Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Czechitas stojí na nadšených lidech. Jak se vyvíjí náš tým dobrovolníků?

#
min

Nové kurzy, nové lokality, nové výzvy a příležitosti, rok 2021 byl v Czechitas pořádná jízda.

Mimo jiné se k nám registrovalo 242 nových zájemců, kteří nám chtějí pomáhat učit a organizovat akce ve svém volném čase. Jak se vlastně o tyto lidi staráme a co se nám povedlo nastavit a posunout v uplynulém roce?

Jedním ze základních pilířů fungování Czechitas je Komunita, jejíž součástí je i širší tým. Nebo taky někdy říkáme community team. Ten představují všichni naši koučové, lektoři, mentoři, fotografové a workshopistky (organizační podpora kurzů), kteří pracují dobrovolně nebo za symbolickou odměnu (při své práci, škole, mateřské…). Přináší do našich kurzů spoustu know-how a odborných dovedností, ale taky organizační řád, podporu a dobrou náladu. V roce 2021 jich bylo celkem 652 a my si neskutečně vážíme toho, že nám pomáhají nést naši myšlenku a posouvat dovednosti nových talentů v IT.

Rozložení týmu podle domovské pobočky

Ahoj, já jsem Hanka a mým úkolem je pečovat v Czechitas o celý širší tým tak, aby byl co nejvíce spokojený, dále rozšiřovat jeho řady a zajišťovat všem dostatečný prostor pro to, aby mohli odvádět svou práci dobře a s radostí. V tom mi pomáhají i community team koordinátoři na každé naší pobočce, kteří se pak věnují členům širšího týmu v dané lokalitě.

O náš širší tým pečuji v Czechitas už přes tři roky. Na začátku se vše dělo přirozeně a organicky. Noví členové k nám přicházeli na doporučení známých, nebo si nás všimli na sociálních sítích a podobně. Bylo jednoduché si dát s každým kávu a na osobní schůzce domluvit i celou spolupráci. S tím, jak jsme se začali rozrůstat nám ale bylo čím dál tím víc jasné, že potřebujeme hledat cesty, jak věci zjednodušit, zprocesovat a zautomatizovat.

Nová doba si žádá nová řešení

A tak se uplynulý rok v Czechitas nesl ve znamení inovace, která úspěšně vyústila v nastavení jednotného postupu při náboru a onboardingu nováčků.

A protože chceme být vidět a příležitost přidat se k nám aktivně nabízet, vytvořili jsme na Cocumě inzerát s vymazleným obsahem a inspirativním videem, na které jsme náležitě pyšní. :-)

Ve videu mluví naše lektorky a lektoři, kteří jsou s Czechitas krátce i několik let. Na natáčení byli někteří nervózní, ale nakonec jsme si užili srandu a byli hrdí, že můžeme inspirovat další IT odborníky, aby se k nám přidali.  

Naučili jsme se dělat pravidelná online setkání Spolupracuj s Czechitas, kterými prošlo 358 účastníků. Vytvořili jsme taky jedno vstupní místo pro všechny zájemce o spolupráci na komunita.czechitas.cz. A vyplatilo se! :-) Do našeho systému se zaregistrovalo 242 uchazečů a novým onboardingem jsme úspěšně provedli 177 nováčků. Abychom to všechno zvládali, bylo jasné, že musíme dál pracovat na vývoji informačního systému, který nám pomáhá s organizací akcí a evidencí dobrovolníků.

Nováčků se nám podařilo ulovit opravdu hodně a je za tím obrovský kus práce všech community team koordinátorů. Ale jak asi každý HRista nebo community manažer ví, sehnat nadšeného člověka, který chce pomoct, je jen první krok. Jak si lidi udržet, mít je spokojené a rozvíjet je, to bude v Czechitas hlavním tématem pro rok 2022. Už teď ale můžeme říci, že máme skvěle našlápnuto. Loni jsme uspořádali 14 Czechipubů –⁠ neformální setkání s týmem, která slouží pro sdílení, společné zážitky a oslavu úspěchů. Také již dva roky nabízíme možnost růstu a kariérní cestu pro naše lektory, loni jsme k tomu přidali i možnosti růstu pro kouče a workshopistky. Budeme organizovat školení, další setkávání, věnovat se klíčovým lidem…

Plánů je dost, tak nám přejte hodně štěstí. :-)

Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Hana Rychnovská
People Manager for Extended Team

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter