Smysluplný dárek pod stromeček? Daruj vstupenku do světa IT.
Dárkové poukazy

Čtyři roky po Digitální akademii

#
min

Kde je absolventka Katka Šujanová dnes?

Czechitas kurzy mění životy. Vaše životy. A moc rádi o nich píšeme příběhy. Dnes tu máme speciální příběh, který začal už v roce 2018. O Katce Šujanové jsme napsali první příběh těsně po absolvování Digitální akademie, kdy nastoupila do Kiwi. Její cesta ale úspěšně pokračuje dál, proto jsme ji kontaktovali a její další pouť – už ne do IT, ale v IT – jsme zmapovali.

Rozhovor si můžeš poslechnout nebo níže přečíst.

Katko, je to už pár let, ale vzpomeň prosím, jaká byla Digitální akademie (dále jen DA) v roce 2017?

Byla super. Já jsem tehdy dokončovala studium na ekonomické fakultě na Masarykově univerzitě. A tehdy jsem se ze zvědavosti přihlásila na DA. 

Z jaké zvědavosti?

Mě tehdy na škole docela bavila statistika, tak jsem se rozhodla, že si budu v této oblasti znalosti dál prohlubovat. Proto jsem si vybrala předmět, který se zabýval statistikou v programovacím jazyce R (takzvané R-ko) a to mě přivedlo k Pythonu a Czechitas a vlastně na celou tuhle cestu.

Takže jsi studovala R-ko už na vysoké škole?

Ano, jako dobrovolný předmět. 

Na DA ses tedy přihlásila až poté, co jsi odstudovala tento předmět?

Na akademii na téma data jsem narazila už v průběhu studia tohoto předmětu, tak jsem se na ni přihlásila.

A co na ní tedy bylo super?

Dala mi skvělý rozhled v tom, co se všechno v datech dá dělat. Zároveň mě nasměrovala do Pythonu (programovací jazyk – pozn.). Takže jsem si našla to svoje. Super kolektiv, super mentoři, super projekty. Celkově skvělá forma jak představit, co všechno se dá v datech dělat. 

Říkala jsi, že tě zaujal Python. Věděla jsi už na začátku, že se mu chceš věnovat?

To jsem nevěděla. Mě spíš než samotný Python začalo bavit to programování. To bylo to hlavní, co mi to dalo. Myslím, že kdybychom programovali v jiném jazyce, tak bych ho také přijala. Ten Python mi ale dával velký smysl, protože jsem se chtěla zabývat daty ve spojitosti se statistikou a Python na to byl skvělý nástroj.

A v jaké fázi DA sis podala přihlášku do výběrového řízení na IT pozici?

To bylo strašně vtipné. Já jsem v rámci DA vypracovávala projekt s mentorem z Kiwi , a ten mi nabídl stáž na juniorní pozici u nich ve firmě. Takže po DA hned po novém roce jsem nastupovala do Kiwi.

Prošla jsi i nějakým výběrovým řízením?

Klasickým výběrovým řízením jsem si neprošla. Mentor věděl, jaké jsou mé silné a slabé stránky a já jsem hned nastoupila na placenou stáž, která nebyla úplně na full-time, protože jsem ještě chodila na školu.

Tenkrát jsi ještě pracovala jako účetní. Kde?

V korporátu – zhruba rok a půl. V účetnictví si každý dělá velmi úzkou specializaci. Věci pro mě už tehdy ne tolik zajímavé jako Excel a SAP. V rámci jednoho měsíce je to jen opakování rutinní záležitosti, tak to není moc zábavné. Už tehdy jsem věděla, že budu chtít odejít. 

Tobě přijde programování kreativnější? Spousta lidí v tom kreativitu zrovna nevidí…

Je to vyloženě o tom vymyslet, jak k tomu budu přistupovat, jak budou vypadat databáze, kde budu brát data, a jak s nimi budu pracovat. Takže ano, je to hodně kreativní činnost. 

A byla ta činnost kreativní už na začátku? Asi ses musela nejdřív něco naučit, abys na tom mohla stavět.

Ano, tehdy to bylo hodně o učení. Z DA jsem měla základ, což bylo super, a právě na něm jsem chtěla dál pracovat a stavět. Samozřejmě jsem nedělala žádné velké projekty, nejdřív jsem si musela osahat práci s GITem (GitHub je vývojová aplikace – pozn.). Můj mentor byl docela zaneprázdněný, takže jsem se v tom patlala tak trochu sama, a to mi hodně dalo. Na začátku to samozřejmě nebylo tak kreativní, ale to se rychle zlepšovalo.

Kdy se z téhle tvé stáže stal úvazek?

Ja si myslím, že jsem nastupovala v lednu a na té stáži jsem byla, dokud jsem nedodělala školu. Jakmile jsem udělala státnice, tak jsem přešla na full-time. Už to nebyla čistě programátorská pozice, ale místo technical writera. Což byla trochu změna, ale zase mi to dalo jiné možnosti a rozšířilo obzory.

Můžeš ještě prosím popsat, jaký je rozdíl mezi developerem a technical writerem? Pro někoho jsou ty pojmy asi úplně cizí.

Docela velký. Já jsem měla výhodu, že jsem tomu kódu rozuměla. Při sepisování dokumentace jsem se tím pádem mohla podívat přímo do kódu. Ona ta pozice samotná se věnuje čistě dokumentaci. My jsme ji v té době v podstatě začínali vytvářet, takže jsme vymýšleli formu dokumentace napříč celou firmou.

Co tedy dělá člověk, který sjednocuje dokumentaci napříč týmy? Dá se to nějak jednoduše popsat?

Technical writer dává kódu vysvětlení pro ostatní. Na začátku kontaktuje autora a snaží se popsat, co daný kód dělá a jaký je jeho smysl. A tím spojuje a sjednocuje popis kódu napříč celou organizací srozumitelným jazykem pro všechny, i pro neprogramátory. 

Technical writer dává kódu vysvětlení. Snaží se popsat, co daný kód dělá a jaký je jeho smysl. A tím spojuje a sjednocuje popis kódu napříč celou organizací srozumitelným jazykem pro všechny, i pro neprogramátory. 

Kiwi.com je poměrně známá společnost. Jaké to tam tenkrát pro tebe bylo?

Za mě je Kiwi super firma – skvělý zaměstnavatel, skvělí lidé. Mně se tam pracovalo výborně. Věděla jsem, na koho se mám obrátit, všichni byli vždycky milí a ochotní poradit. Co je pro někoho možná trochu nezvyklé je, že v Kiwi byla základním jazykem angličtina. Například hlavní tech-writer byl z Amsterdamu. Na druhou stranu když třeba v kanceláři nebyl žádný cizinec, tak jsme se bavili normálně česky. Já jsem spolupracovala hlavně s lidmi z Brna.

Hodně lidí se zajímá o IT i kvůli finančnímu ohodnocení. Jak jsi na tom byla finančně na stáži a jak potom na plný úvazek?

Když jsem nastupovala na stáž, tak jsem ji tehdy měla formou dohody. Takže to pro mě i při tom zkráceném úvazku byla nadprůměrně placená brigáda, ze které jsem bez problému zaplatila bydlení a svůj studentský život. Když jsem potom přešla na plný úvazek, tak ta odměna byla lehce nad průměrnou mzdou u nás. 

V úvodu už jsme naznačili, že tvoje cesta v Kiwi neskončila. Jak to bylo s prací dál?

Na té pozici jsem byla ještě s jednou kolegyní a měly jsme na starosti dokumentaci napříč celým vývojovým oddělením. Ta práce byla skvělá, ale tak nějak mi přišlo, že jsem se odklonila z té cesty, na kterou jsem nastoupila po DA. Už jsem neprogramovala a bylo mi to trochu líto. Tak jsem začala chodit na dlouhodobý kurz datové analytiky, zúčastnila jsem se Python víkendu, ale tak nějak jsem tušila, že se chci vrátit zpátky k tomu programování. Což se nakonec i stalo, když jsem si po roce a půl řekla, že to zkusím jinde.

Ta práce byla skvělá, ale tak nějak mi přišlo, že jsem se odklonila z té cesty, na kterou jsem nastoupila po DA. Už jsem neprogramovala a bylo mi to trochu líto.

Rok a půl je pro někoho chvilka, pro jiné poměrně dlouhá doba. Kam ses tedy posunula?

Procházela jsem pracovní inzeráty, jeden mě zaujal a hned to vyšlo – ve společnosti Disivo. Byla jsem hrozně zvědavá na prostředí menší firmy, protože jsem introvertní člověk a raději se pohybuji v menších týmech. 

Byla jsem hrozně zvědavá na prostředí menší firmy, protože jsem introvertní člověk a raději se pohybuji v menších týmech. 

Na jakou pozici ses hlásila? 

Byla to pozice juniorního programátora v Pythonu. 

Nemáš pocit, že jsi tím udělala krok zpět? Mělas za sebou dlouhé měsíce na pozici tech-writera, a šla jsi přeci jen na post juniora…

Kariérně jsem to úplně necítila jako krok zpátky, protože toto byla úplně jiná pozice. Nyní skutečně programuju. Navrhuji řešení a sáhnu si úplně na všechno, což je pro mě daleko přínosnější. 

A finančně sis nepohoršila? 

Ne, s mým přesunem na pozici juniorního programátora k žádnému snížení platu nedošlo. A po necelém roce v mi přidali i v současné práci. S aktuální výší mzdy jsem velmi spokojená.

Na teď čem děláš? Ať si čtenářky udělají představu, v čem se náplň tvojí práce změnila.

Vyvíjíme aplikaci na podporu e-shopu, která dělá dynamický pricing. To je aplikace, která hlídá ceny konkurence, zjednodušeně řečeno vytváří cenu na základě dat interních i externích. Jako příklad uvedu ledničku – když je budou mít na Alze vyprodané, tak já si mohu dovolit cenu zvýšit. Nebo ještě jiný model – když nám nějaké zboží dochází, tak zvýšíme jeho cenu, abychom ten produkt tak rychle neprodali. 

Spousta lidí si práci v IT představuje buďto jako celodenní ťukání do klávesnice někde v uzavřené místnosti, anebo naopak naprostou časovou volnost. Jak vypadá tvůj pracovní den a jak moc flexibilní pracovní dobu máte? 

Pracovní doba určitě flexibilní je. Já jsem akorát člověk, který raději chodí do práce dříve. Na druhou stranu kdybych přišla v deset, tak je to to také v klidu. Dost pak záleží, na čem konkrétně zrovna dělám. Když pracuju na projektu, tak programuju třeba celou dobu. Když děláme reviews, tak je to jinak. Stejně tak když projekt vymýšlíme, tak trávím více času na poradách. 

Kolik je vás vlastně v týmu?

Šest programátorů a jeden CTO (Chief Technical Officer). A v týmu jsme tři ženy.

Je to s programováním stejně, jako mají třeba copywriteři s psaním článku, že ti to některé dny jde lépe a některé hůře?

Rozhodně, je to úplně stejné. Některé dny to jde skvěle a někdy to prostě nejde, a tak to člověk musí dohnat v další, lepší den. 

Říká se (respektive ví se), že ajťáci se neustále vzdělávají a učí. Jak často se ty učíš nové věci?

V rámci práce máme tzv. learning hodinku, já ji využívám většinou na začátku dne. Zároveň mám určitě pořád od koho se učit. Máme tu třeba člověka výborného na programovací jazyk Ruby. Učím se od něj pomocí pair codingu nebo jej oslovím a poprosím o pomoc, a on mi radí. Zároveň si v týmu děláme vzájemně code reviews, což je pro rozvoj také skvělé.

Jaký máš další pracovní výhled? Přemýšlela jsi už, kam se chceš vypracovat, co je tvůj sen nebo třeba jen krátkodobý cíl? 

Zatím cítím ve svojí kvalifikaci nedostatky, takže na vedení lidí v tuhle chvíli ještě nemyslím, ale zároveň je to oblast, která mě zajímá. Není sice úplně nutné mít dokonalé znalosti, ale zatím nemám ty ambice a přistupuji k tomu s respektem.

Co je podle tebe nejdůležitější pro to, aby člověk uspěl v IT?

Myslím si, že je hrozně důležité mít nějakou motivaci. Pro mě bylo motivací to, že mě to strašně bavilo. Když by se člověk rozhodl pro kariéru v IT jenom z důvodu peněz, tak to podle mě nebude dlouho fungovat. Protože po čase člověk buď vyhoří nebo ho to přestane bavit. 

Zaujal tě Katčin příběh a přemýšlíš nad změnou práce i ty? Láká tě IT? Czechitas ti pomůžou. Podívej se na nabídku IT kurzů, pokud víš, co bys chtěla vyzkoušet. Pokud jsi IT nepolíbená, doporučujeme ti začít s bezplatnými přednáškami ze série Poznej, kde si poslechneš, o čem dané oblasti IT jsou a jak vypadá práce v oboru. 

Jsi jedna z těch, kterým Czechitas kurzy změnily život? Dej nám o sobě vědět a motivuj tak ostatní ženy ke změně kariéry. Kontaktuj našeho Honzu na jan.schonbauer@czechitas.cz

Kdo pro tebe napsal tento příběh?
Jan Schönbauer
Media Relations Specialist

Czechitas Podcast

Příběhy, které vytvářejí ženy v IT - protože IT je budoucnost. I tvoje!

Zůstaňme v kontaktu

Odebírej náš měsíční newsletter, ve kterém se seznámíš s IT, najdeš inspirativní příběhy, novinky z oboru, ale i pozvánky na konference. Čas od času ti dohodíme slevu na vstup, zajímavé pracovní příležitosti nebo tipy, kde se dál vzdělávat. Buď v obraze!

Odebírej Newsletter