Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Dita: Nazuly jsme kopačky a díky tomu víme, jak se cítí ženy u nás na IT kurzech

#
min

Czechitas se ve středu 28. 5. 2019 účastnily (tentokrát opravdu píšeme tvrdé Y, protože tým musel být složen jen z žen) turnaje v malé kopané na pražském…

Akci Globala Goals World Cup pořádala Asociace společenské odpovědnosti a zúčastnilo se jí 18 ryze ženských týmů. Fotbalový turnaj se těšil velké přízni diváků. Tisíce lidí fandily ve fotbalové aréně na Václavském náměstí 150 hráčkám, které bojovaly za lepší svět.

Image From I Os 1

Také proto nebyly v hlavní roli góly, ale porota hodnotila týmy i jinými kritérii. Odborná „jury“, které předsedal tanečník a producent Yemi A.D., oceňovala mimo gólů také styl, nápaditost kostýmů, práci s publikem a aktivity, kterými hráčky podporovaly vybraný cíl. Turnaje se zúčastnily hráčky z velkých firem, neziskovek, ministerstev a malých organizací, které aktivně bojují za globální cíle OSN. Hlavní cenu získal tým České pošty.

Turnaj v ženské kopané jsme sice nevyhrály, ale my kopeme za technické a kvalitní vzdělávání celý rok,“ řekla po turnaji kapitánka týmu a zakladatelka Czechitas Dita Přikrylová.

Pro náš tým to byla skvělá příležitost, jak si na vlastní kůži vyzkoušet, jak se cítí dívky a ženy, které se přihlásí k nám na kurz. Vždyť vstupní podmínky byly prakticky totožné. Žádná z členek týmu nikdy aktivně fotbal nehrála a měla najednou nastoupit před diváky na Václavském náměstí.

Image From I Os 2

„Před měsícem jsme se potkaly, nakreslily si v Holešovické tržnici křídou na asfalt hřiště a branky a učily se kopnout do balónu. Sbíraly jsme noviny na výrobu třásní pro fanoušky, půjčily si tenisky a hrdě jsme stály mezi ostatními týmy na Václaváku,“ upřesňuje Dita přípravu celého týmu na turnaj.

Sama pak vybírala složení družstva tak, aby tam byla zástupkyně každé části pracovního týmu Czechitas. Tak jako má fotbal brankáře, obránce, záložníky a útočníky, namixovala kapitánka svůj tým tak, aby zde byly zastoupeny všechny role v Czechitas. Fotbalovou skupinu tak tvořily holky, které absolvovaly kurzy IT a analytiky, zástupkyně partnerů, týmu i lektorů. Všechny se musely naučit si přihrávat s míčem, stejně jako si přihrávají v práci a dávají góly v podobě příběhů úspěšných žen.

Image From I Os

„Je nám nyní bližší, jak se cítí ženy, které jdou na náš workshop a nikdy předtím IT nedělaly. Je to pro ně vystoupení úplně mimo komfortní zónu stejně tak, jako pro nás byl fotbal. A řekněme si upřímně – s IT je to jako s fotbalem, taky si většina populace myslí, že je to jenom pro muže. Ukázaly jsme, že se nebojíme fotbalu a ženám se snažíme dát inspiraci, že se nemusí bát IT,“ připomíná Dita a dodává: „Děkuju všem, kteří nás přišli podpořit na Václavák. Děkuji všem, co nás podporují po celý rok, všem, co jakkoliv fandí kvalitnímu vzdělávání. Protože přispět k němu můžeš, i když nejsi škola, nejsi učitel, nejsi ministr. Stát se ajťákem můžeš, i když nemáš diplom, i když nemáš rád matematiku, i když jsi holka. Hrát turnaj ve fotbale můžeš, i když jsi ještě před měsícem nevěděl, která brána je tvoje a která je soupeře.”

Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Jan Schönbauer
Media Relations Specialist

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter