Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

„Pro IT jsem se rozhodla spontánně a nelituji toho,“ Jana, účastnice VII. Digitální akademie

#
min

Pro mnohé ženy je práce v IT nepředstavitelná. Podléhají dojmu, že je to ryze mužská branže. Myslí si, že když nemají diplom z „Matfyzu“, nemůžou uspět. Opak…

Což potvrzuje i Jana Jedelská z Rajhradu u Brna. Jana je v současné době na rodičovské dovolené a její volný čas tak naplňuje péče o rok a půl starého syna Jonáše. Pro mnohé ženy je mateřské volno práce na spíše dva úvazky než na jeden, ale najdou se i takové, které chtějí „dovolenou“ naplnit i jinak.

Podobně přemýšlela také máma Jonáše. Už při mateřské dovolené totiž pracovala na zkrácený úvazek jako personalistka z domova a jezdila do kanceláře dělat pohovory. Nakonec se ale odvážně rozhodla vrhnout na obor informačních technologií, který je spíše doménou mužů. Sama Jana o své volbě říká: „Už delší dobu jsem sledovala Czechitas na Facebooku a hodně se mi líbil celý ten koncept. To, že jsem se přihlásila do Digitální akademie, bylo v podstatě spontánní rozhodnutí. Zajímalo mě, jestli bych se i já dokázala za tři měsíce datovou analytiku naučit. V tu dobu jsem ještě vůbec nevěděla, jestli budu chtít rapidně měnit svoji kariéru.“

Dsc 2329

Dnes už má ale Jana jasno. Svoji kariéru změnit chce, tedy alespoň se o to pokusí, protože v kurzu poznala, jak práce datového analytika reálně vypadá. Úspěšně se prokousala základy programování a datové analytiky. Obstála a naučila se SQL, Python, Power BI, účastnila se hackathonu. Taky už ví, že se základy IT naučit za tři měsíce dají. Jen to chce obzvláště u mateřské obrovskou disciplínu a dobrý time management.

„Sladit rodinu se studiem se daří, ale nebýt manžela, který velmi pomáhá a hlídá malého, bych to nezvládla, je pro mě velkou oporou. Příprava zabírá docela dost času, téměř každý večer sedím nad Pythonem a snažím se programovat, k tomu máme každé úterky a čtvrtky večer výuku a do toho taky celou sobotu,“ dodává Jana.

Nyní už ji čeká jen obhajoba závěrečného projektu a bude mít intenzivní kurz úspěšně za sebou. Jako svoji „diplomovou“ práci si zvolila vývoj aplikace, která pomáhá se správným stravováním. „Aplikace na základě potřebného denního množství kilojoulů pro její uživatele vytvoří ideální jídelníček,“ upřesňuje účastnice kurzu.

Pokud se jí podaří uspět, má po akademii možnost nastoupit do úplně jiného oboru, než když na rodičovskou nastupovala. „Určitě bych získané vědomosti v nové práci zúročit chtěla. Zatím žádné nabídky nemám. Také mám ještě čas. Myslím, že v tomto ohledu budu muset vynaložit značné úsilí, ale to si nechávám, až úspěšně dokončím Digitální akademii. Věřím, že se to pak povede a najdu zaměstnavatele, který se mnou bude mít ze začátku trpělivost,“ uzavírá Jonášova máma. 

Zaujal tě z Jančiných zkušeností projekt Digitální akademie? ZDE se dozvíš víc. :)

 
Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Jan Schönbauer
Media Relations Specialist

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter