Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Letní škola IT v Praze 2016

#
min

Po úspěšné Letní škole IT v Praze v roce 2015 jsme se s nadšením pustili do přípravy letní školy také v roce 2016, která proběhla v týdnu od 22. do 26. srpna…

Akce se uskutečnila pod vedením Dity Přikrylové z Czechitas ve spolupráci s technologickými a univerzitními partnery — ČVUT v Praze, Microsoft, Konica Minolta, Concur, IBM, MSD a projektem Akademie programování. Pětidenní intenzivní kemp měl za úkol seznámit středoškolačky s možnostmi, které v oboru informačních technologií mají.

160822 Czcht Ls Pondeli Big 00036

První den účastnice na půdě ČVUT přivítal proděkan pro rozvoj Pavel Kordík. V tento den se také děvčata pod vedením lektorek Dity Přikrylové a Zuzany Dostálové učila základům tvorby statických webových stránek pomocí HTML a CSS. Na půdě Fakulty informačních technologií si spolu s Markem Žehrou vyzkoušela, jak funguje 3D tisk.

Úterý jsme zahájili inspirativní přednáškou Ireny Prášilové z MSD. Potom už se naše účastnice pustily do vektorové grafiky se skvělými lektorkami Pájou Randákovou, Jankou Eitlerovou a Maky Szydlowskou. Večer se holky mohly radovat z návštěvy Microsoftu a Skypu, který si pro ně připravil sadu naučných a inspirativních přednášek, vzal je na tour svými kancelářemi a nakonec si pro ně připravil geolokační hru po Praze včetně skvělých cen pro nejšikovnější řešitelky.

Ve středu jsme si na FEL ČVUT postavili a naprogramovali vlastní legoroboty, které jsme potom vyslali do soutěže útočit o ta nejlepší místa! :) Večer jsme se podívali do IBM, které si pro účastnice připravilo skvělé hry uvnitř i venku. Počasí nám hrálo do karet a zde už máme vítězky večerního klání.

Čtvrtek na ČVUT patřil Arduinu nebo JavaScriptu, podle toho, na co měly holky zálusk. Navštívili jsme SAGElab, kde jsme si poslechli a hodně zblízka viděli, jak vypadá 10K obrazovka. Také jsme si hráli s robotem! Večer jsme vyrazili do Concuru, který účastnicím kromě skvělé přednášky o agilním programování připravil i další program. Holky si kromě skvělých lasagní vychutnaly také večerní procházku novými a inspirativními prostorami Concuru.

Celý týden plný zážitků dívky uzavřely v pátek účastí v Hackhatonu, kde mohly využít svých nově nabytých znalostí. Večer svá díla prezentovaly v Impact HUBu a porota složená ze zástupkyň a zástupců našich partnerů stála před nelehkým rozhodováním, jaký vítězný tým zvolit. Všechny projekty byly výborné!

Fotoalbum

Shrnutí

Během jednoho týdne se 34 dívek a 28 lektorů podílelo na unikátní akci plné workshopů, přednášek, výletů, diskuzí a her. Cílem bylo přiblížit dívkám IT technologie, pomoci jim vybrat si kariéru a ukázat jim rozmanitost IT oboru. Holky se učily programování, grafiku a měly také webové kurzy. Jako bonus získaly zkušenosti z různých prostředí. Představily jsme jim univerzitní koleje, kde byly ubytované, prostředí Impact Hubu, ČVUT a laboratoří, sídla části partnerů Letní školy IT — Microsoftu, IBM a Concuru.

                        Všem našim partnerům i za naše účastnice moc děkujeme!

Více detailů o Letní škole IT

Zpětná vazba

Letní škola byla úžasná zkušenost, nejen, že jsme si zkusily spoustu zajímavých věcí, jako třeba vytvořit vlastní webové stránky nebo programovat LEGO roboty, ale zároveň jsme poznaly nové kamarádky, které se chtějí věnovat stejnému oboru. Navíc nám pomáhali úžasní lektoři, kteří nám poradili s jakýmkoli problémem a byli spíše našimi kamarády, než učiteli.

- Kristýna Malá

„V týdnu mi nic nechybělo. Jídlo bylo velmi chutné a oceňuji nabídku ovoce a zeleniny při každém jídle, což se  všude nevidí. 😃 Když jsem něco potřebovala, instruktorky vždycky rády pomohly, co bylo  v jejich silách. Myslím, že jste to zvládly úžasně. 😊

- Daniela Martínková

„Přihlásila jsem se hlavně díky kamarádce a prázdniny jsem měla dost nabitý, takže jsem ani moc nepřemýšlela nad tím, co mě čeká. Byla jsem nadšená i bez jakéhokoli předchozího očekávání! Zjistila jsem, že IT není až zas taková věda a že se spoustou snahy a trpělivostí s prvotními neúspěchy se do toho dá dostat.“

- Eliška Zakouřilová

Zpětná vazba od rodičů:

„Posílám pozdrav z Jižních Čech a chci Vám tímto poděkovat za skvěle připravenou a zvládnutou Letní školu IT 2016. Dcera Vendy přijela nadšená a moc spokojená.

Ještě jednou díky (samozřejmě všem, kteří se na průběhu podíleli).“

- Václav Bláhovec, Prachatice
 
Kdo pro tebe napsal tento příběh?

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter