Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Diskuze o možnostech vzdělávání se v IT

#
min

Diskuze v rámci Letní školy IT v Brně s absolventkami a naší Baru Bühnovou a Kamilem Ševečkem na téma: Jak se vzdělávat v IT a kde se dá IT studovat?

1) Jak se v IT můžu rozvíjet doma po letní škole a jaký je nejlepší programovací jazyk pro začátečníky?

Všechny běžně používané programovací jazyky jsou víceméně podobné a po dvou týdnech tvrdší práce se dá přeučit z jednoho na druhý. Základní jsou teď Java a Python (základní samostatné aplikace) a JavaScript (pro Web). Po Letní škole IT se můžeš přihlásit na některé z našich dalších Czechitas kurzů, jednodenních o víkendu nebo i dlouhodobých (až na 3 měsíce). Taky už brzy otevřeme webinář – takové online školení. Takže rozhodně sleduj náš web a FB. Z dalších online programů určitě stojí za zmínku Coursera, kde je řada programovacích kurzů zdarma.

Ctvrtek 15

Více o Letní škole IT zde

2) Jak doma udržet znalosti, když se všechno tak rychle zapomíná?

Nejlepší, co můžete udělat, je dělat něco reálného - pro sebe nebo pomoct kamarádce/rodičům vytvořit například webové stránky, naprogramovat si jednodušší (či složitější) hru/aplikaci do mobilu. To vás přiměje se zajímat o dodatečné problémy, jak propojit to a ono... Třeba se dostanete i více do grafiky. Vidět takové výsledky je nejlepší motivace k dalšímu samostudiu!

3) Jaké pozice v IT jsou ideální pro holky? Jsou nějaké, které jsou pro holky dobré na začátek? 

Ze zkušenosti hodně holek láká pestrost a komunikace s lidmi. A také možnost pracovat na kreativních a zajímavých projektech. Časem se řada holek ráda přesouvá do IT managementu, kde jim jejich znalosti zaručí respekt, a je proto fajn se do těchto pozic dopracovat. Obecně platí, že práce v IT bývá výborně placená a šikovných lidí je málo. Proto bývá snadnější dosáhnout na zkrácený úvazek. Já pracuji na poloviční úvazek na univerzitě a k tomu pracuji pro Czechitas. Stejně tak Kamil pracuje na poloviční úvazek jako lektor. Opravdu, práce v IT dává obrovskou svobodu. Většinou si můžete práci brát domů na tzv. home office. :) A záleží na vás, kam se chcete v IT dostat a kolik tomu chcete věnovat. Můžete si nabírat větší a těžší projekty a trávit v práci spoustu času, ale nemusíte. To je na každé z vás. 

Patek 6

4) Jak sledovat rychlý vývoj v IT, aby člověk nezakrněl? Vše se vyvíjí nesmírně rychle.

Opět záleží na vás, holky, co si vyberete. Všechno sledovat nemůžete, nikdo by to nestíhal. Většina lidí se vyprofiluje a stane se odborníkem v jedné, dvou věcech. A ano, i tak musí sledovat, co se děje ve světě. Nebo můžete mít přehled o spoustě věcí, a pak samozřejmě nevadí, že ani v jedné nejste odborníkem. Zase záleží, práce v IT je dost rozmanitá, a jak vás bude bavit se vyprofilovat, je na vás. Neustálá změna má hodně výhod, jednou za 5-7 let vzniká úplně nová oblast. Dříve to byly počítače jako takové, potom webové stránky a JavaScript, pak mobily a nové operační systémy a teď začíná datová analytika a počítačová bezpečnost. Můžete se tak stát odborníkem za relativně krátkou dobu, protože v této nové oblasti nikdo nepracuje o moc déle než vy.

5) Jak zvládnu skloubit svůj volný čas a práci?

IT je v tomto skvělá práce, protože umožňuje flexibilní formy práce, práci na částečný úvazek, práci z domu, možnost cestování. Do budoucna bude každá firma svým způsobem IT firma, protože v každém odvětví bude mít IT své místo. Za posledních 30 let se zvýšila v Evropě několikanásobně efektivita práce, a to právě díky informačním technologiím. A proč je teda ajťáků tak málo, když je to tak skvěle placený obor, který zaměstnancům zajišťuje dostatek zajímavé práce a volného času? Někteří lidi se toho oboru bojí, že je moc složitý. Zároveň firmy jsou vybíravé, chtějí nejen znalosti, ale schopnost komunikovat a zapadnout do týmu, což se ne vždy podaří najít v jednom člověku. A když ano, má pak obrovskou výhodu na trhu práce v jakémkoli odvětví, kam IT zasahuje. :)

6) Jaké jsou obory s IT?

Záleží samozřejmě na škole. Ale většinou platí, že se univerzity snaží, aby na bakalářském stupni šel zvolit poměrně univerzální obor a až na magistrovi jste se museli rozhodnout, jakým směrem se chcete specializovat. Třeba na Fakultě informatiky Masarykovy univerzity se tento bakalářský obor jmenuje Aplikovaná informatika. Další oblasti, které se dají studovat jsou například počítačová bezpečnost, teoretická informatika, umělá inteligence nebo obory, které jdou napříč různými fakultami. Třeba kombinující IT s jazykovědou nebo biologií.

7) Kdo se může přihlásit na vysokou školu na informatiku? Musím mít zkušenosti ze střední?

Ne, není třeba. Kamil programoval od mala a měl to jako svůj koníček a Baru naopak přišla na vysokou školu informatikou téměř nepolíbená a teď je špičkou ve výzkumu. Takže není to o tom, důležité je se nepodceňovat a věřit si. Na škole jsme často studovali ve skupinkách a pomáhali si. Navíc jak ráda dodává Maky, jako holka máte na informatice jistou výhodu, většinou je okolo dost ochotných kluků, kteří vám vše rádi vysvětlí. :)

Streda 34

8) Co to znamená pracovat ve vývoji? Jak se vyznat v jednotlivých termínech?

IT obor je neskutečně různorodý a jak už jme říkali, můžete dělat na webovkách a na částečný úvazek a nebo být workoholik a programovat umělou inteligenci v průměru 14 hodin denně. Každopádně k otázce: kdo je coder, developer, vývojář, analytik a programátor? Jsou to v podstatě podobné termíny, ale odlišnosti v nich lze najít. Představte si to na architektuře města. Někdo nakreslí návrhy jednotlivých domů = analytik, a někdo ten jednotlivý dům vystaví = programátor. Pak jsou lidé, kteří musí dát celému městu nějaký tvar a vymyslet jeho jednotlivé části, takové územní plánování = softwarová architektura. Pak se sbírají data, jestli celé město běží a co je potřeba měnit = quality engineer.

9) Vysoká škola a kdo ji nedodělá?

Naše hlavní zpráva pro vás holky je: Nebojte se toho! Studenti, kteří vyletěli z informatiky jsou často ti, kteří začali pracovat během výšky a už pro ně univerzita a studium nebylo prioritou. Je jen menšina těch, kteří školu nedostudovali, protože to na ně bylo moc těžké, a ti často ztroskotali na matematice. Samozřejmě informatika není úplně snadná, ale vy jste šikovné. :) Je perfektní pracovat ve skupinkách a navzájem si pomáhat. Vážně, nikdy na nic z toho nebudete samy.

 
Kdo pro tebe napsal tento příběh?

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter