Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Jana Mášová: Moje cesta k IT

#
min

Z korektorky testerkou

Jana si vždy myslela, že coby žena a jazyková korektorka, může být zaměřena pouze humanitním směrem. Ihned po tom, co navštívila náš kurz, ale změnila názor a nadchla se pro další vzdělávání. V Czechitas prošla hned dvěma běhy Digitální akademie. A jak už tomu u našich absolventek bývá, i Janča si po skončení Akademie našla práci v IT, která ji nesmírně baví a naplňuje.

Moje cesta k IT

Po vystudování filozofické fakulty jsem začala pracovat jako korektorka. Po nějaké době jsem ale zjistila, že co byla při studiích fajn brigáda, není práce na plný úvazek. Začala jsem tedy hledat směr své další kariérní cesty. Zrovna v té době jsem viděla rozhovor s Ditou, která mluvila o Czechitas a o tom, jak rekvalifikují maminky na mateřské, kadeřnice, a dokonce i horníky z OKD. To mi narušilo moji představu o tom, kdo se hodí do IT, a já si řekla, že bych to mohla taky zkusit.

„Vzhledem k tomu, že jsem ve škole byla vždycky zaměřená spíš na jazyky a humanitní předměty, tak mě ani nenapadlo, že bych mohla pracovat v IT. Tam z mého pohledu patřili kluci, kteří byli dobří v matice a fyzice.“

Moc jsem nad tím nepřemýšlela a přihlásila se na jednodenní kurz Úvod do programování. K mému překvapení mi to docela šlo, a dokonce mě workshop i bavil. Rozhodla jsem se tedy zkusit větší výzvu a přihlásila jsem na Digitální akademii: Data, na kterou byly zrovna otevřené přihlášky. Pak mě čekaly tři náročné, ale skvělé měsíce naplněné teorií, SQL, jazykem Python a Power BI. Nejnáročnější byl samozřejmě závěrečný projekt završený prezentací na brněnské hvězdárně.

Nejenže jsem na sebe byla hrdá, že jsem to zvládla, ale ještě lepší byl dobrý pocit z toho, že náš závěrečný projekt Co dělají včely, když se nikdo nedívá měl smysl a opravdu někomu pomohl. Analyzovaly jsme totiž data z včelích úlů pro včelaře, se kterými jsme spolupracovaly prostřednictvím našeho mentora.

„Už dva týdny po skončení Digitální akademie jsem nastoupila do KBC jako manuální tester."

Měla jsem štěstí, protože už dva týdny po skončení Akademie se mi podařilo nastoupit do KBC jako manuální tester. Práce s daty byla zajímavá. Testování jsem si hned zamilovala pro jeho rozmanitost. Člověk musí během práce hodně komunikovat. Potřebuje mít jak IT znalosti, tak se musí umět vžít do uživatele produktu.

O práci test engineera

Po čase jsem přešla na pozici test engineera, který je u nás ve firmě zodpovědný nejen za samotné testování, ale také za všechnu tu práci okolo, jako je příprava testovacího plánu, psaní scénářů, úzká spolupráce s našimi belgickými kolegy a developery, ale také příprava test dat, kde alespoň trochu využiji také SQL z datové DA.

Chuť stále se učit a rozvíjet je v testingu velmi důležitá, a proto jsem ani chvíli neváhala a přihlásila se do nově otevřené Digitální akademie: Testování jako účastnice a zároveň pravá ruka Czechitas. I po víc jak roce v práci testera mě měla Akademie pořád hodně co naučit. Byly to například základy automatického testování a programování v Javě, také jsem od lektorů a koučů zjistila, jak vypadá práce testera v jiných firmách a jak u nich řeší problémy, se kterými se v práci také potýkám.

„Možná to bude znít jako klišé, ale obě Digitální akademie, které jsem absolvovala, mě neuvěřitelně posunuly, rozšířily mi obzory a ani na chvíli jsem nelitovala, že jsem se před dvěma roky odvážila změnit profesní směr. Kdybych to měla shrnout, Digitální akademie za to rozhodně stojí!"

- Jana Mášová, Test Engineer, KBC

A co ty? Zvažuješ změnu kariéry směrem do IT?

Nepropásni svou příležitost a přihlas se do Digitální akademie Czechitas. Více informací o studiu i o tom, jak ti Czechitas pomůže najít uplatnění, najdeš zde.

19
.
12
.
a
19
.
12
.

Online

Po
,
18:00
20:00
,
18:00
20:00
také
Online
Poznej Digitální akademii

Zeptej se na všechno, co tě zajímá ke studiu Akademie

Digitální akademie
Nezáleží na znalostech
1-2 dny

IT je budoucnost. I Tvoje!

Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Kateřina Blatná
Marketing Volunteer & Lecturer

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter