Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Letní škola IT 2015

#
min

Po dvou letech nabírání zkušeností, jak dostat více žen do IT, jsme se v roce 2015 poprvé zaměřili také na mladší dívky a jejich zájem o techniku.

Jen díky tomu můžeme přímo ovlivnit kariérní volbu dívek a zvyšovat technickou gramotnost široké veřejnosti. Díky našemu partnerství s Microsoftem jsme tyto naše nápady mohli uskutečnit.

V srpnu 2015 jsme udělali první kroky směrem ke studentkám na středních školách a v rámci Akademie programování jsme uspořádali naši první Letní školu IT. Během jednoho týdne se 40 dívek a 17 lektorů zúčastnilo unikátní akce plné workshopů, přednášek, výletů, diskuzí a her. Cílem bylo přiblížit dívkám IT technologie, pomoci jim vybrat si kariéru a ukázat jim rozmanitost IT oboru. Holky se učily programování, grafiku a měly také webové kurzy. Podívaly se i do univerzitního prostředí (skrz vysokoškolské koleje, na kterých byly ubytované), prohlédly si Impact Hub, ČVUT a laboratoře, sídlo Microsoftu. Letní školu navštívily také zástupkyně našich partnerů, které měly každé ráno inspirativní blok o jejich úspěších v IT. Celý týden plný zážitků dívky uzavřely v Impact Hubu na hackathonu, kde zužitkovaly své nově nabyté znalosti a dovednosti.

Více o projektu zde

Podíl Microsoftu

Microsoft Letní školy IT podpořil finančně a zasloužil se o to, aby akce měla mnohem větší dopad na středoškolačky při jejich rozhodování o budoucí kariéře. Firma se zároveň aktivně zapojila do programu. 

  • Geocasching hra v Praze — honba za pokladem s Windows Phone — hra vyvinutá přímo společností Microsoft
  • Prohlídka společnosti Microsoft

  • Přednášky:

    • Martin Šimeček — Jaká kouzla dělá C# programování

    • Lenka Čábelová — Jak se dělá PR v Microsoftu, jaký je podíl úspěchu

    • Daniela Lísková — Příběh o úspěchu

    • Eva Dobříková — Příběh o úspěchu

    • Jan Veselka — Příležitosti Microsoftu pro studenty středních škol

    • XBox noc Academie

    • Využívání C# programování jako nástroj pro Visual Studio

Fotoalbum

Letní škola IT v médiích: Česká televize

Zpětné vazby

„Letní škola mě dost posunula dopředu. Nebýt jí, tak teď nevím o spoustě příležitostech, které mám.“

- Natálie Toulavá

Konečně chápu, co středoškolští učitelé učí tolik let. Z těchto zkušeností budu čerpat ještě mnoho let!“

- Bára Jiříčková

„Rozhodla jsem se zúčastnit letní školy, abych se dověděla, jestli je technika to, co budu moct dělat celý život. Měla jsem možnost navštívit prostory Microsoftu, technickou univerzitu a slyšela jsem osobní příběhy lidí. Naučila jsem se hodně nového grafický design, robotika (o tu se zajímám už mnoho let) a zjištění, co je C# programování. To je to, co jsem milovala nejvíc. Během hackathonu jsem si mohla vyzkoušet pracovat ve skupině a konečně jsem pochopila, jak funguje spolupráce mezi grafikem a programátorem. Nejvíce si cením práce lektorů, kteří mě byli schopni naučit spoustu informací během jednoho dne. Také jsem měla možnost potkat se s ostatními dívkami. Díky!

- Klára Janoušková
 
Kdo pro tebe napsal tento příběh?

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter