Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Lada Tomanová: Ostravské holky jsou důkazem, že IT se naučit jde

#
min

Lada jako jedna z prvních letos navštěvuje Digitální akademii zaměřenou na jazyk Java.

Lada Tomanová vystudovala obchodní akademii a pracovala ve vzdělávací a poradenské společnosti na pozici týmové asistentky. Nyní ale hledá práci v IT, a také proto se rozhodla navštívit ostravskou Digitální akademii zaměřenou poprvé na programování v jazyce Java.

180125181306 0 U5 A2142

Nikdy v IT nepracovala, přesto sebrala odvahu a rozhodla se otočit volantem ve své kariéře, a to radikálně. Ještě před rokem si ani nepomyslela, že by někdy mohla IT obor zkusit. O technologie se Lada Tomanová začala zajímat teprve nedávno. „Říkala jsem si, že bych se chtěla naučit programovat v jazyce Java. Zajímalo mě, jestli na to mám logické myšlení a zda mě to bude bavit. Před Digitální akademií Java jsem v květnu absolvovala svůj první ostravský workshop – Úvod do Javy. Po tomto workshopu jsem si dala čas na přemýšlení, jestli to chci opravdu zkusit. Rozhodla jsem se do toho jít a podala jsem přihlášku do DA Java. Ještě před začátkem Akademie jsem se sama začala učit základy Javy a programování, abych tomu dokázala trochu porozumět a trošku si víc věřila,“ svěřuje se Lada, která aktuálně dochází na kurz Digitální akademie.

Podle ní je na hodinách atmosféra skvělá, protože se na kurzu sešla skvělá parta holek, které se dokážou vzájemně inspirovat a pomáhat si. Tomu pomáhají i školitelé, kteří se snaží udržet prostředí, ve kterém není žádná otázka hloupá a ženy se tak nebojí na cokoli, čemu nerozumí, zeptat.

Časová náročnost studia určitě není zanedbatelná. Holky musí na „prezenční“ studium minimálně třikrát týdně, výjimečně pak čtyřikrát. Náročnější je to zejména pro ty, které mají práci na HPP nebo jsou na mateřské. Ty pak musí umět dobře skloubit svůj čas. „Obdivuji zvláště maminy na mateřské, že to zvládají a umějí si to zařídit. Nicméně naše ostravské holky jsou důkazem, že to jde,“ dodává Lada.

47112775 280719469252380 9157765281831976960 N

Do kurzu nastoupila s cílem porozumět více základům programování v Javě, trénovat logické myšlení, zkoušet si příklady z praxe, učit se hledat řešení, podívat se do IT firem a zjistit možnosti práce, inspirovat se, seznámit se s novými lidmi. Dívky se v rámci vzdělávání zaměřují především na programování, protože ostravská poptávka byla právě po Javě. Proto se také Czechitas rozhodli uspořádat kurz zaměřený jinak, než je tomu v Praze a v Brně.

V rámci závěrečné práce chce Lada společně s dalšími účastnicemi Michaelou a Luckou vytvořit webovou aplikaci „vermikompostér“. Vermikompost je způsob vytváření přírodního hnojiva z bioodpadu s použitím žížal. „V základě by to vypadalo jako webovky, kde by byly základní informace o tom, co je to vermikompostér, jak se používá, nějaké informace o žížalách, a pak by tam byla možnost registrovat svůj vermikompostér,“ upřesňuje Lada, která momentálně hledá svoje možnosti dalšího uplatnění v rámci IT.

- Lada Tomanová, účastnice Digitální akademie
Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Jan Schönbauer
Media Relations Specialist

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter