Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Tereza Čechová: Moje cesta k IT

#
min

Z gastronomie k frontend vývoji

V dnešním článku ti představíme Terku, která je absolventkou prvního běhu naší Digitální akademie: Web. Terka několik let pracovala v gastronomii a jednoho dne se rozhodla, že potřebuje změnu. Nejprve se zúčastnila jednodenního kurzu programování, které ji nadchlo a rovnou se přihlásila do Digitální akademie Czechitas.

Můj příběh je trochu jiný, ale dokazuje, že když si půjdete za svým cílem, tak ho dosáhnete. Narozdíl od většiny děvčat nemám vysokou školu a kvůli zdravotním potížím jsem nedokončila ani tu střední. Přesto dnes pracuji na pozici frontend developera. V době, kdy jsem se musela postavit na vlastní nohy a začít si vydělávat, jsem neměla moc možností. Bez dokončeného vzdělání nejste vhodný uchazeč o práci. Proto jsem začala dělat v gastronomii. V tomto oboru jsem vydržela 10 let. Jediný posun byl z pozice servírky na provozní restaurace. Dlouhé směny, žádné pauzy na oběd a celá pracovní doba na nohou se začaly projevovat a já cítila, že je čas na změnu.

Tereza Čechová, junior frontend vývojářka

Chtěla jsem práci, která mě bude bavit a dá mi jistotu. Neměla jsem moc velké sebevědomí, co se mých schopností týče. A už vůbec jsem si nedokázala představit, že bych se mohla dostat do IT. Czechitas mi dali naději.

Hned jak jsem se o této organizaci dozvěděla, bylo jasné, že je to má šance, jak se posunout výš. Jako první jsem se přihlásila na jednodenní kurz Úvod do programování, abych zjistila, zda na to vůbec mám. A ono mi to šlo! Měla jsem radost. Jeden den nestačil, takže jsem hledala další kurz, který by mi pomohl v mé cestě za lepší prací. Měla jsem štěstí, zrovna vypsali úplně první ročník Digitální akademie: Web, rekvalifikační kurz, který probíhá vždy dvakrát ročně.

Po absolvování Digitální akademie jsem si práci v IT našla do jednoho měsíce

Co si budeme povídat, bylo to náročné. Výuka dvakrát týdně po práci, soboty od rána do pozdního odpoledne, do toho pár exkurzí a domácí úlohy. Ale já byla odhodlaná! A vyplatilo se. Po odprezentování závěrečných projektů v prosinci 2019 jsme dostali certifikát a užili si vánoční svátky v klidu s nadějí na lepší práci v novém roce.

Hned v lednu 2020 jsem začala rozesílat životopis a vyšperkovala si svůj profil na LinkedInu. Překvapilo mě, jak rychle se vše dalo do pohybu. V půlce měsíce už jsem byla na svém prvním pohovoru na pozici testera. A oni mě vzali! Z 15 uchazečů si vybrali právě mě! Odpracovala jsem svou poslední směnu za barem a rozloučila se tak s gastronomií jednou provždy. Jenže po měsíci jsem si uvědomila, že práce testera pro mě není to pravé. Já chtěla spíše tvořit, než hledat chyby.

Absolventka Digitální akademie Web

Ještě než jsem s nimi ukončila spolupráci, už jsem měla pohovor v malé startup firmě. Přijali mě na pozici junior frontend developera. Jsem tu krátce, ale jsem velmi spokojená. Zatím se rozkoukávám a učím, ale mají se mnou trpělivost a dali mi spoustu prostoru k dalšímu vzdělávání a osobnímu rozvoji. Poslali mě na další kurz k Czechitas, abych se naučila pracovat i s dalším frameworkem. Začínám kurz Reactu a já už se těším na další posun.

- Tereza Čechová, junior frontend developerka -

A co ty? Vzděláváš se a zvažuješ změnu kariéry směrem do IT?

Nepropásni svou příležitost a přihlas se do Digitální akademie Czechitas. Více informací o studiu i o tom, jak ti Czechitas pomůže najít uplatnění, najdeš zde.

IT je budoucnost. I Tvoje!

Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Kateřina Blatná
Marketing Volunteer & Lecturer

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter