Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Jak na kariérní změnu: díl třetí

#
min

Projdi si postupně čtyři kroky, které vedou ke změně kariéry. Krok třetí: Vylepši si životopis.

Připravila sis strategii a akční plán a co teď?

Životopis je vstupenkou na pohovor, tak ho nepodceňuj. Základem je ho mít co nejvíce uživatelsky příjemný. Protože chceš, aby bylo osobě, která ho bude číst a nic o tobě neví, jasno, o co ti jde. Minimalizuj nejasnosti.

Co by měl takový životopis obsahovat, aby zaujal?

1. Úvodní odstavec - představení

Tohle je obzvlášť důležité, když měníš obor. Můžeš zde stručně vysvětlit, co tě k tomu vede a proč chceš například právě do IT oboru. Úvod může obsahovat i tvůj kariérní cíl.

2. Pracovní zkušenosti

a ideálně v první osobě. Co jsi konkrétně dělala? Co se ti podařilo? Na co jsi hrdá? Nemusí jít o nic velkého. :)

Když například měníš obor z účetnictví na datovou analýzu, pokus se pracovní zkušenosti popsat co nejvíce z datového pohledu. Co všechno se ti může na datové pozici hodit?

Uvádět nebo ne? Je to samozřejmě na tobě, ale v CV bude působit divně, pokud tam budeš mít třeba několikaletou mezeru.

Všechno je o úhlu pohledu a i rodičovská dovolená se dá prezentovat jako důkaz toho, jak jsi skvělá. :) Pokud jsi se například během rodičovské vzdělávala, nebo třeba vystudovala Digitální akademii, napiš to tam. Je to důkaz toho, že si to umíš zařídit a kromě péče o děti zvládáš i pracovat na sobě.

3. Dovednosti

se snaž popsat, co v konkrétní technologii umíš. Jenom výčet technologií opravdu nestačí.

můžeš využít poznatky z mapování silných stránek, které sis udělala. Čím konkrétnější, tím lépe. Buď připravená si každou kompetenci nebo silnou stránku obhájit na konkrétním příkladu, jak jsi ji využila v praxi. Například máš uvedenou kompetenci organizační schopnosti, tak přemýšlej o tom, jak jsi je dosud využila a jak si myslíš, že se ti bude hodit na pozici, kam se hlásíš.

4. Grafická podoba

I když nejsi zrovna graficky zručná, můžeš mít krásné CV. Pomůže ti třeba Canva. Jde o grafický editor, který obsahuje mimo jiné i šablony pro CV, který si můžeš upravovat dle libosti. A orientace je v něm snadná, to poznáš i u nás na kurzu.


S grafikou se pojí i fotka. Je jen na tobě, jestli si ji tam dáš. Jestli ano, pak se vyvaruj fotek z dovolených, s brýlemi apod.

Příště se podíváme na to, jak hledání může probíhat.

Potřebuješ další rady, jak na životopis nebo Linkedin? Připrav se s námi na pohovor.


Kdo pro tebe napsal tento příběh?

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter