Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Projekty Digitální akademie: Web v Praze - podzim 2023

#
min

32 skvělých účastnic vytvořilo 16 ohromných projektů, na které se můžete podívat

32 skvělých účastnic vytvořilo 16 ohromných projektů, na které se můžete podívat - zahrát si interaktivní hry nebo se dozvědět něco nového. Doporučujeme žádnou ze stránek nevynechat!

Prvně se pojďme podívat na čtyři nejúspěšnější projekty oceněné porotou:


HVĚZDNÝ UNICORN

Jak ti to jen říct? - Kristýna Tlapáková

"Jak ti to jen říct?" je online nástroj, který rodičům a pečujícím osobám pomáhá vyzkoušet si nanečisto rozhovor s dítětem o intimních tématech, ze kterých mohou být dospělí v rozpacích. Aplikace uživatele a uživatelky provádí předem připravenými scénáři konverzací na různá témata - simuluje otázky dítěte, poskytuje dospělým několik možností reakcí a podle výběru jim dává zpětnou vazbu. Nejde o to vyhrát - jakákoliv vybraná reakce nás může naučit něco nového a dát vodítko k tomu, jak se chovat či nechovat při skutečném rozhovoru. Scénáře pro rozhovory vznikly jako nástavba knihy "Děti to chtěj vědet taky" ve spolupráci s jednou z jejích autorek.

TECHNICKÝ UNICORN

Patchwork -  Lucie Dušková & Linda Hrdinová

Patchwork je původně desková hra pro dva hráče, kde nezáleží na prvku náhody, ale na vás samotných. Cílem hry je zaplnit svoji deku látkami, které jsou k dispozici. Samozřejmě nic není zadarmo, tak aktivní látky jsou pouze ty, na které máte peníze, resp. knoflíky. Zajímavostí je, že hráči se pravidelně nestřídají, ale aktivní hráč je ten, který je na časové desce pozadu. Tato hra si oblibu najde nejen u stratégů a škodičů, ale především u těch, co si chtějí hru užít. Online verze Vás navede, která látka je aktivní, který tlačítko zmáčknout a co udělat, tj. hra je ideální i pro menší děti (cca od 5 let). Pojďte si s zahrát, a sami uvidíte jaká to bude zábava.

PŘESAHOVÝ UNICORN

PersonALL -  Christelle Linda Natabou & Adéla Fialová

Projekt se jmenuje PersonALL, zabývá se inklusivitou ve společnosti a především jedinci, kteří se ze společnosti cítí vyčlenění.  Cílem projektu je vytvořit silnou digitální komunitu pomocí webové platformy. Díky Czechitas se nám podařilo položit první stavební kámen.

MILÁČEK PUBLIKA

Osobnostní testy - Graciána Adamcová & Karolína Mukařovská

Cílem našeho projektu bylo vytvoření moderní, hravé a interaktivní stránky s osobnostními testy. Inspirací nám byla kniha osobnostních testů, které jsou zábavné, pomáhají uživateli porozumět, jak sobě samotnému, tak jeho blízkým. Testy mohou sloužit jako zábava pro celou rodinu, nebo aktivita pro jednotlivce, kteří se o sobě rádi dozvídají nové informace.

Další projekty

Autorské šperky ~ Jitka Pfau - Gabriela Biswasová & Ilona Hůlková

"Tímto projektem chceme ukázat online světu šikovnou šperkařku a pro nás to byla velká motivace, abychom se při realizaci tohoto projektu naučily něco nového a získaly další dovednosti. Jde o web, kde představujeme umělkyni a její portfolio, které obsahuje reprezentativní výřez jejich prací za více než dvě desetiletí."

The Lauber Destination Wedding - Šárka Lang & Šárka Klauberová

Tento web slouží jako platforma pro zprostředkování svateb v zahraničí a nabízí uživatelům svatební kalkulačku. Kalkulačka umožňuje uživatelům odhadnout náklady spojené s plánováním a uskutečněním svatby v cizí zemi. S touto funkcí získávají uživatelé transparentní pohled na finanční stránku svatebního procesu a mohou lépe plánovat svůj rozpočet pro svatební událost v zahraničí.

From Life to Life - Darja Krjuková & Kateřina Trnková

Doprovodný web k chystané fotografické výstavě, která chce přiblížit životní příběhy krajinských žen, které do ČR utekly před válkou. Pomocí QR kódu na výstavě si návštěvník může otevřít stránku s detailním příběhem každé z portrétovaných žen. Součástí webu je také galerie všech portrétů, do které může sama fotografka pomocí CMS Contentful přidávat či odebírat fotografie a příběhy. Administrace obsahu se tak může provádět bez zásahu do samotného kódu, tudíž web se může proměňovat nezávisle na jeho tvůrkyních.

Dino Míno - Můj první plánovač - Kristýna Woloszczuková & Tetiana Vrba

Představujeme Vám náš projekt a skvělého nového  kamaráda DINA MÍNA, který rodiče a jejich děti ve věku 3,5 až 5 let provede aplikací. Můj první plánovač je aplikace, která nejenže pomáhá dětem naučit se dny v týdnu a roční období a měsíce, ale také podporuje komunikaci mezi dětmi a rodiči při vytváření týdenních plánů.
Inspiraci jsme čerpaly z Montessori plánovače a kalendáře, který již ve světě našel své místo při výuce a výchově dětí, ale dosud mu chyběl online ekvivalent. 
Naše aplikace má za cíl být interaktivním průvodcem pro malé organizátory, pomáhá zdokonalovat jejich dovednosti v time managementu, zvyšovat sebejistotu, učit zodpovědnosti a podporuje rozvoj zdravých návyků. 
A jako bonus jsme do aplikace přidaly pár zábavných her. Adventní kalendář, který každý adventní den otevře jednu baňku s básničkou a překvapením, a Postav si příšerku, Drag&DropGame, kde děti mohou Dino Mínovi postavit malého kamaráda. 
Při vytváření Dino Míno aplikace jsme využily našeho tvůrčího génia a znalostí získaných během akademie. Implementovaly jsme moderní technologie, které zahrnují local storage pro lepší ukládání dat, day.js pro manipulaci s daty, knihovnu pro drag&drop pro pohodlnou interaktivitu. Celý projekt jsme postavily na frameworku React  s TypeScript s využitím designových témat, která přináší do prostředí hravost a originalitu.
Do budoucna má dětský kalendář s plnou funkcionalitou a back-end vývojem obrovský potenciál. A to nejen pouze pro individuální využití, ale i pro školky a dětské skupinky. 

Svatební itinerář - Kristýna Kopalová & Pavla Taterová

Svatba je jedním ze dnů, na které vzpomínáme celý život. Aby svatba proběhla ideálně podle našich představ, je důležité začít s přípravami včas. Čím větší svatba bude, tím více času příprava zabere. Abychom snoubencům přípravu na svatbu usnadnili, vytvořili jsme svatební itinerář. Stačí zadat datum svatby a itinerář snoubencům spočítá, kdy se kterými úkoly začít, tak aby vše stihli. Zároveň  jsme připravili harmonogram svatebního dne, kterým se mohou inspirovat nebo si ho rovnou stáhnout ve formě PDF a využít pro svůj svatební den.

Pražské památky - Justina Kabelková & Ema Šturmová

Interaktivní web pro děti od 10 let, který slouží jako průvodce po pražských památkách. Web má dvě části – edukativní a hravou. Součástí webu je také Drag and Drop hra, kde si uživatel může zkusit umístit památky do mapy Prahy. Web Pražské památky má za cíl interaktivním způsobem přiblížit dětem kulturní dědictví Prahy a podnítit v nich zájem o svět kolem nich.

Gastro Monster - Hana Spoustová & Alžběta Kačírková

Gastro Monster je edukativní kvízová hra v grafickém stylu pixel art určená pro děti ve věku od 8 let, která se zaměřuje na potraviny a jejich význam. Hra vede hráče skrz čtyři oblasti potravin – maso, mléko, pečivo a ovoce/zeleninu. Hráči postupují odpovídáním na otázky, kdy správné odpovědi rozvíjejí postupně vývojová stadia příšerky. Cílem je správně zodpovědět 10 otázek a pomoci příšerce dorůst do dospělosti. Hra je zábavnou a interaktivní formou pro děti, jak se učit o potravinách, jejich nutričních hodnotách a výrobních procesech.

Safe Beauty App - Hana Vavrušková & Liza Povkh

Application for mobile devices that generates list of chemicals that are contained in a cosmetic products. User takes a picture of the product’s etiquette, OCR solution will transform it into object. If the substaces match those in API data the user gets the number of Safe, Potentially Harmful and Dangerous Ingredients. He can also get the detail of the Dangerous ones.

Zastav se… - Hedvika Reichlová & Kristýna Jozífová & Tereza Smolová

Projekt je koncipován jako hra pro děti od 2-6 let. Pro ty nejmenší je potřeba pomoc rodičů s dovysvětlováním situace pro správné pochopení. Ve hře jsou tři zvířátka, kdy každé zvířátko ukazuje jednu vypjatou situaci a jak je možné ji zvládnout pomocí techniky zastav se - nadechni se - zamysli se a dělej co jsi vymyslel/a. Každé zvířátko provází hlasem a dává možnosti pro dítě a jejich rodiče formou interakce dotyku obrazovky či myši při používání PC. 

Sluneční Průvodce - Maryna Dukhnich & Chuiko Anastasiia

Webová stránka, zaměřená na ochranu pokožky před slunečním zářením.

Travel Diary - Daria Skoryk & Anna Švejdová

Aplikace pro cestovatele k zaznamenávání výletů do mapy s galerií míst pro inspiraci na další cesty.

Pohádkové pexeso - Šárka Štiták & Kateryna Medvid

Pohádkové pexeso - hra pro děti. Projekt má hravou formou seznámit děti s pohádkami. Pexeso je super nástroj pro procvičování paměti.

Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Marek Sedlák
Team Member

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter