Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Budeme ajťačky, rozhodly se na Letní škole IT

#
min

Letní škola IT pro středoškolačky mění životy. A letos pořádáme rovnou dvě: v Praze a Brně.

Léto se blíží a s ním už tradiční Letní škola IT pro středoškolačky. První letní školu jsme uspořádali v roce 2015 a od té doby s námi prošlo tímto intenzivním poznáváním IT světa přes 400 neunikátních studentek (některé totiž byly na více letních školách). A kde jsou absolventky Letních škol teď? Na to jsme se jich zeptali v průzkumu. 

Co je Letní škola IT 

Letní škola IT ukazuje holkám ve věku 15–19 let, že IT není jen programování. Představujeme jim technologie jinak než v hodině informatiky – hravě a prakticky, s programem vytvořeným přímo pro holky. Během jednoho týdne tak zjistí, co je v této oblasti baví, jestli to bude grafika nebo třeba webové appky. Může to být pro ně nový koníček nebo směr, kterým se vydají po střední škole. 

Co dělají absolventky dnes? 

Průzkum byl zaslán na absolventky z roku 2015–2021 a odpovědí se nám dostalo 100. U většiny otázek mohly respondentky volit z více odpovědí, proto se  procentuální součet nemusí rovnat 100. 

81 % absolventek po studiu letní školy dále rozvíjí nabyté znalosti a dovednosti v IT – ať už při studiu na VŠ, při samostudiu, brigádě nebo při aktivitách v Czechitas komunitě. 37 % holek se po střední vydalo na VŠ s technickým zaměřením. 12 % už pracuje v IT (je třeba si uvědomit, že hodně jich ještě studuje SŠ). 

A kterým tématům se po letní škole věnují holky nejvíc? Vede grafika, programování a tvorba webu.

Správný směr i vyšší sebevědomí 

Jako nejčastější přínosy uvádějí, že díky letní škole poznaly další holky se zájmem o IT, potvrdily si svůj zájem o tento obor a nasměrovali jsme je k dalšímu studiu. Téměř polovině jsme zvýšili sebevědomí. 

“Získala jsem základ toho, jak IT funguje, co si představit pod pojmem kódování, programování, backend, frontend, kolik lidí je potřeba na vytvoření jednoho webu apod. Hrozně moc mi to rozšířilo obzory a líp se orientuju v dnešním světě, kde vše s IT souvisí.” Absolventka Letní školy IT 

Letní škola jako vstup do světa IT 

Na letní školu se nehlásí jen holky, co mají rády svět kolem počítačů. Je to i pro IT nepolíbené, co chtějí zjistit, co IT vlastně znamená, pro ty, co vědí, že se jim dovednosti budou hodit do buducna, i pro ty, co chtějí strávit prázdninový týden se stejně naladěnými holkami a vyzkoušet něco nového. A společně tak bouráme stereotyp, že IT dělají jen kluci.

Letos chystáme hned dvě Letní školy, v Praze a v Brně 

Během jednoho týdne prozkoumáme svět ITv partě nadšených holek a skvělých lektorů z Czechitas. Středoškolačky se nemusí bát, že něčemu neporozumí. Ukážeme jim, že IT může být opravdu zábava a určitě neprosedíme celý den za počítačem! 

Co se naučíme:

  • Vytvořit si osobní webové stránky pomocí HTML a CSS
  • Upravovat fotky, pracovat s vektorovými křivkami a tvořit s grafickými programy
  • Porozumět základním konceptům programování
  • Rozpohybovat webové stránky pomocí JavaScriptu
  • Pomocí JavaScriptu naprogramovat hru ve webové stránce
  • To vše skloubit do vlastního projektu

Účastnice brněnské letní školy se kromě poznávání IT přes den můžou těšit na exkurze u partneských IT firem, grilování, letní kino na hradě Špilberk nebo piknik v parku. Během pražské letní školy nás čekají taky exkurze do partnerských firem, letní kino, piknik nebo třeba laser game. 

Kdo pro tebe napsal tento příběh?

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter