Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Kateřina Šujanová: Moje cesta k IT

#
min

Káťa studuje finance. To jí ale vůbec nezabránilo v tom, aby našla svůj dream job v IT. Pojď si přečíst o její cestě od účetnictví k programování v Kiwi.com.

Katka Šujanová je studentka financí. A taky programátorka v Kiwi.com. Několikrát uvažovala o studiu informatiky na vysoké škole, ale vlastně se k tomu nikdy nedostala. Místo toho prošla naší Digitální akademií a teď má svou práci snů v IT. Pojď si přečíst o tom, jak se to celé událo. My Kátě moc děkujeme, že se s námi o svůj příběh podělila. Třeba ke změně kariéry inspiruje právě tebe.

025 Fotokoutek Dsc 3890

„K IT jsem se dostala vlastně docela náhodou.“

Právě dokončuju studium financí na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity. Téměř od začátku studií jsem vždy měla nějakou práci/brigádu v oboru (většinou blízko účetnictví apod.), kde jsem se poměrně dobře naučila pracovat v SAPu a Excelu. O tom, že bych se mohla naučit něco nového i mimo obor, jsem začala poprvé přemýšlet asi před dvěma lety. Dokonce jsem v tu dobu i zvažovala podání přihlášky na informatiku.

23376296 1642653992433152 411334831256154159 N

Než jsem ale podala přihlášku tam, stihla jsem se ještě přihlásit na Erasmus a poměrně narychlo jsem odjela do zahraničí. Pak následoval druhý Erasmus a práce v bance ve Vídni, pak pro jistotu ještě další půlrok práce ve Španělsku. :-) Všechno ostatní šlo tehdy trochu bokem.

Před návratem zpátky do Brna jsem se ale pustila do plánování – především školy, rozvrhu, diplomky a podobně. V tu chvíli mě zaujal kurz programování v Rku přímo u nás na fakultě (ESF). A tak jsem konečně realizovala to, o čem jsem začala přemýšlet už dávno, a vrhla se do prvního studia programování.

A musím říct, že jsem se nemohla rozhodnout lépe, dokonce musím přiznat, že tento předmět zpětně hodnotím jako jeden z nejpřínosnějších za celé studium.

Současně s tímto jsem narazila na právě otevíranou Digitální akademii v Brně. A přesně to byl takový můj bod zlomu.

P1240538

Poslala jsem přihlášku a po hlavě se do toho všeho vrhla. Díky tomu mi začal pěkně intenzivní programovací podzim. Místo toho, abych chodila na pivo, jsem po večerech seděla doma u počítače a fakt programovala. V té době jsem navíc pracovala jako junior účetní v jedné americké společnosti, ale čím víc jsem pronikala do datové analýzy a programování, tím víc jsem si uvědomovala, že účetnictví není směr, kterým bych se chtěla ubírat.

Digitální akademie a hlavně programování v Pythonu mě neskutečně nadchly. Závěrečný projekt (v Pythonu, jak jinak) jsem vypracovala pod vedením skvělého mentora Michala Cába z Kiwi.com. Musím přiznat, že to se mnou asi neměl lehké, ale kdo se neptá, nic se nedozví, žejo. :-)

V každém případě, Akademii jsem úspěšně ukončila, projekt odprezentovala na závěrečném galavečeru a ještě před koncem roku 2017 mi byla nabídnuta stáž v Kiwi.com. Rozhodnutí, zda do toho jít, bylo poměrně jednoduché. :-) S prací účetní jsem skončila a od ledna 2018 nastoupila jako Junior Automation Developer v týmu Data & Automation v Kiwi.com právě pod vedením mého někdejšího mentora.

Začátek byl popravdě docela divoký a nemůžu říct, že bych hned věděla, co a jak.

Od kódů, které jsem psala při Akademii a měly maximálně pár desítek řádků, jsem najednou přešla ke kódu s více než 2000 řádky, a měla se v tom zorientovat a něco s ním dělat! :D

Druhá věc - ovládnout Git - byla taky docela sranda. Ale když se chce, všechno jde, a když nejde, je tu Google a Stack Overflow. Přes začátky jsem se teda nějak dostala a musím přiznat, že mám konečně práci, která mě opravdu baví.“

- Kateřina Šujanová

A co ty? Vzděláváš se v IT a chceš pomoct najít super práci v oboru? Ozvi se naší Lucce!

 
Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Martina Kovaříková
Marketing & Event Manager​

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter