Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

​Letní škola IT Brno 2017

#
min

Co se dělo na letní škole Czechitas, jak, proč a pro koho.

Letos v srpnu Czechitas uspořádali už druhý ročník Letní školy IT pro slečny ze středních škol. Celý týden se holky věnovaly programování a grafice pod vedením kvalitních lektorů a profesionálů ve svém oboru. Akce se uskutečnila pod vedením Evy Maliňákové a Báry Bühnové z Czechitas ve spolupráci s technologickými partnery Honeywell, Avast, SAP, EmbedIT a Fakultou informatiky Masarykovy univerzity. Cílem celé akce bylo holkám ukázat  co jim svět informačních technologii nabízí.

Ctvrtek 24

První den se holky seznámily s tvorbou webových stránek pomocí HTML a CSS s lektorem Kamilem Ševečkem. Druhý den patřil vektorové grafice v Inkscape pod vedením lektorek z Czechitas Markéty Szydlowské a Jany Eitlerové. Ještě ten den večer nás Honeywell provedl jeho firemními laboratořemi a aerospace. Všechny účastnice si tak mohly vyzkoušet například simulátor letadlového nebo vrtulníkového kokpitu. Středa probíhala celá na Fakultě informatiky Masarykovy univerzity. Dopoledne holky vytvářely 3D grafiku v programu Unity a odpoledne poznávaly prostory fakulty, konkrétně vědeckotechnologický park, kybernetický prostor a zažily praktické ukázky s virtuální realitou.

Patek 60

Po základech grafiky, HTML a CSS bylo potřeba začít konečně programovat. Ve čtvrtek tedy na účastnice čekali Štěpán Bechnský s Arduinem a Kamil Ševeček s výukou JavaScriptu. Odpoledne proběhly exkurze do tří společností. Ve všech firmách na holky čekal speciální program ušitý přímo na míru letní škole. Ve společnosti SAP se holky zapotily při řešení logických hádanek, v EmbedITu si vyzkoušelynejnovější způsob identifikace pomocí otisků prstů a vše se zakončilo grilovačkou na terase ve firmě Avast.

Poslední den patřil hře Hackathon. Holky se rozdělily do skupinek a vybraly si své lektory. Pod jejich vedením pracovali celý den na svém vlastním reálném projektu. Každý tým prezentoval svůj projekt na závěrečném galavečeru v Impact Hub Brno, kde porota vybírala 3 nejlepší týmy. Zde proběhl také závěrečný raut, předání certifikátů a oficiální zakončení akce.

„Pokud vás láká dát IT šanci, ale z jakéhokoliv důvodu se bojíte nebo si nevíte rady, tohle je krok, který můžu jednoznačně doporučit. Přátelská atmosféra a lektoři ochotní kdykoliv pomoct jsou pro úplný začátek jako stvoření. A můžu vám garantovat, že vás to bude bavit a každá z vás si tam najde to své.“

Sára S., účastnice Letní Školy IT Brno 2017

 
Kdo pro tebe napsal tento příběh?

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter