Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Helena Havelková: Moje cesta k IT

#
min

Programátorkou už na střední

Máme tu pro vás zase tak trochu jiný příběh. Tentokrát je totiž v hlavní roli teprve osmnáctiletá slečna Helena Havelková. Helena loni absolvovala naši Letní školu IT a úplně propadla programování. Prošla naším brněnským kurzem Javy, chodí na stáž do Red Hatu a do toho koučuje na našich workshopech a je součástí Czechitas New Generation. Zkrátka je to opravdu akční slečna a její příběh stojí za přečtení.

Helenka Letniskola It03

„Všechno to začalo před rokem, když jsem se na Facebooku dozvěděla o Letní škole IT. Napřed mě to moc nezaujalo, protože přece o IT nic nevím, ale pak jsem si řekla, že se právě proto přihlásím. A dobře jsem udělala! Za jeden prázdninový týden jsem se dověděla základy HTML, CSS, JS, programování a spoustu dalších věcích, o kterých jsem do té chvíle neměla tušení. Poslední den školy byl závěrečný hackathon, což mě nadchlo, protože na začátku týdne jsem nevěděla nic a na konci týdne jsme zvládly s týmem skvělých holek udělat webovky a naprogramovat hru. Opravdu to byla zábava a byla jsem zvědavá, co dalšího IT nabízí.

„Helenka patří mezi jedny z našich mladších účastnic – teprve nedávno oslavila osmnáctiny. A přestože se s námi zná necelý rok, zvládá nám občas pěkně vytřít zrak. Ještě loni totiž pro ni byly nejvíc IT skills psaní dokumentu v textovém editoru a… ehm, správa sociálních sítí. Dneska se učí programovat a svoje znalosti uplatňuje jako stážistka v IT firmě. S námi občas pomáhá inspirovat další mladé dívky – na přednáškách a workshopech pro středoškolačky. Jsme moc rádi, že ji máme, a přejeme jí spoustu IT úspěchů!

- Pavla Randáková
New Generation Education Specialist

Helenka Letniskola It

Protože jsem nechtěla, abych všechno, co jsem se na Letní škole naučila, hned zapomněla, přihlásila jsem se na kurz programování v jazyce Java. Bylo to pro mě všechno neskutečně nové a náročné, ale bavilo mě to čím dál víc. Navíc nás podporovali trpěliví koučové a lektoři, měli jsme parádní skupinu holek a prostě to šlo samo.

Nakonec jsem úspěšně dokončila i druhý, navazující kurz, a se svými nabytými znalostmi jsem se přihlásila na stáž do Red Hatu. Oproti kurzům to byl docela skok – když něco nevím, dostane se mi rady, ať googluju víc. Je ale pravda, že mi to hodně dává, a mám pocit, že se posunuju dál a dál. Prostředí Red Hatu mě nadchlo, potkala jsem velmi inspirativní lidi jako třeba Satyu Nadellu. Díky nim jsem získala větší rozhled a motivaci.

Kromě programování, které mě moc baví, se aktivně věnuji i dobrovolnictví. Mám spoustu různých aktivit a snažím se je předávat dál – když jsem se v Czechitas naučila základy programování, ihned jsem začala pomáhat na kurzech – ať už pro děti nebo pro dospělé, chtěla jsem pomoci dál šířit skvělou myšlenku Czechitas. Takto podobně to mám i u jiné neziskovky jménem AFS a vidím v dobrovolnictví velký smysl. Proto když jsem dostala skvělou šanci začít stážovat v Red Hatu, neváhala jsem a přestala jsem chodit na svou předchozí brigádu. Řekla jsem si, že mi stáž dá víc než práce, do které chodím jen pro peníze, ale nic se tam nenaučím.

„Helenčina přítomnost příjemně zpestří náš čistě chlapský tým vždy, když přijde. Líbí se mi, že říká „ano“ každé výzvě, a tak se mentoring stává výzvou i pro mě. Její zápal pro programování je inspirující pro celý tým. Fascinuje mě, že se Helenka zvládá učit všechny technologie a nástroje, které jí zadávám, tak rychle i přes velké množství dalších aktivit. Odlišný úhel pohledu na různé programátorské problematiky, se kterým Helenka přistupuje k řešení daných úkolů, vede k vytváření zajímavých řešení. Těšíme se na další spolupráci.“

- Jiří Bílek, Quality Engineer Red Hat

Teď přemýšlím o studiu IT na vysoké škole. Zdá se mi neskutečné, jak se mi za jeden rok změnil pohled na mou budoucnost. Před rokem bych si sebe, jak programuju, vůbec nedokázala představit, ale dnes je to pro mě součástí běžného života. Kdybych nezkusila Letní školu IT, kdo ví, kde bych teď byla. Proto doporučuju všem, aby vyzkoušeli různé kurzy od Czechitas a dozvěděli se více o tom, co IT nabízí za možnosti. Ne každý se v tom najde, ale alespoň je to nový zážitek, ne? Proto je moje motto: „Když se to povede, říká se tomu úspěch, když ne, je to zkušenost.“ Takže zkrátka není co zkazit.“

- Helena Havelková

Helena se ve svých volných chvílích věnuje především dobrovolnictví a ráda by si teď našetřila na nový počítač, protože ten starý už složitější programování nezvládá, rozhodla se proto požádat o pomoc veřejnost. Pokud chcete podat pomocnou ruku, mrkněte na její video. Více o Helenčiných aktivitách se dozvíte na blogu Women of Brno nebo v jejím rozhovoru v Sama doma.

Zaujaly tě naše příběhy? Uvažuješ o změně zaměstnání a láká tě IT? Neváhej a ozvi se naší Lucce!

 
Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Martina Kovaříková
Marketing & Event Manager​

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter