Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Verča Mandincová: Moje cesta k IT

#
min

Nadšená testerka

Máme tu polovinu měsíce, a to znamená nový inspirativní příběh. Tentokrát se s námi o svou cestu do IT podělila Verča Mandincová. Technické obory ji vždycky zajímaly, proto šla studovat informační management, ve škole jí ale chyběla nabídka praktických předmětů třeba o programování. Už v roce 2014 navštívila naše RailsGirls, o něco později prošla dlouhodobým kurzem Javy a teď se živí jako testerka. Od managementu je to docela odbočka, ale Verču to baví, a to je hlavní :).

Received 10201978779508323

„K IT jsem se dostala úplně náhodou. Vždycky jsem si myslela, že ajťáci jsou divní, nemají žádné kamarády, a když vidí holku, tak utíkají se smrtí v očích :).“

„Na druhou stranu mě vždycky hrozně bavila matika, a tak jsem už po gymplu věděla, že moje další cesta nebude směrem humanitním, ale spíše technickým. Hledala jsem, hledala a podala si pár přihlášek na čistě matematické a pak i nějaké ekonomické obory. Na všechny vybrané mě přijali, takže pak začal boj s rozhodováním, kterým směrem se nakonec vydám. Dlouho jsem přemýšlela a hledala informace o tom, jak je který obor náročný, a rozhodovala se, co přesně chci studovat.

Už jsem téměř měla vybráno a pak to přišlo! Jednou ráno jsem na emailu objevila zprávu o tom, že UTB dostalo opožděnou akreditaci na obor IT v administrativě a hledá zájemce o studium. Seznam předmětů jsem četla několikrát. Skládal se z kombinace asi tří oborů – z velké části informatika a ostatní předměty zaměřené na oblasti ekonomie a marketingu. Tak jsem si řekla a proč ne :). Je to technické, obsahuje to matematiku a není to úplně čisté IT. Studium mě hodně bavilo a postupem času jsem zjistila, že ajťáci jsou úplně normální kluci a že mě vlastně IT baví víc než ekonomie. Tak jsem se chtěla dozvědět a naučit z této oblasti víc. S kamarádkou jsme hledaly a narazily na tehdy snad první akci v ČR pro holky, a to Ruby on rails, která se konala v Brně v kancelářích Red Hatu. 

Krátce na to vznikla komunita Czechitas. Hrozně se mi líbil jejich nápad zapojit holky do IT, a tak jsem sama začala absolvovat jejich kurzy. 

Nikdy jsem nechtěla být čistě vývojář, proto jsem hledala jiná zaměření v IT, která by se mi mohla líbit a mohla bych se jim po škole věnovat.

Nakonec jsem u Czechitas narazila na nabídku čtyřdenního testovacího workshopu, který pořádali společně s pražskou firmou Cleverlance. Tam jsem se během čtyř dnů dozvěděla, co obnáší práce testerky a nadchlo mě to tak, že jsem se rozhodla najít si práci na téhle pozici! Bez praxe to nebylo jednoduché, ale i díky tomuto kurzu jsem dostala příležitost a začala pracovat jako junior testerka. Práce testera mě baví, na této pozici pracuji už víc jak rok a neměnila bych :).“

- Veronika Mandincová

My děkujeme Verče, že se s námi podělila o svůj příběh a přejeme jí hodně úspěchů v IT světě! A co ty? Uvažuješ o změně zaměstnání a láká tě IT? Neváhej a ozvi se naší Adéle.

 
Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Martina Kovaříková
Marketing & Event Manager​

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter