Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Andrea Jurošová: Moje cesta k IT

#
min

Od účetních osnov k velkým IT projektům

Pořád si myslíte, že s vaším oborem se do IT nedostanete? Tady je další důkaz: Andrea Jurošová studovala účetnictví a finanční řízení a teď pracuje na projektech v mezinárodní společnosti, která propojuje svět byznysu a technologického poradenství. Děkujeme, že se podělila o její přesun z bodu A do bodu B :c). Její příběh přináší další dávku inspirace!

Andreajur

„Rozhodnutí o tom jít do IT ve mně zrálo delší dobu, protože to znamenalo změnit obor a udělat velký krok do neznáma. V té době jsem studovala poslední ročník VŠE, obor účetnictví a finanční řízení podniku, a pracovala na účetním oddělení pro jednu síť wellness center. Sice jsem si jako vedlejší specializaci už na škole zvolila Informatiku v podnikání, kde nás nějaké základy naučili, ale i přesto jsem cítila, že to není dostatečné, a stále jsem hledala možnosti, jak si znalosti rozšířit.

Ještě v průběhu studia jsem se dostala na projekt v rámci xPORT Business Acceleratoru, kde jsem si s dalšími studenty vyzkoušela, jaké to je pracovat na reálném IT projektu pro klienta. Moc mě to bavilo a IT mě začalo stále více pohlcovat. Svět účetnictví se mi najednou začal jevit stereotypní.

Začala jsem se tedy zajímat o programování, neboť mi přišlo důležité získat alespoň základní znalosti v této oblasti, pokud chci pracovat v IT. A tak jsem si na internetu vyhledávala potřebné informace a snažila se pochopit souvislosti z různých tutoriálů a videí. Mé okolí zprvu příliš nechápalo, proč jsem si vybrala právě IT, a já si i proto přála poznat více holek, které tento obor zajímá.

„IT mě lákalo, protože jsem chtěla pracovat s technologiemi a mít různorodou a zajímavou práci.“

Poprvé jsem narazila na stránky Czechitas náhodou, když jsem hledala uplatnění žen v IT, a brzy jsem na ně zase zapomněla. Později jsem však o nich zaslechla znovu, tentokrát v rozhovoru Taťány Le Moigne (šéfky české pobočky Google) pro DVTV, kde jejich práci zmiňovala, a já jsem se o jejich aktivity začala zajímat více.

Fb Img 1497529089783

V té době Czechitas zrovna vypisovaly nový kurz, a tak jsem neváhala ani minutu a přihlásila se. Měla jsem radost, když jsem dostala odpověď, že jsem do kurzu přijata, a po setkání s dalšími holkami a ženami, které do toho šly z podobné výchozí situace, jsem zahodila obavy a definitivně se odhodlala jít za svým snem naplno.

Absolvovala jsem tříměsíční kurz programování v C#, a poté víkendový kurz DataGirls. Zpětně jako nejpřínosnější hodnotím právě kurz programování, kde jsem pochopila základní logiku a naučila se základy objektového programování. V rámci kurzu DataGirls jsem si zase vyzkoušela datovou analýzu ve třech různých programech. Základy jsem tedy získala, nezbývalo než zkusit štěstí a hledat práci ve vysněném oboru.

Dostala jsem se do Adastry do divize Telco & Retail před necelým rokem a mám zde možnost uplatnit své znalosti z oblasti podnikových financí, zejména co se týče reportingu, a zároveň prohlubovat technologické dovednosti. Na projektu, kde aktuálně působím, je na IT poměry nebývale mnoho žen jak na straně klienta, tak v našem vlastním týmu. Jeden čas se náš 10členný tým skládal dokonce ze 4 žen (aktuálně jsme 3). I věkově to máme poměrně vyvážené - máme v týmu novopečenou babičku, nastávající maminku a mě :-). Všechny kolegyně okolo sebe vnímám jako inteligentní a schopné ženské.

Svého rozhodnutí opustit vystudovaný obor a vydat se cestou IT rozhodně nelituji a jsem ráda, že své znalosti a dovednosti můžu rozvíjet právě v Adastře. Má práce mě naplňuje a přináší mi ujištění, že jdu tím správným směrem.

Ráda bych vzkázala všem holkám a ženám, které se právě rozhodují nad tím, zda do IT jít, aby neváhaly a určitě se alespoň zkusily přihlásit na některý kurz, který Czechitas pořádají. Třeba i jen jednodenní workshop, na kterém si ověří, zda je tato oblast právě pro ně, a rozšíří si obzory.“

- Andrea Jurošová

„Nástup Andrey k nám do Adastry byl ze začátku takový společný pokus. Neměla žádné reálné zkušenosti z IT, ale byla odhodlaná se hodně učit, a tak dostala příležitost. V Adastře se věnuje koordinaci práce v týmu u zákazníka, a také se podílí na odbornější analytické diskuzi nad řešením projektů. Myslím si, že se v této oblasti našla. Do projektů vnáší lidský úhel pohledu, který je velmi potřebný. Postupně také roste její odpovědnost a spektrum úkolů, které je kolem projektů třeba řešit. Osobně ji do budoucna vidím v roli business analytika či projektového koordinátora, ale je to hlavně na ní, kam se bude dále chtít posouvat. V Adastře tu příležitost určitě má.“

- Jiří Balcárek, Telco & Retail Division Director, Adastra

Zaujal tě příběh Andrejky? Uvažuješ o změně zaměstnání a láká tě IT? Neváhej a ozvi se naší Lucce!

 
Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Martina Kovaříková
Marketing & Event Manager​

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter