Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Digitální akademie: Testování Ostrava očima absolventek

#
min

Přečti si o tom, jak na podzim probíhala Akademie Testování v Ostravě. Článek pro tebe připravily samotné absolventky!

Máme tady Nový rok a s ním přicházejí i nové výzvy. Možná tebe právě zážitky LadyBugs z Ostravy přesvědčí o tom, že Digitální akademie: Testování je to, co musíš v roce 2023 zažít!

Zdá se to jako včera, co jsme odeslaly svoji přihlášku do Digitální akademie. Užívaly jsme si letních radovánek s přáteli a rodinami a najednou to přišlo – email o tom, že budeme mít možnost proniknout do hlubin Testování. No paráda! Ale zvládneme to? Teď už víme, že ano a dokonce lépe, než mnohé z nás čekaly. Ale …. Popořádku.

Hned ze začátku studia proběhla seznamovací část, po které jsme měly vytvořit pracovní týmy. Někdo už měl hodně předvybráno, někdo možná vůbec. Náš tým se dal dohromady na zahajovacím večeru, kdy se většina holek rozutekla a my jsme se tak nějak ocitly spolu samy v kolečku a vedly naprosto přirozenou debatu o životě, o práci, o dětech. Podvědomě proběhly vzájemné sympatie a ještě tentýž večer jsme si napsaly, že se dáme dohromady. Myslíme si, že jsme na sebe měly opravdu velké štěstí! Co se týče názvu našeho týmu tak jsme si myslely, jak jsme originální, ale opak byl pravdou, když jsme se dozvěděly, že tým s názvem LadyBugs jsou na každé Akademii. :)

Výuku jsme zahájily několika teoretickými lekcemi o vývoji software, požadavcích a základních technikách testování. Na konci druhého týdne již bylo uznáno, že víme dost na to, abychom začaly testovat naši první aplikaci a tak jsme se v týmech poprvé vrhly na studování požadavků a zkoumání toho, jak naše cvičná aplikace funguje či nefunguje. V průběhu Akademie jsme v týmech absolvovaly celkem 3 Sprinty, ve kterých jsme se snažily otestovat nové a nové user stories stále fikanějšími způsoby. Myslíme si, že jsme se za tu dobu hodně zlepšily, i když nám Robin s Vojtou pletli hlavy smoke a sanity testy.

Časem jsme se dozvěděly, co všechno ještě umí náš webový prohlížeč, jak si vytvořit jednoduchou HTML stránku, k čemu je dobré API a taky jak si vytáhnout užitečné informace z databáze. Na databázovou sobotní lekci vzpomínáme rády, protože byla opravdu akční – Vojta po nocích připravoval kartičky, které jsme následně uspořádávaly do podoby SQL dotazů. I když na trumfy s tričky a knihami nedošlo, tak to vůbec nevadilo – třeba příště, Vojto 😉. S blížícím se závěrem Akademie jsme si také vyzkoušely, o kolik rychlejší mohou být naše testy, když se budou provádět automatizovaně. 

V průběhu Akademie jsme kromě technických lekcí měly i několik setkání s naší kariérní koordinátorkou Soňou, která nám dala užitečné tipy, kde hledat vhodné pracovní pozice, pomáhala nám vylepšovat naše životopisy a LinkedIn profily a také nás seznámila s tím, nač by se nás mohli ptát na pracovním pohovoru.

Rozvrh nám ještě zpestřovaly exkurze do partnerských firem, které by pro nás mohly být v budoucnu atraktivní. Tak jako celá výuka DA, i exkurze bylo možné absolvovat hybridně. Některé společnosti jsme tedy navštívily přímo, jiné alespoň online, protože v IT je spousta věcí možných i na dálku. 

Jistým stresujícím faktorem celé Akademie byl závěrečný test, který se nemilosrdně blížil. Zdvižená obočí vyvolávala hlavně skutečnost, že jej budeme psát 12 hodin. Co tam panebože může být, že to bude tak dlouhé? A i když se nás lektoři snažili uklidnit, že jistě všechno víme a že jej napsat stihneme, pořádně jsme se uklidnily snad až po otevření zadání. 

Další napínavou událostí byl Hackhaton AS Octagon. Celou sobotu jsme se tak pokoušely zúročit to, co jsme se naučily během lekcí a testovaly další aplikaci, zapisovaly test casy, bugy, zpochybňovaly požadavky a samozřejmě jsme se toho snažily stihnout více, než jiné týmy. Kromě toho jsme se ale dobře bavily a daly si i něco dobrého na zub. A po Octagonu kam jinam, než na pivo 😉. 

V závěru nás ještě čekalo přezkoušení, aby se zjistilo, že test nenapsal manžel, ajťák či strýček google. Posledním bodem k úspěšnému zakončení celé Akademie bylo sepsání dokumentace a testovací strategie k Octagonu. Nutno říct, že tento závěrečný úkol nám dal pořádně zabrat.  

A pak už jen, tramtarará!!!!! Je tady galavečer!

Na galavečeru bylo naším úkolem velice inteligentně pohovořit o tom, jaký byl náš Octagon. I když jsme byly hodně nervózní, uteklo to jako voda – mikrofon, prezentér, beruška pro štěstí, kartička s nápovědou nám na zem neupadly. A ani jedna z nás. Po prezentacích následovalo vyhlášení výsledků Octagonu. Popravdě, ještě teď nemůžeme uvěřit, že jsme všechno vyhrály. Ale jsme velice pyšné, že zrovna my máme doma Hvězdného Unicorna i Unicorna miláčka publika! Získání certifikátu a Unicornů jsme poté společně slavily na Stodolní do brzkého rána.

Troufáme si říci, že jsme každá za ty 3 měsíce daly ze sebe maximum, naučily jsme se vzájemné komunikaci, respektování se, byly pro sebe vzájemnou inspirací a oporou, když zrovna některé z nás nebylo nejlépe (a že takových situací bylo mnoho). Staly se z nás kamarádky, které se na sebe mohou spolehnout a doufáme, že tomu tak bude i nadále.

Ještě jednou bychom rády poděkovaly všem, kteří nám věnovali čas, aby nás něco nového naučili a všem těm, kteří ty tři měsíce s námi vydrželi a podporovali nás v našem úsilí. Vám to přišlo nekonečné, ale nám to až příliš rychle uteklo. Moc si toho, že Vás máme, vážíme!

Vaše LadyBugs z Ostravy (zleva nahoře Míša Ptáčková, Marťa Brussová, Kris Sekničková, Denča Dobrocká a Hanka Kolomazníková).

Kdo pro tebe napsal tento příběh?

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter