Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Spam aneb kde vzali můj email

#
min

Možná se občas divíte, jak je možné, že dostáváte tolik spamu, který je fakt hodně divný.

Možná se občas divíte, jak je možné, že dostáváte tolik spamu, který je fakt hodně divný. Mně třeba občas píše nigerijská ministryně financí, že se mnou provede nějakou super výhodnou transakci, na které zaručeně vydělám. Vedle toho pravidelně ve své schránce nacházím nabídky na zázračné pilulky, díky nímž udělám svou lady šťastnou. Jindy zase dostanu email, že se někdo (používající google translate) píše, že se zasekl na letišti, kde mu ukradli všechny doklady a ať mu pošlu 1200 EUR a že mi je hned vrátí.

Říkala jsem si vždycky, že nechápu, kde někdo takový mou adresu sežene. Sice ji občas zadávám někam při registraci, řekla bych, že samých důvěryhodných projektů ale ty nemají žádnou souvislost ani s Nigerií, ani s pilulkami na podporu dlouhotrvající erekce (fakt ne!).

Jak tedy může někdo mojí (vaší, jakoukoli….) adresu získat a pak na ní posílat divný a nebezpečný emaily?

Existuje způsob, kterému se říká email harvesting - tedy sklízení emailů. Někdo prohnaný prostě vytvořil vyhledávač emailů, který prochází web a sbírá všechno, co vypadá jako email (tedy nějaké seskupení znaků kolem @).

Věřím, že třeba takové holčičí blogísky, kde vyhlašují tzv. givaways s tím, že vyberou jednoho z těch, co do komentáře napíšou svojí emailovou adresu a důvod proč neonová rtěnka se zelenými flitry prostě musí být jejich, musí být pro tyhle kombajny na emaily naprostá lahůdka.

Tak si říkám, kolik těch míst kam jsem zadala svůj email ho i zveřejňuje? Je to dost. Více než dost…Škola, sociální sítě, inzeráty, které jsem podala, když jsem hledala spolubydlící. Whois, kde je info o mých doménách…Uffff. Email mám pět let, takže…najednou je mi jasné, že za tu dobu můj email musel být mnohokrát sklizen.

Jenže to není všechno. Někteří spammeři prostě emaily zkouší uhodnout. Dají dohromady často používaná jména a zkouší to na různých doménách. Příklad? V ČR časté jméno Jan Novák. A už to jede… jan.novak…gmail/ seznam/email/centrum/ atd. U domén firem je časté třeba jméno info, recepce, účtárna a další. Upřímně - ta šance, že se trefí, je prostě docela vysoká. Pak taky existují spammerské viry, které když napadnou počítač, vysají z něj všechny emaily a pak třeba pod vašim jménem můžou rozesílat spam. Snad nemusím říkat, že na žádný link v emailu, který je očividně spam NEKLIKEJTE a neotevírejte žádné přiložené soubory.

Seznam emailů sám o sobě je cenným zbožím, se kterým se obchoduje. Takže, když jeden takový kombajn sklidí Váš email, tak ho může klidně prodat desítkám dalších a ti vám můžou vesele posílat co se jim zlíbí.

Hodně internetových diskuzních fór, kam zadáváte svůj email, provozujaí spammerské firmy, které pak vesele posílají spam a poskytují možnost rozeslání emailů každému, kdo si to zaplatí. Nebudu je jmenovat, ale není těžké si je vygooglit.

Pak taky existují spammerské viry, které když napadnou počítač, vysají z něj všechny emaily a pak třeba pod vašim jménem můžou rozesílat spam.

Doufám, že je Vám nyní už jasnější, odkud se k Vám spam dostane.

To, proč je spam často tak zoufale stupidní si dovedu vysvětlit jen tak, že jeho autor prostě věří, že se najde nějaký blb, který naletí. Více o tom se dá přečíst třeba tady.

Jak se spamu zbavit

Nebudu dlouze rozepisovat něco, co již napsalo mnoho a mnoho lidí předemnou. Hezky je to rozepsané i s návody zde,

ale ve zkratce:

  1. Ideálně nikam nezadávejte svůj pravý email. Vytvořte si jeden fiktivní a ten používejte, když už se musíte nutně někam registrovat.
  2. Pokud Vám už teď chodí tuna spamu, tak si dejte blokovat adresy, ze kterých chodí nebo si nastavte filtry podle častých slov, která se ve spamu objevují
Info jsem čerpala hlavně na Wikipedii a na www.uceprotect.net
 
Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Anna Kopecká
Team Member

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter