Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Jak začít v IT

#
min

Cesta do IT není žádným tajuplným rituálem, který by byl dostupný pouze zasvěceným. Je to cesta, kterou můžeš vykročit i ty, a to právě teď.

Pokud tě láká svět IT a chceš se pustit do tvorby moderních webových aplikací nebo objevovat tajemství datové analýzy, máme pro tebe skvělou zprávu. Cesta do IT není žádným tajuplným rituálem, který by byl dostupný pouze zasvěceným. Je to cesta, kterou můžeš vykročit i ty, a to právě teď.

IT je jen pro kluky?

Možná tě vždycky odrazoval mýtus o IT jako pouze "klukovském oboru", ale je načase na to zapomenout. IT je otevřené pro každého, kdo má chuť se učit novým věcem a rád řeší výzvy. Bez ohledu na to, kolik ti trvá splnit nějaký úkol nebo jestli ti jsou blízké matematické rovnice. Důležité je, aby tě bavilo, co děláš. A věř nám, v IT je prostor pro všechny, kdo chtějí tvořit a inovovat.

Kariérní tranzice může představovat výzvu, ale je to také příležitost objevovat své silné a slabé stránky. Najdi to, co tě skutečně zajímá, a v čem jsi dobrá. A neboj se svých slabých stránek, protože právě na jejich zdokonalování můžeš pracovat a postupně se stávat IT odbornicí.

Musím mít IT vzdělání?

Tato otázka tě určitě několikrát napadla. Pravdou ovšem je, že v IT není podmínkou mít titul v oboru. To nejdůležitější, co potřebuješ, je chuť učit se novým věcem a mít zápal pro věc. Pokud už máš nějaké základy a chceš změnit svou kariéru, nemusíš mít strach, že tvé předchozí vzdělání je na škodu. Zaměstnavatelé často ocení, že přinášíš do týmu nový pohled a zkušenosti z jiného oboru.

Samozřejmě, pokud míříš do specifických odvětví jako třeba vývoj her nebo programování pro kosmické rakety, mohou být potřeba specializované znalosti. Ale většina IT pozic nabízí dostatek prostoru pro ty, kteří mají chuť se učit a přizpůsobovat se měnícím se technologiím.

Cesta začíná teď

Pokud jsi přesvědčena, že IT je to, co tě zajímá, ale nevíš, kudy začít, máme pro tebe osvědčený návod. Naše jednodenní kurzy Úvod do… ti poskytnou ucelený pohled na daný obor: datová analýza, programovací jazyky, testování, kybernetická bezpečnost a mnoho dalšího. A co je nejlepší, naše kurzy probíhají s lektory, kteří jsou odborníky z praxe a ochotně ti poradí a navedou správným směrem.

Když už budeš na své IT cestě a zvolíš si směr, neponecháme tě osamocenou. Můžeš se přihlásit na semestrální kurzy, na kterých tě seznámíme se základy vybraného tématu. Pokud se rozhodneš zapojit do Digitální akademie, budeš mít svého vlastního zkušeného mentora, který ti pomůže s projekty, poradí a bude sdílet své cenné zkušenosti.

Mnoho firem má své mentoringové programy, které novým zaměstnancům, zejména juniorům, poskytují osobního průvodce nebo buddyho. Mentoring je způsob, jak přenášet zkušenosti a umožnit růst nové generaci IT odbornic.

Networking – klíč k novým příležitostem

Networkování je způsob, jak se propojit s dalšími lidmi ve stejném oboru. Chodit na meet-upy, konference a různé IT akce je nejen zábava, ale také skvělý způsob, jak zjistit, co se aktuálně děje v IT světě. Být součástí komunity ti dává možnost se učit od těch nejlepších a rozvíjet své dovednosti. A kdo ví, možná právě na jedné z těchto akcí potkáš svého budoucího zaměstnavatele nebo obchodního partnera.

Nech se inspirovat tím, co dělají ostatní, a neboj se ptát na radu. IT komunita je plná lidí, kteří jsou ochotní ti pomoct a sdílet své zkušenosti. S novými technologiemi a trendy se seznámíš nejen formou učení, ale také osobním nasazením a zapojením.

IT cesta je plná příležitostí a možností. A co je nejlepší – tato cesta nikdy nekončí, protože neustále je potřeba pátrat po nových informacích a rozšiřovat své obzory. Zkoušej, uč se novým věcem a buď odvážná. Tvá IT kariéra teprve začíná a my jsme tu pro tebe, abychom pomohli na tvé cestě.

Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Anžela Macháčková
Team Member

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter