět IT je hodně dynamický. Technologie se neustále mění a nové trendy se objevují téměř každým dnem. Proto je klíčové neustále se vzdělávat. Online kurzy, workshopy, mentoring, knihy – to všechno může být tvými společníky v rychle se měnícím světě IT a dat.

Teď máš šanci stát se součástí toho, co formuje dnešní digitální éru. Volba kariérního směru závisí na tvých zájmech a cílech. Ať už se rozhodneš pro analýzu, vizualizaci, modelování nebo jiný směr, tvůj vstup do světa dat je zároveň vstupem do světa nekonečných možností a neustálého rozvoje.

Kdo pro tebe napsal tento příběh?

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter