Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Czechitas na cestách

#
min

Setkat se s námi můžeš nejen na kurzech, ale i na jiných místech. Během roku vyrážíme na různé eventy, abychom se potkali s veřejností a šířili povědomí o Czechitas a potřebu vzdělávat ženy v IT.

Setkat se s námi můžeš nejen na kurzech, ale i na jiných místech. Během roku vyrážíme na různé eventy, abychom se potkali s veřejností a šířili povědomí o Czechitas a potřebu vzdělávat ženy v IT. A letošní jaro-léto bylo opravdu našlapané, navštívili jsme téměř čtyři desítky eventů. To vše je možné zejména díky různým grantům a našim partnerům, kteří nás v těchto aktivitách podporují. Díky generálnímu partnerství se Škoda Auto máme o cesty pohodlně postaráno.

Pokud sečteme návštěvnosti všech navštívených akcí dohromady, tak nás mohlo vidět celkem neuvěřitelných 126 000 lidí. Z toho téměř 10 000 lidí si pak na stáncích vyzkoušelo konkrétní aktivitu, něco si odnesli nebo se zúčastnili soutěže. A kde jsme se mohli tedy potkat? Pojďme se podívat na některé z nich.

Maker Faire 

Maker Faire je naše srdcovka už dlouhá léta. No řekni, kde jinde najdeš tolik kreativních a zapálených nadšenců na jednom místě jako právě tady? Na festivalech Maker Faire se setkávají nadšenci i experti všech věkových kategorií, aby ukázali své vynálezy a podělili se o své poznatky. Je to takový veletrh kutilů 21. století.

Letos jsme se mohli zatím potkat v Plzni, v Ostravě a v Praze. Na stánku jsme ukazovali, jak si naprogramovat vlastní světelnou show a bavili se o generativní AI. Na podzim nás čeká ještě Brno a Mladá Boleslav. Zastav se u našeho růžového stánku.

Barcamp Ostrava 

Jedeme na Barcamp 2023

Vývoj v technologiích nezastavíme, proto je potřeba s nimi udržet krok. V květnu jsme zavítali na ostravský Barcamp, což je otevřená komunitní konference zaměřena na nové trendy v internetových aplikacích a technologiích, webdesign, marketing, internetovou reklamu, digitální média a podnikání. 

Veletrh vědy 

Veletrh vědy pro širokou veřejnost pořádaný Akademií věd ČR nabízí vědu ve všech jejích podobách - najdeš tady to nejlepší ze světa přírodních, technických, humanitních i společenských oborů. Téměř 40 000 návštěvníkům PVA Expo Praha jsme nabídli ochutnávku ze světa technologií, poradili jsme ženám, které kurzy by je mohly zajímat nebo jsme s dětmi objevovali základy programování. Návštěvníci se předháněli, kdo odhalí mezi obličeji vytvořenými AI fotku naší kolegyně Monči a kdo správně uhodne, kdy vznikl první PC, iPhone nebo binární kód. 

Colours of Ostrava

Tak na tohle jsme se těšili hodně! Letos poprvé jsme měli na tomto hudebním festivalu stan a že byl vytuněný! Spojili jsme síly se startupem Spectoda, jehož spoluzakladatelkou je Anna Veselá. Anna se svými kolegy vytváří revoluci v ovládání světel. Ve společném stanu jsme návštěvníky nechali nahlédnout pod pokličku a software, který Spectoda pro ovládání svých světel používá, jsme zpřístupnili všem. Díky interaktivnímu panelu od společnosti Samsung si každý mohl naprogramovat na dotykové obrazovce svoji vlastní světelnou show. S tou se nechat vyfotit a odnést si na památku fotku nebo tématickou tetovačku podporující ženy v IT. Světlo, hudba, technologie, nadšení a hravost festivalových návštěvníků vytvořila skvělou atmosféru, na kterou jen tak nezapomeneme. 

Czechitas na Colours of Ostrava 2023

Galerie příběhů 

V průběhu celého roku také putuje po republice Czechitas Galerie příběhů. Příběhy našich absolventek, které si díky Czechitas našly novou práci, změnily kariéru nebo i celý život, jsou dlouhodobě naší chloubou. Rozhodli jsme se jim proto kromě blogových příspěvků dát i fyzickou podobu a vytvořili jsme putovní výstavu. Tu jsme letos ukázali díky spolupráci s místní samosprávou i obchodními centry obyvatelům Olomouce, Ostravy, Zlína a Brna. Další výstavu chystáme ve spolupráci se Škoda Auto v Mladé Boleslavi a po novém roce i v Praze. Máte tip, kde udělat další zastávku? Dejte nám vědět!

A kde se ještě uvidíme?

Určitě se potkáme na Festivalu vědy na brněnském výstavišti od pátku 8. září do neděle 10. září 2023, kde se můžeš přesvědčit, že věda není žádná nuda. Nechte vtáhnout do atraktivního světa vědy, techniky i historie. Vstup je zdarma.

Na podzim se těšíme navíc na další dva Maker Fairy, 23. září v Mladé Boleslavi a 21. – 22. října v Brně. Uvidíme se taky na Rodinném odpoledni v Kosmonosích 9. září a na Noci vědců 6. října v Ostravě. 

Těšíme se! Pokud máš další tipy, jaké akce nesmíme vynechat, dej nám určitě vědět.

Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Marek Sedlák
Brand Manager

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter