Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Blanka Svobodová: Moje cesta k IT

#
min

Z placu do kanclu

Blanka je naším dalším živým důkazem toho, že cesta do IT může vést odkudkoliv. Stačí chtít a jít si za svým snem. Ačkoliv před lety ještě pracovala jako servírka, dnes testuje aplikace v Teseně. Změna nebyla jednoduchá, ale podle Blanky rozhodně stála za to. S Czechitas se vzdělávala více než rok a absolvovala u nás více než deset workshopů a dva dlouhodobé kurzy. Těší nás její IT úspěchy a jsme rádi, že se s námi podělila o svůj příběh.

Životní rozhodnutí

11148319 955375504494341 8355149747837110833 O

„První změna profese „z placu do kanclu“ vedla přes digitalizační centrum. Poté, co jsem se tam naučila všechno potřebné pro práci, jsem ale začala mít větší „hlad po informacích“. Na dané pozici jsem neměla možnost dalšího rozvoje, ale práce mě bavila a vyhovovaly mi určité benefity (volno každý víkend, přesně dané směny – to při práci servírky v hotelu moc nezažijete a lehce se na to zvyká…), kolektiv byl suprový, takže potřeba měnit práci nebyla, ale přece jen... Něco by to chtělo...

Jednoho dne mi osud při brouzdání internetem do cesty přihrál stránky Czechitas.

Cože? Holky, které učí jiné holky o IT? - Hm, workshop Grafický design: Tvorba loga? To by se mohlo někdy hodit, ať už na fotky nebo kdybych začala víc vyrábět, tak na označení mých výrobků… Jdu do toho!

No a hned další den byl v Praze workshop Wordpress – možnost se za jeden den naučit v redakčním prostředí vyrobit vlastní hezké webovky. Tak plán na jeden víkend je jasný. Honem se zaregistrovat a uvidíme, jestli mě vyberou…

Po pár dnech přišly maily s pozvánkami a za dalších pár dní už jsem vyrazila. Workshopy mě navnadily a stala jsem se jejich pravidelnou účastnicí. Prošla jsem si i několik kurzů programování a docela mě to začalo bavit a zajímat. Zkusila jsem proto jeden dlouhodobý a deset týdnů se pak trápila s PHPkem.

Zhruba v té době Czechitas začali na Facebooku více postovat nabídky spolupráce pro absolventky kurzů a já začala toužit po změně zaměstnání.

Při čtení normálních nabídek práce, kde bych mohla dál rozvíjet nově získávané znalosti, mi bylo jasné, že nemám šanci. Přece jen jsem úplný začátečník. Ale třeba nějaká stáž k práci...

Jednou jsem odpověděla na nabídku výpomoci na konferenci, která sice nedopadla, ale můj email uvíznul v kontakt listu firmy. Díky tomu jsem jako návštěvnice Czechitas workshopů dostala mail s dotazem, jestli bych nechtěla zkusit dělat testerku. Změna mě lákala, a tak jsem se pustila do absolvování několika kol pohovorů. Nakonec – i přes drobné nedorozumění, a dokonce svou chybu v životopise! - jsem zde, v Teseně.

Dostala jsem šanci. Dala výpověď v práci a přestěhovala se z Brna do Prahy. Teď mám za sebou tři měsíce práce v testingu. Začátky byly těžké, absolutně jsem neměla představu, co testování obnáší. O pozici testera jsem poprvé slyšela až v nabídce, kterou jsem dostala.

První den v práci jsem se dozvěděla, na co všechno bych se měla podívat, a polovinu pojmů jsem vůbec neznala. První školení, které jsem ve firmě absolvovala, bylo ISTQB Foundation level. Z toho množství informací jsem měla hlavu dvakrát větší, než je běžné, muselo to být i vidět, já to fakt přímo fyzicky cítila!

11393397 952892684742623 549066075673814107 O

Hned na to jsem začala testovat hudební aplikaci. Mou náplní práce bylo osm hodin denně poslouchat hudbu. To je sen! Konečně jsem zjistila, jak probíhá praxe, a není to vůbec špatné. V pauze mezi testováním softwaru jsem ještě vyzkoušela testování části webu pro automobilovou společnost a absolvovala další školení, kde jsem se seznámila s tím, co to testování vlastně je a co všechno obnáší.

Teď „klikám“ na projektu v bance a těším se, co dalšího na mě čeká a jaké další zkušenosti a možnosti mi práce v Teseně přinese.“

- Blanka Svobodová

S Czechitas od prvopočátku

„Blanka je jedna z našich prvních fanynek. S Czechitas je v podstatě od samého začátku – navštívila nejvíce workshopů a kurzů ze všech našich absolventek, i teď nám stále pomáhá. Svou cestu do IT si Blanka dlouho hledala. I když zjistila, že pro ni vývoj stránek nebo programování úplně není, stejně se nevzdala, strašně moc bojovala, až našla své uplatnění v testingu. Moc jí gratulujeme a obdivujeme její píli a odhodlání!“

Zaujal tě Blančin příběh? Uvažuješ o změně zaměstnání a láká tě IT? Neváhej a ozvi se naší Lucce!

 
Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Martina Kovaříková
Marketing & Event Manager​

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter