Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Adéla Jursíková: Moje cesta do IT

#
min

O první letošní příběh své cesty do IT se s námi podělila copywriterka Adéla. Ta se zamilovala do UX designu.

Cesta Adély k UX designu byla, podle jejich slov, hodně punkáčská a začala současně s kariérou copywritera, kdy často spolu s výstupem zasílala syým kolegům grafikům i náčrty s představou, kde se mají texty na webu zobrazovat. Své nápady nejdřív kreslila na papíře, později je vytvářela v aplikaci Poznámky na tabletu. Jednoho dne se však objevila zakázka, kde se jí klient zeptal, zda by zvládla k textům posílat i wireframy. Přečti si rozhovor s Adélou, která na nabídku kývla, a od té doby se v UX aktivně vzdělává.

Čím se živíš?

Mou hlavní oblastí je zatím stále hlavně online marketing – komunikační strategie, ideamaking, copywriting, emailing, sociální sítě atp. Letos bych ráda začala už aktivně nabízet také fotografování a UX. Pokud ale přijde klient, se kterým dáváme dohromady například nový web a v týmu chybí UX specialista, ráda dám kromě textů dohromady taky wireframy. 

Co dělá "jůiksačka"?

Může dělat vlastně vše od nápadu přes výzkum, navrhovaní a prototypování až po testování. To, co je každodenním chlebem konkrétního UXáka, už záleží na tom, kde pracuje a jak je definována jeho role. Největší uplatnění UX vnímám asi v online světě při sestavování webů a mobilních aplikací, ale bez kvalitního UX by se neobešel žádný dobrý produkt. 

Jak jsi si sehnala svůj první byznys?

Pokud jde o UX, tak si spíš ten business našel mě prakticky hned po dokončení profesního certifikátu od Googlu (ve spolupráci s Googlem jsme v roce 2021 rozdělili 2000 stipendií ženám, které se chtěly vzdělávat v oboru UX, projektový management, datová analytika nebo IT podpora, pozn. red.). Ale já zakázku tenkrát odmítla, protože jsem se ještě necítila jistá v kramflecích. Mou nejsilnější stránkou je tvorba person a wireframů, ve finálním designu se ještě potřebuji zdokonalit, což byl tehdy kámen úrazu – klient požadoval právě i finální design.

Děláš sama na sebe nebo pro někoho?

Pracuji sama na sebe, některé zakázky realizuji ve spolupráci s agenturami, ale primárně jsem volnonožec a počet klientů se dost mění. Z dlouhodobého hlediska se starám asi o 10 klientů.

Kolik musíš mít klientů, aby Tě UX uživilo?

Myslím, že tohle nelze říct přesně snad nikdy. Člověka dokáže uživit jeden klient, pokud mu zabezpečuje pravidelný přísun dostatečného množství hodin. Jindy nemusí stačit ani 10 klientů, pokud se u každého z nich najdou jen jednotky údržbových hodin měsíčně. Dalšími faktory jsou životní náklady, hodinovka a seniorita. Což neplatí jen pro UX.

Jak se ti studoval UX design na platformě Coursera od Googlu, ze kterého jsi získala certifikát ?

Kdybych to měla shrnout, popsala bych své studium na Courseře jako náročné a obohacující. Ale myslím, že náročným jsem si to udělala hlavně já sama. S programem jsem totiž začala aktivně až o několik měsíců později, takže jsem na dokončení měla jen polovinu času, než na kolik byl program navržený. V každém případě si myslím, že mi program dal naprosté maximum v teorii, i v praxi, tu si ale musím ještě hodně zažít. 

Byla jsi na nějakém našem kurzu? Pomohl ti najít si cestu?

Byla jsem na jednodenních kurzech UX, HTML a CSS a Pythonu. Určitě mi pomohly. Každý z nich mi dal nějaký základ, od kterého jsem se mohla dál odrazit. Taky mi kurzy daly rozhodně motivaci k dalšímu vzdělávání a všechny jsem si je moc užila. Doporučila bych je každému, kdo si jen trochu pohrává s myšlenkou vrhnout se do IT. Na kurzech od Czechitas má možnost i věci zkusit, zorientovat se, užije si super den a buď pro odvětví zahoří, nebo ne. Nikdy to ovšem nejsou vyhozené peníze.

Jak plánuješ obě profese do budoucna? Chtěla bys někdy založit firmu a mít nějaké lidi pod sebou?

O tom, že bych chtěla mít jednou vlastní firmu, přemýšlím už několik let, ale ještě neuzrál čas. Taky bych na založení potažmo vedení firmy nechtěla být sama a zatím jsem nepotkala člověka, který by tuto mou ambici sdílel a se kterým bychom si zároveň natolik pracovně sedli, že bych mu takový návrh předložila. 

Láká tě práce v IT, ale v tomto oboru jsi úplně nová a nevíš, co by tě mohlo bavit? Doporučujeme ti přihlásit se na bezplatné online setkání Poznej Czechitas, na kterém zjistíš, s jakým kurzem začít.

Hledáme další inspirativní příběhy!

Našla jsi i ty po absolvování Czechitas kurzu práci v IT? Dej nám o tom vědět! Pravidelně zveřejňujeme inspirativní příběh o jedné z našich absolventek, které se podařilo najít její dream job v IT. Sdílením skutečných příběhů chceme motivovat ženy ve vzdělávání v IT. 

Kdo pro tebe napsal tento příběh?

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter