Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Bezpečné chování na internetu: Tipy, které ti usnadní život

#
min

Fotografie, kopie smluv, hesla k internetovému bankovnictví... Ve svém PC a mobilech uchováváme čím dál tím více citlivých informací. Jak na zdravé návyky v online prostředí? A víš, které to jsou?

Statistiky hovoří neúprosně – každých 39 s se někdo na internetu stane obětí kybernetického útoku. Přijde ti, že tebe se to netýká? Nenapadá tě, proč by se útočníci měli zajímat zrovna o tebe nebo firmu, ve které pracuješ? Pak tě asi překvapí, že právě z těchto důvodů, jsi pro ně velmi dobrým terčem.

Útočící počítají s tím, že jednotlivci a malé firmy disponují často mnohem nižší úrovní zabezpečení než velké nadnárodní korporace. A právě díky stoupající míře uchovávání osobních údajů v našich zařízeních máme hackerům také hodně co nabídnout. Přitom jednat s ohledem na IT bezpečnost není nic těžkého a ani to nevyžaduje rozsáhlé odborné znalosti. Přinášíme ti hned několik doporučení od našich expertů.

Zdravé návyky v online prostředí

Používej dvoufaktorovou autentifikaci

Používej jedinečná hesla pro každou online službu, např. bankovnictví, e-mail, online nakupování, hry, sociální sítě apod. Pokud dojde k úniku dat, další účty budou v bezpečí. Asi není třeba dodávat, že hesla se nikdy nikomu nesdělují – nelep si je na papírek na displej, neschovávej pod klávesnici, ani nepiš do notýsku, který ti leží na pracovním stole. :-)

Pokud můžeš, využij dvoufaktorovu autentifikaci (2FA), která doplní tvé přihlášení o další bezpečnostní vrstvu (např. kód, který vygeneruje mobilní aplikace, otisk prstu nebo rozpoznání obličeje). Více o 2FA se dočteš v tomto článku. A kdo ti poradí, jak si nastavit 2FA pro konkrétní aplikaci? Nejlépe kamarád Google. Existují dokonce už i aplikace spravující 2FA, např. Authy.

Aktualizuj

I když ti to možná připadá otravné, neodkládej aktualizace systémů a aplikací na všech svých zařízeních. Aktualizace málokdy obsahuje nějakou zranitelnost, dost často nějakou zranitelnost sama řeší.

Důvěřuj, ale prověřuj

Nestahuj mobilní aplikace mimo oficiální obchody a dávej pozor i na to, kdo je jejich autorem. Ověř si, zda profil, s nímž komunikuješ při prodeji věcí na internetových bazarech, není podvržený. Nespouštěj makra bez rozmyslu a už vůbec je neměj povolená ve výchozím nastavení. Dbej na obezřetnost a kontroluj podezřelé e-maily, mohlo by se jednat o phishing. Že nevíš, co vlastně kontrolovat? Vyzkoušej se v aplikaci Phishing Quizz od Google, která je k dispozici i v češtině.

Měj svá zařízení pod kontrolou

Pravidelně věnuj pár minut kontrole bezpečnostních nastavení svých aplikací a podívej se i na seznam zařízení, ke kterým jsi přihlášená/ý. Jsou opravdu všechna tvoje?

Tipy od odborníků, které ti mohou usnadnit život

Správce hesel

Jen těžko si můžeš zapamatovat všechna silná hesla do všech aplikací. Začni proto používat aplikaci typu Password Manager, která si je bezpečně zapamatuje za tebe. Kterou vybrat? Pomůže ti toto srovnání.

Pokud používáš zařízení Apple a jeho Správce hesel, můžeš si velmi jednoduše ověřit, zda tvoje údaje nebyly součástí nějakého úniku dat. A dostaneš i doporučení, která hesla upravit, aby byla bezpečnější. Jdi do svého Nastavení -> Hesla -> Doporučení pro zabezpečení.

Platby na internetu

Používej Apple/Google Pay všude, kde to jen lze. Je to opravdu jednoduché a velmi bezpečné. Pokud chceš být extra v bezpečí, neváhej použít virtuální platební kartu, kterou už nabízí snad každá banka.  

A co je nejdůležitější?

I když to může znít jako fráze, je vždy důležité vědět KAM a PROČ klikáš. :-)

Pokud by tě oblast kybernetické bezpečnosti zajímala více, mrkni na kurz zdarma Základy kybernetické bezpečnosti na online vzdělávací platformě skillsbuild.org. Dozvíš se zde mnohem více nejen o typech útoků a jak se jim bránit, ale i tom, kdo jsou lidé, kteří útočí a jaké jsou jejich pohnutky. Kurz je dostupný v českém nebo anglickém jazyce po přihlášení/registraci do platformy skillsbuild.org.

Nebo se připoj na živé kurzy a vytvoř si povědomí o tom, jaké nástrahy a útoky se ve světě kyberprostoru objevují, jak se proti nim bránit a jak zabezpečit své zařízení společně s Czechitas. Přijď se seznámit s bezpečností na internetu a uživatelskou prevencí.

Kdo pro tebe napsal tento příběh?

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter