Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Andrea Šťastná: Moje cesta k IT

#
min

Z obchodní akademie k .NET vývoji

V dubnovém příběhu se nám představí vývojářka Andrea, jejíž cesty se nejprve ubíraly ekonomickým směrem. Teprve při rozhodování nad výběrem vysoké školy začala přemýšlet nad technickým oborem. Oslovila ji statistika, díky které se postupnými krůčky dostala přes datovou analýzu až k úvahám o programování. Velké odhodlání a snaha na kurzech pak Andreu dovedly až vysněné pozici vývojářky.                             

Foto2

Už jako malá jsem našla oblibu v počítačích. Pamatuji si, jak jsme se vždy s kamarádkou scházely u počítače a hrály super hry. Bavilo mě vždy něco instalovat, brouzdat po internetu a zdokonalovat tak můj počítač.

I když mě svět IT v dětství hodně zajímal, má cesta se trošku oddálila, když jsem si zvolila obor Ekonomické lyceum na Obchodní akademii ve Zlíně. Když přišla doba podávání přihlášek na vysokou školu, rozhodla jsem se jít více techničtější cestou, a jelikož mě také fascinuje matematika, rozhodla jsem se pro statistiku na Vysoké škole ekonomické v Praze. A byla to dobrá volba. Statistika je opravu krásný obor a najde uplatnění snad v každé oblasti. Mě na ní ale stále více bavila ta IT stránka, a proto jsem si jako vedlejší obor vybrala.Ve škole jsem se čím dál častěji seznamovala s R a také s SQL, což mě opravdu bavilo a zjistila jsem, že tohle je směr, kterým chci jít.  

Po dokončení vysoké školy jsem tedy měla jasno a hledala jsem práci, kde bych se dále mohla rozvíjet. Tu jsem taky našla. Pracovala jsem v Alze jako datová analytička v IT, kde jsem se zlepšila v SQL a také jsem využívala, mé ze školy oblíbené, R. Srdce mě ale táhlo pořád dál a já se začala zajímat o programování. Na internetu jsem našla spousty článků, jak začít, jaký jazyk si vybrat, první krůčky v kódu apod. Bavilo mě to tak, že jsem si často i do noci četla o objektovém programování a procházela nějaké tutoriály. Moc mi také pomohl strýc od mého přítele, který je programátor a něco mě i naučil.                  

Foto1

Vybrala jsem si tedy dlouhodobý v C#. Bavily mě úkoly a vždy jsem se je snažila dokončit na maximum. Výsledkem toho bylo, že jsem si na konci kurzu našla práci jako junior .NET vývojářka v Principal engineering s.r.o. Jsem neskutečně šťastná, že mi můj zaměstnavatel dal tu příležitost stát se velkou programátorkou (kterou ještě zdaleka nejsem) a nabrat tak všechny potřebné znalosti a zkušenosti. Momentálně jsem ve firmě skoro rok a půl, a svět IT mě baví čím dál víc. Mám dokonce udělanou i certifikaci od Microsoftu, a to Azure Solutions Architect Expert. Byla a stále jsem odhodlaná dát do toho maximum 😊.

Vybrala jsem si dlouhodobý kurz programování v C#. Výsledkem bylo, že jsem si na jeho konci našla práci jako junior .NET vývojářka. Takže holky, nebojte se přihlásit, pokud vás IT baví, stojí to za to!                             

Kromě své práce mám také ráda zvířata, přírodu a fotografování. S přítelem máme domeček kousek u lesa, chováme dva stafordšírské bulteriéry (Gábinku a Bellu), kočku Sněženku, želvu Molly a pár venkovních rybiček. Takže holky, nebojte se přihlásit na nějaký kurz nebo si dokonce najít práci v IT. Cesta to sice není jednoduchá, ale pokud vás IT baví, tak to stojí za to! 😊

- Andrea Šťastmá, . NET vývojářka                       

A co ty? Zajímá tě programování a zvažuješ změnu kariéry směrem do IT? Neváhej a přihlas se!


Kdo pro tebe napsal tento příběh?

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter